Mack Ede

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mack Ede
Született1821. június 2.
Brünn
Elhunyt1884. június 22. (63 évesen)
Bécs
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaíró,
lapszerkesztő,
pedagógus
SablonWikidataSegítség

Mack Ede (Brünn, 1821. június 2.Bécs, 1884. június 22.) író, lapszerkesztő, főreáliskolai tanár.

Élete[szerkesztés]

Négy évig orvosnövendék volt Bécsben, ezután háromig a császári és királyi József-akadémia vegyműhelyében dolgozott, egy évig a bécsi közkórház patológiai vegyműhelyében volt asszisztens. Három évig és kilenc hónapig egy gyárnak volt kémikusa, s végül bécsi magánnevelő-intézeteknél tanítóskodott. Elvégezte az állami távíró kurzust is. 1850. december 2-tól 1868. július 31-én bekövetkezett elbocsáttatásáig a pozsonyi főreáliskolánál a kémia tanára volt. Ekkor Bécsbe ment, és ott a városi főreáliskolában szintén a kémia tanára lett; tagja volt a felső-ausztriai iparegyesületnek, a koronás arany érdemkereszt tulajdonosa és igazgató-tanácsosa az I. osztrák-magyar hivatalnok-egyletnek.

Értekezései a pozsonyi főreáliskola Programmjában (1851. Über Schwefelsäuerfabrikation besonders aus Schwefelkies, 1855. Chemisch-technische Notizen); német kémiai cikkeket írt a pozsonyi Verhandlungen für Naturkunde és a Correspondenz für Naturkunde zu Pressburg c. folyóiratokba (1855-66.)

Munkája[szerkesztés]

  • Lehrbuch der Chemie für Realschulen mit besonderer Berücksichtigung der Anwendung derselben auf die Gewerbe I. Theil. Unorganische Chemie. Pressburg, 1853.

Szerkesztette a Mittheilungen des Vereins für Naturkunde zu Pressburg VIII. évfolyamát 1864-65-ben.

Források[szerkesztés]

  • Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái.  
  • A pozsonyi m. kir. állami főreáliskola Értesítője 1895. 107. l. és gyászjelentés

Külső hivatkozások[szerkesztés]