Macskák (Sailor Moon)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A macska szereplők

A Sailor Moon japán anime és manga sorozatokban három különböző macska jelenik meg, hogy tanácsadóként szolgáljanak gazdáik számára. Mindegyik képes beszélni és egy hold alakú szimbólumot viselnek a homlokukon. A két idősebb Luna és Artemisz, akik már a sorozat múltjában is megjelentek a Hold Királyságában játszódó események alatt. A harmadik, Diana sokkal fiatalabb és már a Földön született. A Holddal való közeli kapcsolatból kifolyólag mindegyiküket a görög és római holdistennőkről nevezték el (bár Artemisz hím, erre a Codename: Sailor V második fejezetében utalás is történik).

A macskák jellemzően információkkal szolgálnak a Sailor harcosoknak, vezetik őket, és a bizalmasaik, bátorítják és patronálják őket. Ráadásul rendelkeznek azzal a képességgel, hogyha egy „alvó” Sailor harcost találnak, felébresszék a benne szunnyadó különleges erőt, vagy megerősítik a meglevő hatalmukat.

Ahogy a sorozat halad, az aktív cselekményalakító szerepük csökken, de ezzel párhuzamosan sokkal inkább előtérbe helyeződik a tanácsadói-bizalmasi szerepkörük. Valamint megtudjuk a mélyebb háttértörténetüket, kiderül, hogy vannak további testi alakjaik (pl. képesek megjelenni emberként) és az érzelmi életükbe, viszonzatlan szerelmeikbe is bepillantást nyerhetünk.

Bár a sorozatban Lunáé a legnagyobb szerep, de időrendileg valójában Artemisz volt az első, aki már a Codename: Sailor V-ben is szerepelt.

A Pretty Guardian Sailor Moon-ban (PGSM) Lunát és Artemiszt körülbelül 33 centiméter magas plüssmacskák „alakítják”. Technikai trükköknek hála „képesek” beszélni és sétálni. A PGSM egyik jól menő üzleti eleme a babák árusítása változatos árkategóriákban, amelyekből beszélő változatot is készítenek.

Luna[szerkesztés]

Luna, a fekete macska, a Sailor Moon első részében jelenik meg, ő ébreszti fel Sailor Moont, a harcost.[1] Felfedezi Cukino Uszagi képességeit, de ekkor még nem sejti, hogy ő a keresett Holdhercegnő. A múltban mint Serenity királynő tanácsadója létezett, ám amikor a Dark Kingdom romba döntötte a Hold királyságát, a királynő őt és Artemiszt a Föld jövőjébe küldte, hogy felébresszék majd a reinkarnálódott harcosokat. Luna vissza is adja Mizuno Ami, Hino Rei, és Kino Makoto harcosi képességeit, Uszagié mellett. Az ő arcáról mintázták a jövőbeli Luna P-t.

A mangában a Mau bolygóról érkezett, és időnként, ha súlyos veszély fenyegeti, képes felvenni emberi alakot is. Az animében ez mindössze egyszer történik meg, a Sailor Moon S filmben. Hangját a japán változatban Han Keiko adta, a Sailor Moon Crystalban Hirohasi Rjó, a magyarban pedig Somlai Edina, illetve a Sailor Moon R: A rózsa ígérete filmben Andrádi Zsanett.

Az élőszereplős sorozatban plüssmacskaként szerepel, melyet időnként animálnak is. Barátait fenyegető helyzetben azonban képes átváltozni harcossá, ebben a formájában a Sailor Luna névre hallgat. Az első két musicalben is szerepelt, itt színészek játszották őt el, macskajelmezbe öltözve.

Artemisz[szerkesztés]

Időrendileg Artemisz volt az első macska, aki felbukkant: ő volt ugyanis az, aki Aino Minako partneréül szegődött, és a lányt, Sailor V-t ellátta tanácsokkal. Artemisz fehér macska, hűséges, bátor, és jó tanácsokat ad, ugyanakkor egy kicsit nagyképű is.

A mangában Sailor V tréningje idején csendes, szarkasztikus kritikusként ismerhetjük meg, de Minakóval igen közeli barátságba kerülnek. A Sailor Moon mangában eleinte elválaszthatatlanok egymástól. Akárcsak Luna, ő is a Mau bolygóról érkezett, és szintén képes emberi alakot felvenni veszélyhelyzetben.

Az animében kicsit érzelgősebb lett, és a többi harcoshoz sem fűzik olyan szoros szálak, mint Sailor Venushoz. Japán hangja Takato Jaszuhiro, a Sailor Moon Crystalban Obajasi Jóhei, a magyar változatban pedig hím macska létére női hangja lett, Németh Zsuzsa személyében. A Sailor Moon R: A rózsa ígérete filmben File Csaba hangján szólal meg, kijavítva ezzel a korábbi változat nagy hibáját.

Az élőszereplős sorozatban is megjelenik, Lunához hasonlóan plüssmacska alakjában, de neki nincs harcos-alakja. A musicalek közül az első kettőben szerepel, ahol jelmezbe öltözött emberek alakítják.

Diana[szerkesztés]

Luna és Artemisz 30. században született szürke kölyke, aki Csibiusza segítőjeként tevékenykedik.

A mangában már a második éra során megjelenik, míg az animében csak a negyedik évad során láthatjuk először. Ő is képes emberi alakot felvenni, ha veszély fenyegeti, de ilyenkor is megmarad a macskafarka. Jó barátságban van még Csibiuszán kívül Sailor Plutoval, ő segített neki az időkapu őrzésében addig, amíg Pluto harcba indult a többiek megsegítésére. Az animében inkább egy tipikus kavaii-karakter, azaz érdemi szerepe nincs. Uszagit és Mamorut mindig a tisztelet jeléül szolgáló „-szama” utótaggal illeti, a magyar változatban ugyanezért „Őfelségének” hívja őket. Japán hangja a Sailor Moon Crystalban Nakagava Soko.

Források[szerkesztés]

  1. Takeuchi, Naoko (1992). "Act 9", Bishoujo Senshi Sailor Moon Volume 2. Kodansha. ISBN 4-06-178731-4.