Madagaszkári bütykös csótány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Madagaszkári bütykös csótány
Madagascan.hissing.cockroach.750pix.jpg
A bütykös csótány sziszegése
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Polyneoptera
Rend: Csótányok (Blattodea)
Család: Eleventojó csótányok (Blaberidae)
Nem: Gromphadorhina
Faj: G. portentosa
Tudományos név
Gromphadorhina portentosa
(Schaum, 1853)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Madagaszkári bütykös csótány témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Madagaszkári bütykös csótány témájú médiaállományokat és Madagaszkári bütykös csótány témájú kategóriát.

A madagaszkári bütykös csótány vagy sziszegő csótány (Gromphadorhina portentosa) a csótányok (Blattodea) rendjébe és az elevenszülő csótányok (Blaberidae) családjába tartozó faj. A Föld egyik legnagyobb csótányfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

A természetben Madagaszkár száraz erdeiben fordul elő. Környezetének jellemző növényei a kaktuszok és a baobab-fák. A fatörzsek alján, az alsó ágakon és a bokrokon található. Szelíd és gondozása egyszerű, ezért sokan tartják otthonaikban díszállatként és az állatkertekben is megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

Az egyik legnagyobb csótány. A kifejlett állat lapos testű, 6–8 cm nagyságú és sötétbarna színű. Hat ízelt lába van és két hosszú csápja. A hímek csápjai szőrösebbek. A legtöbb csótányfajtól eltérően szárnyatlan, de kiválóan mászik.

Életmódja[szerkesztés]

Mindenevő, de elsősorban korhadt faanyaggal, illetve gyümölcsökkel táplálkozik. Megeszi a levedlett bőrét, és képes egyszerre a testtömegének felét kitevő táplálék elfogyasztására.

Az ivarérettséget meglehetősen sokára, kb. egyéves korban érik el, amelytől számolva még egy évet élnek. A hímek hosszabb életűek, mint a nőstények. A hímek felismerhetők a nyaki szelvényükön található bütykökről. Párzásra 25–30 °C-os hőmérsékleten és 40–70%-os páratartalmon kerülhet sor. A nőstények petezsákjukat testük belsejében, költőtasakban rejti el. A lárvák ezt 50-60 nap után hagyják el. A fiatal egyedek egy kolóniában élnek szüleikkel, mert az emésztésükhöz nélkülözhetetlen baktériumflórát a szülők ürülékének elfogyasztásával szerzik be, így fogságban sem választhatók el.

A sziszegő hangokat elsősorban veszélyhelyzetekben hallatják. Ilyenkor a testüket hirtelen összepréselik, és a légcsöveikből kiáramló levegő súrlódása kelti a hangot. Több rokon faj is képes sziszegni, ám a madagaszkári bütykös csótány hangképzése egyedülálló. A sziszegő hang a fajra jellemző. A legtöbb hangadásra képes rovar testrészeinek összedörzsölésével kelt hangot. Egyes cincérek a szárnyfedőik alól fújják ki a levegőt, de a hangkeltésben légcsöveik nem vesznek részt. A csótányok a negyedik vedlés után válnak képessé a sziszegésre.

A bütykös csótány hímjei látványos párharcokat vívnak egymással. Ilyenkor bütykeikkel lökdösik egymást és szakadatlanul hallatják harci sziszegő hangjukat. Emellett a nősténycsalogató sziszegés is a hímek sajátja.

A Gromphadorholaelaps schaeferi atkafaj ezen a csótányon él, és annak táplálékából csen el a maga számára. Amíg nincsenek túl sokan, addig a csótánynak nem jelentenek problémát.

Tartása[szerkesztés]

Az állat tartása során a tárolóedény, illetve terrárium hőmérséklete 25-28 °C-on, a páratartalom 75-90%-on az ideális. A tárolóedény zárt és jól szellőző legyen, aljaznak minimum 3–4 cm-nyi tőzeget, földet, vagy ezek keverékét biztosítsuk. Sok más csótányfajjal ellentétben a függőleges üvegfelületen is képesek felmászni, ezért van nagy jelentősége a zárhatóságnak. Szükségük van búvóhelyre, mivel nem szeretik a fényt. A berendezést úgy kell megalkotni, hogy a csótányok mászhassanak.

A terrárium berendezésére korhadt ágakat, fakérget használhatunk, melyek nem származhatnak fenyőfélékről, és egyéb gyantás nyitvatermőről.

