Mărășești-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mărăşeşti csata szócikkből átirányítva)
Mărășești-i csata
Román front
Román csapatok a csata idején.
Román csapatok a csata idején.
Dátum1917. augusztus 6. - szeptember 8.
HelyszínMărășești és környéke, Moldva déli része, Románia.
EredményRomán győzelem
Harcoló felek
Román Királyság
Orosz Birodalom
Osztrák–Magyar Monarchia
Német Birodalom
Parancsnokok
Alexandru Averescu
Eremia Grigorescu
Dmitrij Grigorevics Serbacsev
August von Mackensen
Karl von Wenninger  
Haderők
218 000 fő245 000 fő
Veszteségek
27 410 fő47 000 fő

A mărășești-i csata az első világháború román frontjának egyik összecsapása volt 1917. augusztus 6.szeptember 8. között. A központi hatalmak csapatai 1917 augusztusában egyszerre indítottak támadást a dél-moldvai Mărășeștinél és a Keleti-Kárpátokban (ojtozi csata), a még román ellenőrzés alatt levő moldvai területek elfoglalására. A román – és kisebb részben orosz – csapatok ellenállása miatt azonban mindkét offenzíva meghiúsult, ezzel a Központi Hatalmak romániai offenzívája végleg megakadt, és közel egy évig tartó állóháború keletkezett a román fronton.

Előzmények[szerkesztés]

Románia 1916. augusztus 27-én lépett be az első világháborúba, megtámadva korábbi szövetségesét, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Habár a háború első hónapja román sikereket hozott magával, a központi hatalmak ellentámadása visszavetette a román hadsereget, december 6-ra már a román főváros, Bukarest is elesett.

1917. nyarára már csak Moldva maradt a román kormány ellenőrzése alatt. A szorult helyzetben, 1917. júliusában a románok – orosz csapatokkal megerősítve – ellentámadásba lendültek Mărăşti térségében, visszafoglalva mintegy tíz falut, de a párhuzamosan zajló Kerenszkij-offenzíva kudarca miatt kénytelenek voltak leállítani a támadást.

A mărăști román offenzíva ténye egy döntő erejű hadműveletre sarkallta a német hadvezetést. A haditerv szerint a Központi Hatalmak csapatai Mărășeștinél és az Ojtoz-patak völgyében egyszerre előrenyomulva ki kellett volna jussanak a Moldvai-hátságra, lehetőség szerint bekerítve és megsemmisítve a Moldva déli részén harcoló román csapatokat is. A mărășești-i hadművelet lebonyolításával August von Mackensen német császári tábornokot bízták meg.

A csata[szerkesztés]

A mărășești-i csata néven ismert összecsapás a Nămoloasa és Mărășești közötti, hozzávetőlegesen 35 km hosszú frontszakaszon zajlott le. A csata augusztus 6-án vette kezdetét, amikor az I. német hadtest támadást intézett a Mărășești térségében állomásozó IV. orosz és I. román hadsereg ellen. Az orosz csapatok a támadás következtében feladtak egy mintegy 3 km mélységű és 10 km hosszúságú területet. A román-orosz ellenállásnak köszönhetően azonban Ciușlea és Movileni között sikerült megakadályozni, hogy a német csapatok a Szeret folyó átkelőit megszerezzék. Ennek következtében Mackensen a főcsapás irányát a Moara Albă és Doaga közötti frontszakaszra módosította. Az újabb német támadás sikerrel járt, mely veszélybe sodorta a Mărășești és Foksány között húzódó útvonal románok általi birtoklását. Habár a román-orosz gyalogság nagy horderejű támadást indított Doaga visszavételére, a németek ezt - nagy veszteség mellett - visszaverték.

Német katonai temető Mărășeștiben

Augusztus 13-án Mackensen csapatai ismét offenzívába lendültek, ezúttal Páncsu térségében. Az offenzíva a román - orosz csapatokat visszavonulásra kényszerítette, sőt Mărășești-et is kénytelenek voltak kiüríteni. Augusztus 18-án azonban az Eremia Grigorescu vezette román csapatok a várostól északra heves harcok árán végleg megállították a német támadást (ekkor adta ki állítólag Eremia Grigorescu később híressé vált hadparancsát, mely csak ennyit tartalmazott: „Aici nu se trece!”, azaz „Itt nem törnek át!” ). Habár Mackensen még szeptember 8-ig kísérletezett a front áttörésével, a csata végül a román-orosz csapatok taktikai győzelmével zárult.

Következmények[szerkesztés]

A Mărășești-i és ojtozi offenzívák egyidejű megállításával sikerült megakadályozniuk a Központi Hatalmak csapatainak betörését a Moldvai-hátság területére, ezzel stabilizálva a frontvonalat 1918 májusáig, a bukaresti béke megkötéséig.

Emlékezete[szerkesztés]

A mărășești-i mauzóleum

1938-ban Mărășeștiben mauzóleumot avattak fel, ahol 5073 román katona van eltemetve.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]