Mérőeszköz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A mérőeszköz vagy műszer egy anyag vagy természeti jelenség adott tulajdonságának mérésére, vagyis egy jellemző mennyiségének meghatározásához készített eszköz. A pontosság és precizitás érdekében különleges követelményeknek kell megfelelniük.

Konyhai mérőpohár, több skálával
Analóg kijelzésű szeizmográf

Műszerek osztályozása[szerkesztés]

 1. Kijelzés módja szerint:
  • Analóg
   • Mértékek: Az adott mennyiség referenciamennyiségével való összehasonlítást teszi lehetővé, gyakran készletben kapható.
   • Mérőműszer, ahol az érték vagy mérőszám egy intervallum vagy skála segítségével leolvasható. Analóg elektromechanikus műszerek
  • Digitális műszer, ahol a kijelző számjegyekkel a kvantumérték egész számú többszörösét mutatja - a mérendő mennyiséggel arányosan. Az analóg mennyiségeket a mérőmű időtartam vagy frekvencia és feszültség mérésre vezeti vissza. Az itt előállított bináris mennyiséget a kijelző decimális formában mutatja.[1]
 1. Működtető energia szerint
  • Hideg, vagyis a mért jelenségből nyerik a működési energiát
  • Aktív, vagyis saját energiaforrással rendelkezik.
 1. Kidolgozottság szerint:
  • mérőműszer olyan eszköz, ahol elmarad az információ feldolgozási funkció.
  • mérőkészüléknél nagyjából egyforma a mérőhálózat és az információ feldolgozás bonyolultsága.
  • mérőrendszernél a mért adatok feldolgozásra kerülnek.

Mérési segédeszközök, környezet[szerkesztés]

A mérési segédeszközök feladata a mérendő objektum és mérőeszköz szükséges mérési helyzetének és zavar, valamint szennyeződés-mentesség biztosítása. Példák: háromláb (tripod), mérőasztal, síklap, tisztatér kamra, mérőelektród tér.

Jogszabályok[szerkesztés]

A mérést szabályozó törvényeket először a csalás megakadályozása érdekében hozták. Később azonban tudományos alapokon fejlődtek tovább és nemzetközi egyezmények tartják őket érvényben. Az Egyesült Államokban a kereskedelemben használatos mértékegységeket a NIST szabályozza. A mértékegységek története a tudomány- és technikatörténet része.

Az erre vonatkozó magyar jogszabály az 1991. évi XLV. törvény a mérésügyről. Ez a törvény a mértékegységek tekintetében és a mérésügyi eljárásjogban jelenleg is hatályos.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. PTE Fizikai Intézet: Digitális mérések (PDF). (Hozzáférés: 2015. január 20.)
Commons:Category:Measuring instruments
A Wikimédia Commons tartalmaz Mérőeszköz témájú médiaállományokat.