Madagaszkári vöcsök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Madagaszkári vöcsök
Madagascar Grebe.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Vöcsökalakúak (Podicipediformes)
Család: Vöcsökfélék (Podicipedidae)
Nem: Tachybaptus
Faj: T. pelzelnii
Tudományos név
Tachybaptus pelzelnii
(Hartlaub, 1861)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Madagaszkári vöcsök témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madagaszkári vöcsök témájú kategóriát.

A madagaszkári vöcsök (Tachybaptus pelzelnii) a vöcsökalakúak (Podicipediformes) rendjébe, ezen belül a vöcsökfélék (Podicipedidae) családjába tartozó faj.[1][2]

Rendszerezése[szerkesztés]

A fajt Gustav Hartlaub német ornitológus írta le 1861-ben, a Podiceps nembe Podiceps pelzelnii néven.[3] Tudományos nevét August von Pelzeln osztrák ornitológusról kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

Madagaszkár nyugati és középső részén honos. A természetes élőhelye tengerparti sós lagúnák, édesvizű tavak és mocsarak, folyók és patakok környéke. Nem vonuló faj.[4]

Korábban az egész szigeten széles körben elterjedt faj volt, hegyvidéki tavakon egészen 2000 méteres magasságig mindenfelé előfordult. Mára eredeti elterjedési területe egy részéről teljesen eltűnt, máshol igen megritkult. Legnagyobb állományai a tavakban gazdag nyugati országrészben van.

Élőhelyül a faj olyan sík vidéki tavakon és mocsarakban telepszik meg, a hol dús a növényzet és sok tündérrózsa található bennük. Időnként lassabb folyású folyókban is megtelepszik.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 25 centiméter, a hím testtömege 177 gramm, a tojóé 145 gramm.[3] A két ivar megkülönbözető bélyege a csőr, ami a tojónál valamivel hosszabb, mint a hímnél. Mindkét ivar csőre igen vékony.

Nászruhában a fej egészen a szem vonaláig fekete színű. Torka szürke, sárgásbarna fülfoltjai jellegzetesek. Melle szürke, testének felső része rozsdabarna. Szeme sötétvörös. Csőre nászidőszakban fekete fehér véggel, egyébként sárga. a nászidőszakon kívül tollazata némileg fakóbb és hiányoznak a fülfoltok is.

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka elsősorban apróbb halakból és vízi rovarokból áll.[3] Egy helyben élő faj, vándorlásai mindig csak lokálisak, ha élőhelye kiszárad, illetve a fiatal egyedek keresnek maguknak új élőhelyet.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási időszaka augusztustól márciusig tart. A költőpárok igen territoriálisak, de nagyobb tavakon, ahol több az élelem kisebb, laza kolóniák is kialakulhatnak. Fészkét úszó levelű vízinövényekre, elsősorban tündérrózsák leveleire építi. Egy fészekaljban 3-4 tojás található.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Korábban igen nagy állományai éltek Madagaszkár legnagyobb taván, az Alaotra-tavon is, ahol mellette a szintén endemikus Alaotra-vöcsök és a kis vöcsök is előfordult. A tavon a faj összállományát 1985-ben már csak 10-20 egyedre becsülték. A 20. század második felére a tavon a változások olyan mértékűek lettek, hogy a vöcskök számára már nem megfelelő az élettér. A tavon zajló intenzív rizstermesztés miatti nádvágás, a tó folyamatos feltöltődése és a betelepített halfajok miatt felborult a tó ökológiai egyensúlya. A meghonosított növényevő fajok, mint például a tilápiák nagy mértékben fogyasztják a vízinövényeket, melyek a vöcsök fő költőhelyei, emellett elfogyasztják a vöcsök táplálékát is. Az 1980'-as években nagy méretű ragadozó halakat is telepítettek a tóba, hogy élelmet szolgáltassanak a tó körül élő, igen megszaporodott lakosság számára. Ezek viszont komoly fenyegetést jelentenek a vöcsök számára, mely kis termete miatt zsákmányállattá is vált.

Kisebb mértékben ugyan, de hasonló folyamatok veszélyeztetik a sziget többi kisebb tavát is.

A faj pontos állományairól csak becslések vannak. A Természetvédelmi Világszövetség becslése szerint nagyjából 1500-2000 egyede lehet még a fajnak. Ez a mennyiség várhatóan tovább fog csökkenni, ha nem változnak meg a körülmények.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A Jboyd.net rendszerbesorolása. (Hozzáférés: 2018. január 17.)
  2. A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2018. január 17.)
  3. a b c Hand Books the Birds. (Hozzáférés: 2018. január 17.)
  4. A faj adatlapja a BirdLife International oldalán. (Hozzáférés: 2018. január 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madagaskar-Zwergtaucher című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]