München–Nürnberg-expressz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(München-Nürnberg-expressz szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
München–Nürnberg-expressz
Az Express Zinkelmühle településnél
Az Express Zinkelmühle településnél
Típus regionális vonat
Státusz aktív
Hely Németország, Bajorország
Első járat 2006 december 10.
Jelenlegi üzemeltető Deutsche Bahn
Átlagos utasszám több mint napi 5000
Vonal kezdete München
Vonal vége Nürnberg
Állomások száma 9
Távolság 171 km
Utazási idő 1 óra 45 perc
Járatsűrűség 2 óránként
Osztályok 1., 2.
Vasúti jármű DB 101 sorozat
Nyomtáv 1435 mm
Villamos vontatás 15 kV, 16,7 Hz AC
Sebesség 200 km/h
Pálya tulajdonosa Deutsche Bahn
Vasútvonal Nürnberg–München nagysebességű vasútvonal
SFS Nuernberg-Muenchen.png
A Wikimédia Commons tartalmaz München–Nürnberg-expressz témájú médiaállományokat.

A München–Nürnberg-expressz (München-Nürnberg-Express) a Nürnberg–München nagysebességű vasútvonalon közlekedő regionális vonat. 2006. december 10-én kezdte meg menetrend szerint 200 km/h-s közlekedését Nürnberg és München között. 2007 óta ez a járat Németország leggyorsabb regionális vonata. A szolgáltatás korábbi neve FRESH volt.[1] A járatok reggel öt és este tíz között járnak kétóránként, kiegészítve néhány további járattal a csúcsidőben. A 171 km-es távolságot kb. egy óra negyvenöt perc alatt teszik meg, mely tartalmaz egy hosszabb 15 perces várakozást Ingolstadtban is. Erre a vonalon közlekedő gyorsabb ICE motorvonatok miatt van szükség, átszállási lehetőséggel Regensburg, Augsburg és Ulm felé. A DB szerint a járatot az indítást követő első hét óta naponta 5000 ember veszi igénybe. A vonatokon Németországban egyedülálló módon jegyvásárlásra is lehetőség van.[2]

Állomások[szerkesztés]

Szerelvények[szerkesztés]

A szolgáltatáshoz a DB 26 hagyományos német InterCity kocsit használ, továbbá 3 vezérlőkocsit, amelyeket a Neumünster műhelyben alakítottak át. A vonatokat általában DB 101 sorozatú mozdony vontatja, de előfordul DB 120 is. A kocsik nyomásállók (az alagutak miatt), és a regionális vonatok vörös-fehér színtervét használják. Belső berendezésükön nem változtattak, megtalálható a kocsikban a hagyományos IC utastájékoztató rendszer, konnektor. Étkezőkocsi nincs a vonatokon, helyette mozgó árus van. Az ülések háttámláján lehajtható asztal és pohártartó található. Egy vonat általában öt kocsiból és egy vezérlőkocsiból áll. A kocsikban dohányozni tilos, helyfoglalás nem lehetséges. A másodosztályú Bpmz kocsik 80 személyesek, WC-vel felszereltek. Az elsőosztályú ABvmsz kocsikon 40 másodosztályú és 6 első osztályú hely található, továbbá egy családi tér, felhajtható ülésekkel.

Modell[szerkesztés]

TT méretarányban a Tillig hozta ki 2014 elején egy készletben, amely tartalmazza a vezérlőkocsit és két hozzávaló másodosztályú betétkocsit is. A DB 101 sorozatú mozdony pedig már évek óta kapható szintén a Tilligtől. 2014 közepén pedig további két betétkocsi (egy első-másodosztályú és egy másodosztályú) jelent meg szintén egy készletben. Ezzel együtt egy ötkocsis expresszt tudunk összeállítani.

Jövő[szerkesztés]

2017 decemberétől a korábbi három szerelvény helyett hat új emeletes ingavonat érkezik, melyet a Skoda gyártott. Az új szerelvények egy Skoda mozdonyból (Skoda 109E9), öt emeletes másodosztályú kocsiból és egy emeletes vezérlőkocsiból áll, a hat szerelvény ára 100 millió euró volt.

Az új mozdony
Az emeletes vezérlőkocsi

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Nürnberg–Ingolstadt–München high-speed railway line
A Wikimédia Commons tartalmaz München–Nürnberg-expressz témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. Deutsche Bahn AG. www.pressrelations.de. (Hozzáférés: 2010. július 8.)
  2. . www.deutschebahn.com. (Hozzáférés: 2010. július 8.)