Macusima

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Macusima
Elhelyezkedése
OrszágJapán
TelepülésMijagi prefektúra
Macusima (Japán)
Macusima
Macusima
Pozíció Japán térképén
é. sz. 38° 22′, k. h. 141° 05′Koordináták: é. sz. 38° 22′, k. h. 141° 05′
Általános adatok
A Wikimédia Commons tartalmaz Macusima témájú médiaállományokat.

Macusima (松島?) egy szigetcsoport Japánban, Mijagi prefektúrában. Körülbelül 260 kisebb szigetből (; Hepburn: shima?) áll, amelyet fenyők (; Hepburn: matsu?) borítanak - erről kapva nevét - és Japán három leghíresebb látványképe közé sorolják. A közelben található még a kulturális örökségként számon tartott Zuigan-dzsi, Encu-in, Kanranten, valamint a Szatohama kagylódomb.

Látványképek[szerkesztés]

Macusimán négy jól ismert hely is van, ahonnan megcsodálhatjuk a sziget nyújtotta látványt. Ezek a „Fenséges látvány” (壮観; Hepburn: sōkan?), „Gyönyörű látvány” (麗観; Hepburn: reikan?)  „Elragadó látvány” (幽観; Hepburn: yūkan?) és a „Nagyszerű látvány” (偉観; Hepburn: ikan?). Sétahajókról az odalátogatók közelről is megtekinthetik a szigeteket.

Galéria[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

A város nem messze helyezkedik el (kb. 30 perc, 14 km) a prefektúra fővárosától, Szendaitól, és könnyen elérhető vonattal. Macusima-Kaigan állomás közel van az olyan látványosságokhoz, mint például a Zuigan-dzsi és a vízpart. Macusima állomás a másik vonalon a város ellenkező oldalán van.

A 2011-es Tóhokut érintő földrengés[szerkesztés]

A 2011-es Tóhokut érintő földrengés és cunami közelsége ellenére Macusimát a térség szigetei megvédték, így viszonylag csak kisebb károsodást szenvedett. A cunami kezdetben 3,2 méter magas volt majd a második hullámmal 3,8 méterre növekedett. Az elektromosság március 18-ra, a víz teljesen április 16-ra, a Szenszeki vasútvonal Takagimacsi állomás és Szendai között pedig május 28-ra lett helyreállítva. Mindazonáltal meg lett erősítve, hogy 3 ember az utórengések következtében, 18 pedig a városból való menekülés közben életét vesztette.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Matsushima című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.