Máthé Ákos (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Máthé Ákos
Született1920. augusztus 6.
Jedd
Elhunyt1997. június 1. (76 évesen)
Marosvásárhely
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
idegsebész,
orvosi szakíró
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Máthé Ákos (Jedd, 1920. augusztus 6.Marosvásárhely, 1997. június 1.[1]) erdélyi magyar idegsebész, orvosi szakíró.

Életútja[szerkesztés]

A Református Kollégiumban érettségizett Kolozsvárt (1939), ugyanitt a Ferenc József Tudományegyetemen orvosi diplomát szerzett (1944). Munkásságát a Környey István alapította kolozsvári idegsebészeti osztály alorvosaként kezdte. A marosvásárhelyi OGYI idegsebészetén orvos, majd főorvos. Idegsebészként tagja volt a Román Vöröskereszt egy segélycsapatának, amely a koreai háború után a távol-keleti országban (Észak-Korea) működött. 1983-ban nyugalomba vonult.

Munkássága[szerkesztés]

Szakcikkeit a Revista Medicală – Orvosi Szemle, Neurologie, Neurochirurgie, Psihiatrie, Studii şi Cercetări de Neurologie, valamint az Ideggyógyászati Szemle (Budapest) közölte; ezek azokra az úttörő módszerekre vonatkoztak, amelyeknek bevezetését az idegsebészet munkaközösségében kezdeményezte (ívközi feltárás diszkuszműtéteknél, tébécés agyhártyagyulladás utáni vízfejűség műtése, trigeminusz ideggócának infiltrálása, illetva forróvizes kezelése, trigeminusz műtétek). Társszerzője a Miskolczy Dezső és Csíky Kálmán szerkesztette Idegkórtan című kézikönyvnek (1958).

Források[szerkesztés]

  1. Oameni de știință mureșeni. Consiliul Județean Mureș, 2004 [2021. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 25.)