MP–1 Spectator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MP–1 Spectator
At MP–1 Spectator kiállításon
At MP–1 Spectator kiállításon

Funkciófelderítő pilóta nélküli repülőgép
GyártóMeridian
TervezőPoliteki Aero
Sorozatgyártás2016-tól
Fő üzemeltetők Ukrajna
RendszeresítőkUkrán Fegyveres Erők, Ukrán Állami Határőr Szolgálat

Első felszállás2014
A Wikimédia Commons tartalmaz MP–1 Spectator témájú médiaállományokat.

Az MP–1 Spectator ukrán pilóta nélküli repülőgépes felderítő rendszer, melyet a kijevi Szikorszkij Műszaki Egyetem diákjai fejlesztettek ki és a Meridian cég gyártja. A rendszer földi állomása egyszerre három repülőgépet képes irányítani. Az első olyan ukrán gyártmányú pilóta nélküli repülőgép, amelyet az Ukrán Fegyveres Erőknél terveznek rendszeresíteni. Az első rendszert 2016-ban adták át. A hadsereg mellett az ukrán határőrség is használja.

Története[szerkesztés]

2014 elején hozta létre a kijevi Szikorszkij Műszaki Egyetem néhány végzős diákja a Politeki Aero céget egy kisméretű felderítő pilóta nélküli repülőgép kifejlesztése céljából. A projektet az Ukrán Tudományos-technikai Fejlesztési Alap szponzorálta. Az első kísérleti rendszert 2014. október 29-én adták át tesztelésre. 2016 elején jelentette be az Ukroboronprom állami hadiipari holding, hogy elindítják a sorozatgyártását és rendszeresítik.

2016-ban 11 rendszer készült el 33 repülőgéppel. 2017-től tervezik a tényleges sorozatgyártást, évi kb. 100 rendszerrel.

Az Ukrán Fegyveres Erők néhány rendszert vett át, melyeket tesztüzemben használ.

Az ukrán határőrség 2017 elejéig hat rendszert vett át 18 repülőgéppel, amelyeket a Donecki területi határőr igazgatóság kapott. Ezeket a határ légi ellenőrzésére használják.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]