MTV Japán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MTV Japán
Jelmondat: Music and More
Adatok
Indulás1989. szeptember 1. (műsorblokk)
1992. december 24. (adó)
TulajdonosViacom Networks Japan K.K. (Viacom)
Felbontás480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Ország Japán
Vétel
Műholdas vétel
SKY PerfecTV!270. / 640. (HD). programhely
SKY PerfecTV! e2323. (HD). programhely
Kábeles vétel
A legtöbb kábelszolgáltatónál elérhető
IPTV
Hikari TV602. / 652. (HD). programhely
au Hikari352. programhely
Hivatalos oldal

Az MTV Japán (Music Television Japán) az MTV zeneadó japán adásváltozata, a Viacom Networks Japan K.K. leányvállalata, mely 1992. december 24-én kezdett sugározni. A legtöbb kábel-, a SKY PerfecTV! és a SKY PerfecTV! e2 műholdas szolgáltatónál, illetve IPTV-n is fogható.

Története[szerkesztés]

Az MTV Japán eredetileg a Tokyo Broadcasting System zenei műsorblokkjaként indult 1989-ben. 1992-ben a Music Channel, Inc. megszerezte a Viacomtól az MTV név alatti sugárzás jogait. A sugárzás CS analóg és a SkyPort szolgáltatáson keresztül indult, a SKY PerfecTV! 1996-ban, míg a DirecTV 1997-ben vette fel az adót a kínálatába. A kor nevesebb VJ-i közé tartozott Marc Panther vagy Ken Lloyd.

1998-ban a Music Channel a magas licencköltségek miatt feladta a Viacommal kötött szerződését, így 1999-ben az adó Vibe néven futott tovább és a nyugati zenéről a belföldi zenére helyezte át a hangsúlyt. Az MTV márkanév nélkül, az olyan csatornákkal, mint a Space Shower TV vagy a Sony Music Entertainment Japan Viewsicje (most Music On! TV) való versengés közepette 2000-ben felvásárolta az adót az H&Q Asia Pacific.

2000-ben többek között a CSK és a Sega megalapította az MTV Broadcasting Japan, Inc. céget, majd sugárzási engedélyt szereztek a SKY PerfecTV!-től. Az új cég azonban soha nem közvetített az MTV név alatt; M-Brosra váltotta nevét, 2002. április 30-ig ezen néven volt elérhető a DirecTV és a SKY PerfecTV! kínálatában

Ezt követően a Viacom ismét szerződést kötött a Music Channellel az MTV név használatáról, majd 2001. január 1-jén megalapították az MTV Japánt, ez alkalommal az MTV Networks alatt és az MTV tőkéjének támogatásával. Ezen időszak alatt a Music Channel, Inc. is MTV Japan, Inc.-re cserélte nevét.

A Vibe, Inc. néven kivált Vibe saját internetes tevékenységekbe kezdett, majd 2005-ben beolvasztották a Bandai Networksbe.

Jelentős különbség figyelhető meg az új és a régi MTV Japán között; míg a régi MTV Japán a tengerentúli előadókra összpontosított, addig az új a belföldi előadókra tette át a hangsúlyt. Ennek eredményeként az adót a régi MTV Japán rajongói éles kritikákkal illették, azonban ennek ellenére 2006 márciusában 6 millió nézője volt a hálózatnak, mellyel a másodikok voltak a Space Shower TV mögött és pénzügyi sikert könyvelhettek el.

2006 augusztusában az MTV Japán az MTV Networks teljes tulajdonú leányvállalata lett, majd 2014. december 1-jén ismét a Viacom International Media Networks leányvállalata lett. Erre azért volt szükség, hogy egyesítsék a tevékenységét a többi japán Viacom leányvállalattal, így a Nickelodeon Japánnal vagy a FLUX Digital Content Service-szel.

Műsorai[szerkesztés]

Az MTV Japán különféle típusú műsorokat sugároz, és ellentétben amerikai megfelelőjével elsősorban videóklipeket közvetít valóságshowkkal vagy a zenei műsorokkal szemben.

Japán gyártású műsorai[szerkesztés]

Az MTV Networks nemzetközi adásváltozatairól importált műsorok[szerkesztés]

Korábbi japán gyártású műsorai[szerkesztés]

  • U.K. Top 10
  • Usavich
  • World Chart Express with Honda

VJ-k[szerkesztés]

Jelenlegi VJ-k:

  • Urahama Arisza
  • Boo
  • Chris

Korábbi VJ-k:

További információk[szerkesztés]