Művészet (folyóirat, 1902–1918)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Művészet
1913
1913
Adatok

OrszágMagyarország
Alapítva1902
Megszűnt1918
TulajdonosOrszágos Magyar Képzőművészeti Társulat
KiadóSinger és Wolfner Irodalmi Intézet Rt.
FőszerkesztőLyka Károly
MunkatársakAlexander Bernát, Malonyai Dezső (író), Rexa Dezső, Fülep Lajos, Bölöni György
Nyelvmagyar
Szakterületképzőművészet, zene, irodalom
SzékhelyBudapest
ISSN0200-9889

A Művészet egy 1902–1918 között Magyarországon megjelent folyóirat volt.[1]

Története[szerkesztés]

Az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat adta ki. Írói a 20. század első két évtizedének olyan kritikusai, művészei, művészeti szakírói voltak, mint Alexander Bernát, Malonyai Dezső, Rexa Dezső, Fülep Lajos, és Bölöni György. Illusztrációként szövegközti képeket, egész-oldalas színes és fekete-fehér táblákat, hasonmás- és eredeti grafikai rézkarc, litográfiai mellékleteket, a korszak ismert művészeinek alkotásait lathatjuk benne. A nagyközönség, a műgyűjtők és a művészek nagy megelégedésére.

A főszerkesztő, Lyka Károly művészettörténész, művészeti író a képzőművészeten kívül a szépirodalmat, filozófiát, a társadalomtudományokat, a zenét is taglalta. Igyekezett bemutatni a nemzetközi művészet modern megnyilvanulásait és különc alkotóit is, de a magyar művészet adta témáinak zömét.

A korabeli sajtó így számolt be a szakfolyóirat mdgjelenéséről[szerkesztés]

„Díszesen kiállított folyóirat viseli e czímet, Lyka Károly az ismert művészeti író szerkeszti, s az Országos Képzőművészeti Társulat támogatásával kiadja Singer és Wolfner könyvkereskedése. A Képzőművészeti Társulat tagjai évdíjaik fejében kapják a folyóiratot, melyből évenként hat füzet jelenik meg 8-10 ívnyi terjedelemben. A folyóirat a magyar művészetet kívánja szolgálni, s bemutatja festőink, szobrászaink, építészeink műveit; közleményeket, képeket ad művészeink műterméből, vázlatkönyveiből. A czikkeket Lyka Károly, Diner-Dénes József, Vajda Ernő, Landor Tivadar, Gerő Ödön és Divald Kornél írták.” (Vasárnapi Ujság 1902. 8. sz.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Magyarországi időszaki lapok listája