Macska a forró bádogtetőn (színdarab)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Macska a forró bádogtetőn
(Cat on a Hot Tin Roof)
Adatok
SzerzőTennessee Williams
Műfajdráma
Eredeti nyelvangol

SzereplőkMaggie Pollitt
Brick Pollitt
Big Daddy Pollitt
Big Mama Pollitt
Mae Pollitt
Gooper Pollitt
Mae & Gooper gyermekei
Cselekmény helyszíneMississippi, Pollitték otthona

Premier dátuma1955. március 24.[1]
Premier helyeMorosco Theatre, New York[1]
Díjak
Pulitzer-díj (1955)
A Wikimédia Commons tartalmaz Macska a forró bádogtetőn témájú médiaállományokat.

A Macska a forró bádogtetőn (eredeti cím: Cat on a Hot Tin Roof) Tennessee Williams 1955-ben megjelent Pulitzer-díjas drámája. A darabot először a Broadwayn mutatták be 1955. március 24-én. Az előadást Elia Kazan rendezte, Barbara Bel Geddes (Margaret) , Ben Gazzara (Brick) és Burl Ives (Big Daddy) főszereplésével. A színpadi változatot 1956-ban négy Tony-díjra jelölték.[2] A színdarabból 1958-ban Paul Newman és Elizabeth Taylor főszereplésével azonos címmel film is készült.

Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a darab, a Drámák című Tennessee Williams színdarab gyűjteményben, 1964-ben, Bányay Géza fordításában.

Történet[szerkesztés]

A színdarab egy gazdag déli család életébe enged bepillantást, amely tele van hazugságokkal és képmutatással. Big Daddy, a család feje haldoklik, de családja és orvosai eltitkolják előle a hírt, annak reményében, hogy ha jó színben tüntetik fel magukat előtte, nagyobbat szakíthatnak az örökségből. Brick, Big Daddy fia, a már kiöregedő futballsztár, otthon fekszik bekötözött lábbal, és szinte megállás nélkül iszik. Felesége, a szegény családból származó Maggie, kétségbeesetten harcol házasságával megszerzett társadalmi státusa megtartásáért, miközben szenved férje közönyösségétől. Brick a barátja, Skipper halála miatt depressziós, a darab a férfi homoszexuális hajlamait sugallja, melyet a férfiközpontú déli társadalomban saját maga elől is rejtegetnie kell, habár Williams nyitva hagyja Brick szexualitásának kérdését.[3]

A darabhoz Williams két befejezést is írt.[4]

Magyar ősbemutató[szerkesztés]

Magyarországon először a Vígszínházban mutatták be, 1967. február 3-án. A darabot Horvai István rendezte, Ruttkai Éva (Margaret), Darvas Iván (Brick) és Páger Antal (Big Daddy) főszereplésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Cat on a Hot Tin Roof (angol nyelven). Internet Broadway Database. (Hozzáférés: 2009. november 6.)
  2. Cat on a Hot Tin Roof - Awards (angol nyelven). Internet Broadway Database. [2014. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 6.)
  3. Cat on a Hot Tin Roof (angol nyelven). novelguide.com. [2009. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 6.)
  4. Cat on a Hot Tin Roof: Analyzing and Comparing the Two Endings (angol nyelven). bookrags.com. (Hozzáférés: 2009. november 6.)