MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár szócikkből átirányítva)
MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár
Dátum2016. január 1.
OrszágMagyarország
Személyzethivatásos, szerződéses és közalkalmazotti állomány
TípusDandár
FeladatAz ország fegyveres védelmében részt vevő összfegyvernemi, valamint szövetséges védelmi erők harctevékenységének különleges műveleti támogatása.
DiszlokációSzolnok

A Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a Magyar Honvédség Szolnokon állomásozó különleges alakulata.

Története[szerkesztés]

Az alakulat jogelődje az 1939. október 1-jén megalakult Magyar Királyi vitéz Bertalan Árpád I. Honvéd Ejtőernyős Zászlóalj. A zászlóalj első és egyben utolsó ejtőernyős bevetését 1941. április 12-én hajtotta végre. A zászlóalj a háború további időszakában mint gyalogos alegység harcolt, majd a háború végén felszámolták.

Az alakulat 2016. január 1-jén jött létre az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összevonásával. Mivel az utóbbi alakulat 1993-ban vált ki az akkori 34. Felderítő Zászlóalj kötelékéből, történetük szorosan összefonódott. A kiválást követően is szoros kapocs fűzte őket egymáshoz, ami a közös szolnoki elhelyezés miatt is érthető volt. A szétválástól függetlenül egy sor párhuzamosság is megmaradt; pl. a szervezeti struktúra, az ejtőernyős- és búvárképesség integrálása, a különleges fegyverzet, valamint eljárási módok.

A megváltozott világ problémái – úgymint az aszimmetrikus háborúk, a nemzetközi terrorizmus, a tömeges illegális migráció okozta válság – létjogosultságot teremtettek egy gyorsan reagálni képes, korszerű, különleges fegyverzettel felszerelt katonai szervezet felállítására. Az alakulat mintáját az Egyesült Államok Hadseregének Különleges Ereje adta.[1]

2017. szeptember 1-én az ezredet dandárrá minősítették át.[2]

A haderő-átszervezés következtében 2023. január 1-jétől új nevet és hadrendi számot visel: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]