Második Francia Császárság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francia Császárság
Empire Français (franciául)
18521870
A Második Francia Császárság címere
A Második Francia Császárság címere
A Második Francia Császárság zászlaja
A Második Francia Császárság zászlaja
Nemzeti himnusz: Partant pour la Syrie
Általános adatok
FővárosaPárizs
Hivatalos nyelvekfrancia
Államvallásrómai katolikus
Pénznemfrancia frank
Kormányzat
Államformaegységes abszolút monarchia (1852–1869)
parlamentáris alkotmányos monarchia (1869–1870)
UralkodóIII. Napóleon császár
DinasztiaBonaparte
Kormányfőminiszterelnök
ElődállamUtódállam
 Második Köztársaság (Franciaország)Harmadik Köztársaság (Franciaország) 
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia Császárság témájú médiaállományokat.

A Második Francia Császárság (franciául: Second Empire Français, hivatalosan csak Francia Császárság), III. Napóleon 1852 és 1870 között fennálló császári birodalma, amely a kezdeti abszolút monarchikus berendekzedését fokozatosan alakította át parlamentáris alkotmányos monarchiává. A II. Francia Köztársaságot hivatott felváltani. Az ország nevében a második jelző az Első Császárságtól való megkülönböztetés okán alakult ki.

Az országot az 1851. december 2-i államcsínyt követően kiáltották ki, amikor is I. Napóleon unokaöccse, Louis Napoléon Bonaparte, a Második Köztársaság elnöke császárrá koronáztatta magát, amit nagy többséggel egy támogató népszavazással is elismertetett. Franciaország történelme két korszakra bontja a császárságot: a kikiáltásától számítva 1860-ig, amikor is tekintélyuralmi rendszerként működött, majd 1860-tól 1870-es megszűnéséig, amikor is fokozatosan liberalizálódva átalakult alkotmányos monarchiává.

A császár uralkodását a krími háborúban és a második olasz függetlenségi háborúban szerzett francia győzelmekkel kezdte, megszerezve országának Savoyát és Nizzát. Külpolitikáját tekintve erősen próbált részt venni a nemzetközi politikában, követve nagybátyja, I. Napóleon irányvonalát. A francia gyarmatbirodalmat sikeresen bővítette Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában, egyúttal intervenciót indított Közép-Amerikában, létrehozva a II. Mexikói Császárságot. Mivel rosszul mérte fel a megerősödött Poroszország jelentette veszélyt, így a Második Francia Császárság közel tizennyolc évig tudott fennállni, majd 1870. szeptember 4-én, a porosz–francia háború döntő jelentőségű sedani csatáját követően összeomlott.[1][2] A Harmadik Francia Köztársaság követte.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  1. 1870. szeptember 4. – III. Napóleon lemond trónjáról (magyar nyelven) (html). Tarján M. Tamás, Rubicon
  2. Meghal III. Napóleon, az utolsó francia császár (magyar nyelven) (html). Múlt-kor, 2004. szeptember 13.