Táplálásukra lédús gyümölcsök, friss zöldségek a legmegfelelőbbek, amit kiegészíthetünk zabpehellyel, búzakorpával, csírával, esetleg kis mennyiségben kutya- vagy macskatáppal is.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyes államok, például Florida is engedélyhez kötik tartásukat és tenyésztésüket.

A kultúrában[szerkesztés]

A madagaszkári bütykös csótány több Hollywood filmben is szerepel. Ő az a csótány a Bugban (1975), amelyik lábainak összedörzsölésével képes tüzet kelteni. A Damnation Alley (1977) című filmben gyilkos csótánnyá mutálódik a nukleáris háború okozta sugárzások miatt. A Starship Troopersben egy tanár tanítványaival készít egy propagandafilmet, amiben a diákok a The Bugs elleni háború jelképeként ennek a fajnak az egyedeire lépnek.

Egy madagaszkári bütyköst csótányt használtak mobil robot vezérlésére.[1] Továbbá felhasználták a Fear Factorban és a Men In Blackben. Ez utóbbiról paródia is készült (Team America: World Police (2004)), amiben a faj egy egyede Kim Jong-il holttestéből kel ki, beszáll egy űrhajóba, és elrepül.

A Six Flags Great America vidámpark 2006 szeptemberében bejelentette, hogy korlátlan line-jumping lehetőséget biztosít mindazoknak, akik elevenen megesznek egy madagaszkári bütykös csótányt a Halloween témájú FrightFesten. Továbbá, ha sikerül megdönteni a világrekordot (36 csótány 1 perc alatt), akkor a győztes egy négy személyre szóló bérletet nyerhet, ami egész 2007-ben érvényes. A rekordot azért is nehéz megdönteni, mert a csótány által tartalmazott neurotoxinok elzsibbasztják a szájat. Az akció 2006. október 29-én rekorddöntés nélkül ért véget.

Az America's Next Top Model hatodik körében feldíszített csótányokat használtak ékszerekként a Jared Gold "Glinka" kollekció kiegészítésére. Ez a modellek körében vegyes fogadtatást talált; sőt, egyikük csótányfóbiáról nyilatkozott.[2]

A Bad Girls All-Star Battle második évadának "Nobody Eats for Free" részében a csótányevés a "Price of Beauty" verseny része volt.

A mutáns madagaszkári bütykös csótányok fontos szerephez jutnak a The Exterminators című képregényben.

1999 augusztus 12-én "Jungle" John LaMedica of Newark, DE, USA plexiüveg koporsóba bújt 20 050 óriás madagaszkári bütykös csótánnyal a Guinness World Records Primetime keretében Hollywoodban (CA, USA).

Tyler the Creator szerepeltetett egy csótányt a Yonkers számára készített a Goblin albumában, ahol leharapta a csótány torát, majd felöklendezte.[3]

A Sony valóságshow-sorozatában, a The Tester harmadik évadának első adásában a versenyzők kezébe adtak egy-egy kocka alakú átlátszó dobozt ezzel a csótánnyal.[4]

2010 július 12-én Yuri Samodurovot és Andrei Erofeevet, a "Forbidden Art 2006" kurátorait elítétlték a moszkvai Tagansky Courthouse bíróságon vallási botránykeltés miatt. A kiállítást a "People's Synod" konzervatív ortodox szervezet jelentette fel, mert Miki egeret és Lenint Jézusként ábrázolta. A Voina tagjai azzal a szándékkal léptek be az épületbe, hogy ott eleresszenek közel 3500 élő madagaszkári bütykös csótányt. Nem tudjuk, hogy tervük sikerült-e. A csótányok eleresztése és összegyűjtése dokumentálva van, de fényképek nem készültek. Az egyik aktivistát, Jekatyerina Szamutsevicset később ugyanide idézték meg, mielőtt próbára bocsátották a Pussy Riot tárgyalásán.

Képek[szerkesztés]

Egy hímivarú egyed
Nőivarú egyed
Kedveli a zöld növényeket
Terráriumban tartva

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cockroach Controlled Mobile Robot – Garnet Hertz. Conceptlab.com. [2011. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 4.)
  2. Jared Gold's Cockroach Collection Archiválva 2016. április 6-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. Tyler The Creator – Page. Interview Magazine. Hozzáférés ideje: 2012-05-21.
  4. The Teaster Season 3 Episode 1 – Bug Out! | Watch Full Episode – PlayStation®. Us.playstation.com (2012-05-14). Hozzáférés ideje: 2012-05-21.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Madagascar hissing cockroach című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]