Móricz Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Móricz Imre
SzületettLittkey Imre
1935. április 14.[1]
Budapest[1]
Elhunyt2021. január 13. (85 évesen)[2][3]
Állampolgárságamagyar
SzüleiLittkey Erzsébet
Foglalkozása
KitüntetéseiMóricz Zsigmond-emlékérem (2010)
SablonWikidataSegítség

Móricz Imre, született Littkey Imre (Budapest, 1935. április 14.2021. január 13.) gépészmérnök, emlékíró, Móricz Zsigmond fogadott gyermeke, „Csibe” (Littkey Erzsébet) fia. Egyes feltételezések szerint Móricz Zsigmond vér szerinti gyermeke is.

Élete[szerkesztés]

Származásának körülményei[szerkesztés]

A hivatalos verzíó szerint Móricz Imre 1935-ben született, amikor édesanyja, Littkey Erzsébet (1916–1971) alkalmi prostitúcióból élt a fővárosban.[4] Édesapja neve (Littkey alkalmi kapcsolata) nem ismert. Később őt és édesanyját maga mellé vette Móricz Zsigmond, a neves író Leányfalura, Imrét örökbe is fogadta. Évtizedeken keresztül ez a verzió volt ismert Móricz Imre születési körülményeiről.

Egyes feltételezések szerint Imre azonban az író vér szerinti gyermeke. A család ma élő tagjai szerint ugyanakkor, amikor Móricz Imre megszületett, Móricz és Csibe még nem ismerték egymást. Szerintük bizonyíthatóan 1936-ban (azaz Imre 1 éves korában) találkoztak először. Bár Littkey Erzsébet egy alkalommal azt mondta fiának: „A te apád Móricz Zsigmond” – ez inkább metaforikusan lehetett igaz, vagy annak a jele volt, hogy Littkey Erzsébet nem tudott különbséget tenni valóság és képzelet között – legalábbis a Móricz-kéziratok szenvedélyes gyüjtője, Kiss Ferenc szerint. Hamar Péter ugyanakkor a Móricz-naplók, a Littkey Erzsébet által írt napló, Móricz és Csibe levelezése alapján azt állítja, hogy a két ember az ún. 1936-os találkozás előtt is már találkozott, így Imre vér szerinti származása igazoltnak tűnik.

Felnőttkora[szerkesztés]

Móricz Zsigmond 1942-ben hunyt el 63 éves korában. Imrének és édesanyjának ekkor el kellett hagynia az író házát. Littkey Erzsébet Zagyvarékasra vitte a fiát, majd beiratta a debreceni kollégiumba. Móricz Imre itt érettségizett 1953-ban. Bár pályaválasztása kapcsán felmerült az irodalom kérdése is, a nagy elődre tekintettel más területet választott: gépészmérnök lett, doktorátust is szerzett. Hosszú időn át dolgozott a szakmájában, az 1970-es években még Nyugat-Németországban is kapott megbízásokat. Származásának kérdésével évtizedeken át tudatosan nem akart foglalkozni.

Móricz és Littkey hivatalos apa-nevelt lánya kapcsolatának revíziójára csak a 2000-es évek elején került sor. Ekkoriban kerültek elő Kálmán Kata (1909–1978) fényképész titkos naplójegyzetei, egyéb levelek, és visszaemlékezések (ld. fentebb), amelyek arra utalnak, hogy az írónak a nála közel 40 évvel fiatalabb Littkeyvel való kapcsolata jóval több mindent jelentett a nevelőszülőségnél. 2007-ben Hamar Péter irodalomtörténész könyve (Móricz Zsigmond utolsó szerelme) dolgozta fel az újabb kutatásokat.[4] A 2010-es években már maga Móricz Imre is adott interjúkat, 2013-ban pedig Kirekesztetten címmel könyvben is feldolgozta emlékeit.

2010-ben Móricz Zsigmond kultuszának ápolásáért Móricz Zsigmond-emlékérmet kapott.[5]

2021 elején hunyt el 85 éves korában.

Művei[szerkesztés]

  • Littkei-Móricz Imre: Kirekesztetten (2013)[6]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]