M2-es autópálya (Nagy-Britannia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
M2-es autópálya
M2 motorway junction 5.jpg
UK-Motorway-M2.svg
UK motorway map - M2.png
Úttípus út
Hossza 41,4 km
Ország Egyesült Királyság
Tartományok Kent
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz M2-es autópálya témájú médiaállományokat.
Motorway 2 - plan.png

Az M2 egy autópálya az angol Kent grófságban. 41,4 km hosszú és igazából csak az A2 egy településeket elkerülő szakaszának készült. Kent északi részén halad Sittingsbourne-tól és Faversham-től délre és ez az egyetlen M-mel jelölt brit autópálya mely egyetlen más M-mel jelölt autópályával sem áll közvetlen összeköttetésben.

Az M2 az egyetlen autópálya melynek közvetlen úticélja sincs. A nyugati végén Londont, míg a keletin Canterbury-t, a Csatorna-alagutat vagy Dovert szokták célként megjelölni, ezeket azonban meg sem közelíti az autópálya.

Története[szerkesztés]

M2 autópálya, Nagy Britannia

A Kent északi részét elkerülő szakaszát 1963-ban, míg a többi szakaszt 1965-ben építették meg. Három részletben adták át:

  1. 1-es és 2-es csomópont közötti szakasz 1965-ben
  2. 2-es és 5-ös csomópont közötti szakasz 1963-ban
  3. 5-ös és 7-es csomópont közötti szakasz 1965-ben

Tervezték, hogy Londonig ill. Doverig meghosszabbítják, hogy ez legyen a fő összekötő út a főváros és a kikötők között, de ez sosem történt meg. Valójában A2(M)-nek kellene nevezni, de a Daily Telegraph egyik első híradásában tévesen M2-ként hivatkozott rá, s a közlekedési minisztérium átnevezte M2-re.

Módosítások[szerkesztés]

Az 1990-es évekig nem történt komolyabb változtatás az M2-n. Amikor 1991-ben megnyitották az M20-at London és Folkestone között, jelentősen visszaesett az M2 forgalma, s igazából már csak, mint Észak-Kent elkerülő útja játszott szerepet. Az első csatlakozási pontot meg is szüntették, amikor a '90-es évek végén elkészült az A289.

Bővítések[szerkesztés]

Mivel az első és a negyedik csomópont között nagyon leromlott az út állapota a 2000-es évek elején felújítások kezdődtek. Ennek részeként elkezdték kibővíteni a 4-sávos utat 8-sávosra. Ehhez át kellett építeni az 1-es és 3-as csomópontot ill. egy új hidat is kellett építeni. Az elkészült szakaszokat közvilágítással látták el. A munkálatokat 2003-ban fejezték be.

További információk[szerkesztés]