Madagaszkári törpe víziló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madagaszkári törpe víziló
Evolúciós időszak: Pleisztocén - holocén
A madagaszkári törpe víziló csontváza a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) koponyája mellett
A madagaszkári törpe víziló csontváza a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) koponyája mellett
Természetvédelmi státusz
Kihalt
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Alrendág: Ancodonta
Öregcsalád: Hippopotamoidea
Család: Vízilófélék (Hippopotamidae)
Alcsalád: Hippopotaminae
Nem: Choeropsis
Leidy, 1853
Faj: C. madagascariensis
Tudományos név
Choeropsis madagascariensis
(Guldberg, 1883)
Szinonimák
  • Hexaprotodon madagascariensis Guldberg, 1883
  • Hippopotamus madagascariensis Guldberg, 1883
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Madagaszkári törpe víziló témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madagaszkári törpe víziló témájú kategóriát.

A madagaszkári törpe víziló (Choeropsis madagascariensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a vízilófélék (Hippopotamidae) családjába tartozó kihalt faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A madagaszkári törpe víziló nevű kihalt vízilovat, korábban a Hippopotamus emlősnembe sorolták be, a körülbelül azonos méretű Hippopotamus lemerleivel együtt. Ennek ellenére a két kihalt állat testfelépítése és élőhelye, közelebbi rokonságot mutat a ma is élő nyugat-afrikai törpe vízilóval (Choeropsis liberiensis);[1] bár a hasonlóság a konvergens evolúció műve is lehet.

Amint a modern fajnak is, a madagaszkári állatnak is a szemei nem fent a fej szélén ültek, hanem annak az oldalain. Továbbá kevésbé volt vízhez kötött; a maradványokból ítélve e sziget magasabban fekvő erdeiben élt.[2]

Szintén a maradványok - úgy a madagaszkári törpe víziló, mint pedig a Hippopotamus lemerlei esetében is - azt mutatják, hogy ezek az állatok a futáshoz voltak alkalmazkodva. Habár a ma élő, kontinentális fajok is tudnak szaladni, nem olyan jól és gyakran, mint a madagaszkári fajok. Ez a különleges alkalmazkodás arra utalhat, hogy e két szigeti fajnak közös őse lehetett, és a kontinentális fajokkal való hasonlóság nem egyéb, mint a párhuzamos evolúció eredménye.[3]

A mai rendszertani besorolás szerint a szóban forgó kihalt vízilófaj ugyanabba az emlősnembe tartozik, mint a libériai törpe víziló, azaz az úgynevezett Choeropsis nembe. Azonban még manapság sem egyértelmű, hogy a törpe víziló valójában hová tartozik; egyesek szerint igenis a Choeropsis nembe, míg mások szerint a főleg ázsiai fajokat összefoglaló Hexaprotodon nembe. 1849-ben Samuel George Morton amerikai orvos és természettudós, a törpe víziló első leírója a Choeropsis nembe helyezte az állatot, de 1977-ben Coryndon átsorolta a Hexaprotodonok közé.[4] De a fosszilis maradványokon végzett újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a törpe víziló és az ázsiai vízilovak között mégis vannak különbségek (pl. az agyarfogak számában). Ezek a különbségek pedig megerősítik a törpe víziló Choeropsis nemben való maradását.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Harris, J.M. (1991). „Family Hippopotamidae”. Koobi Fora Research Project. Vol. 3. the Fossil Ungulates: Geology, Fossil Artiodactyls and Paleoenvironments, 31–85. o, Kiadó: Clarendon Press, Oxford.  
  2. Tyson, Peter. The Eighth Continent; Life, Death and Discovery in the Lost World of Madagascar. New York: William Morrow (2000). ISBN 0-380-97577-7 
  3. Eltringham, S.K.. The Hippos, Poyser Natural History Series. London: Academic Press (1999). ISBN 0-85661-131-X 
  4. Coryndon (1977). „The taxonomy and nomenclature of the Hippopotamidae (Mammalia, Artiodactyla) and a description of two new fossil species”. Proceedings of the Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen 80 (2), 61–88. o.  
  5. Boisserie, Jean-Renaud (2005). „The phylogeny and taxonomy of Hippopotamidae (Mammalia: Artiodactyla): a review based on morphology and cladistic analysis”. Zoological Journal of the Linnean Society 143, 1–26. o. DOI:10.1111/j.1096-3642.2004.00138.x. (Hozzáférés: 2007. június 1.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Malagasy hippopotamus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.