Macelj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Macelj
Szlovén-horvát határátkelő a Maceljben
Szlovén-horvát határátkelő a Maceljben

Hely Horvátország,  Szlovénia
Hosszúság20 km
Elhelyezkedése
Macelj (Horvátország)
Macelj
Macelj
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 16′, k. h. 15° 51′Koordináták: é. sz. 46° 16′, k. h. 15° 51′
Térkép

A Macelj egy alacsony hegység Horvátország és Szlovénia határterületén. A szlovéniai Donačka gora (csúcsa a Sveti Donat, 881 m), a Maceljska gora (csúcsa horvátul Lug, szlovénul Log, 718 m), valamint a Trakošćanska gora (csúcsa a Veliki Stog, 521 m) és a Ravna gora (csúcsa a Vrh, 680 m) hegyeiből áll.

Fekvése[szerkesztés]

A Macelj választja el a Horvát Zagorjét a szlovén Haloze régió északi oldalától. Mintegy 20 km hosszan, nagyjából Trakostyántól Rogatecig kelet-nyugati irányban húzódik. A Korpona - Ptuj úton fekvő Stog-hágó osztja két részre. A nyugati rész, amely a fő része, magasabb és meredek, jellegzetes formájú hegygerinccel és oldalirányú, magasabb dombgerincekkel. A keleti rész alacsonyabb, tipikus zagorjei dombokra hasonlító elrendezéssel, amelyet a Čemernica-patak mentén, amely vízzel tölti meg a Trakostyáni-tavat két párhuzamos fennsík választ el. Az északi, szlovéniai oldal meredek, míg a déli oldal szelídebb, és sok dombra oszlik. Ez a rész gazdag vízforrásokban.

Kőzetei[szerkesztés]

Paleozoikumi, triászi (mészkő) és oligocéni (homokkő) kőzetekből épül fel, de vulkanikus kőzetrétegei is vannak.

Vizei[szerkesztés]

Itt található a Szutla, a Krapinica és a Bednja folyók forrása.

Növényvilág[szerkesztés]

Az alsó részeken a kukoricát és a szőlőt termelnek, magasabb részein pedig lombhullató fák (bükk, gyertyán, tölgy, juhar) és tűlevelűek (fenyő, fenyő, lucfenyő, vörösfenyő) találhatók.

Közlekedés[szerkesztés]

Az északnyugati hegyalján a Ptuj - Rogatec út, a déli hegyalján a Celje - Varasd út, a keleti hegyalján a Zágráb - Macelj autópálya halad át.

Források[szerkesztés]