Machalilla Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
World Heritage Logo global.svg A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján

A Machalilla Nemzeti Park Ecuadorban található, a nemzeti park területe 54 000 négyzetkilométer, és a tengeri rezervátum pedig 128 000 négyzetkilométer nagyságú.

Története[szerkesztés]

A Machalilla Nemzeti Parkot 1979-ben alapították.

Természet földrajzi adottságai[szerkesztés]

A Machalillában gyakorlatilag minden van: száraz erdő, nedves erdő, homokos tengerpart, part menti szigetek gazdag madárvilággal, korallban dús óceán és pompás régészeti helyek.

Állat- és növényvilága[szerkesztés]

A parti törpeerdő valaha Nyugat-Ecuador 25%-át borította, mely mára 1%-ra csökkent, s a zöme itt található. Talán még sebezhetőbb és behatároltabb a nyirkos erdők léte, amelyek nedvesség szempontjából a parti ködtől függnek. A legmagasabb dombokra korlátozódva ezek a köderdők szigetekként viselkednek, nem ritka, hogy mindegyiknek megvannak a csak rájuk jellemző fajaik. Ilyen szélsőséges helyi endemizmus ad magyarázatot arra, hogy a park növényeinek 20%-a miért nem fordul elő másutt a világon.

A parkban majdnem 250 madárfaj, köztük a góbítás guán és 81 emlősfaj él, köztük a guayaquili mókus, egy ritka helyi faj. Az albatroszokés a szulák fészkelő telepeit (áprilistól októberig) Isla de la Platán, vezetővel lehet meglátogatni. A hosszúszárnyú bálnák szintén a part közelébe jönnek szaporodni (júniustól októberig).

Régészeti leletek a nemzeti park területén[szerkesztés]

A trópusi száraz erdő, ahol az évszakosan lombhullató fákkal ötméteres oszlopkaktuszok vegyülnek, a Chorrera- és Salango-kultúra emlékeit is tartalmazza.

Turizmus[szerkesztés]

A látogatáshoz a leghűvösebb hónapok (június-november) ajánlottak.

Képgaléria[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]