Mérges pókhálósgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Mérges pókhálósgomba
Corellanus.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Kalaposgombák
Család: Cortinariaceae
Nemzetség: Cortinarius
Tudományos név
Cortinarius orellanus
Fries, 1838
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mérges pókhálósgomba témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mérges pókhálósgomba témájú médiaállományokat és Mérges pókhálósgomba témájú kategóriát.

A mérges pókhálósgomba (Cortinarius orellanus) a pókhálósgombafélék családjába tartozó, meleg tölgyerdőkben termő, halálosan mérgező gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A mérges pókhálósgomba
mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
halálosan mérgező
Tox Deadly icon.svg
Életmód
Tráma
Spórapor
Mycorrhizal ecology icon.png
mikorrhizás
Gills icon.png
lemezes
Brown spore print icon.png
barna
Kalap
Lemezek
Tönk
Convex cap icon.svg
domború
Adnate gills icon2.svg
tönkhöz nőttek
Bare stipe icon.svg
csupasz

A mérges pókhálósgomba kalapjának átmérője 3–8 cm, alakja domború vagy lapos, közepe gyakran tompán púpos. Színe narancsos-rókaszínű, narancsbarnás vagy sötét vörösbarna. Felülete nem ragadós, finoman szálas, nemezes, szinte bársonyos; az idős gomba esetében lecsupaszodhat. A szélén néha megtalálható a fátyol pókhálószerű maradéka. Húsa merev, szívós. Színe halványsárgás, enyhén retekszagú.

Széles, vastag, ritkán álló lemezei tönkhöz nőttek vagy kicsit felkanyarodók. Narancsvörösesek, majd rozsdabarnásak. Spórapora rozsdabarna. Spórája 9-12,5 x 6,5-8,5 mikrométeres, félig-meddig gömb vagy széles ellipszis alakú, érdes felületű.

Karcsú tönkje 3–8 cm magas és 0,3–1 cm vastag. Alakja hengeres, alul elvékonyodó, felülete sima vagy gyengén szálas. Színe sárgás, rozsdasárgás, a kalapénál világosabb. Az egészen fiatal gombának vékony, könnyen elmálló, pókhálószerű véluma (kalapszélt és tönköt összekötő fátyol) van.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Összetéveszthető a mérgező csúcsos pókhálósgombával, amelynek tönkje övezett. Az ehető gombák közül a mezei szegfűgombához hasonlíthat, de az világosabb és nem erdőben terem; esetleg a sárga rókagombával téveszthető még össze színe miatt.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Európában (főleg délen) honos. Magyarországon ritka. Meleg lomberdőkben, tölgyek alatt található meg. A savanyú talajt részesíti előnyben. Júliustól októberig terem.

Mérgező, akár halált is okozhat. Orellanint tartalmaz, amely a májat és a vesét károsítja és többszöri fogyasztás esetén gyorsan felhalmozódik a szervezetben. A súlyosabb mérgezés 2-3 napos lappangási idő után nyilvánul meg. Az enyhébb esetekben a lappangási idő akár két hét is lehet; ilyenkor a beteg többnyire maradandó károsodás nélkül felgyógyul. A mérgezés tünetei: étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, szomjúságérzés, hőemelkedés, láz. Néha gyomor-bélrendszeri tünetek, ízületi- és izomfájdalmak, fokozott vizeletürítés, veseelégtelenség lép fel.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]