Mária waldeck–pyrmonti hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mária hercegnő
Mária, Württemberg hercegnéje
Mária, Württemberg hercegnéje
SzületettGeorgine Henriette Marie zu Waldeck und Pyrmont
1857. május 23.
Bad Arolsen; Németország
Elhunyt1882. április 30. (24 évesen)
Ludwigsburg; Németország
ÁllampolgárságaWaldeck-Pyrmont
HázastársaII. Vilmos württembergi király (1877. február 15. – )[1]
Gyermekei
  • Princess Pauline, Princess of Wied
  • Ulrich Prinz von Württemberg
  • unnamed daughter von Württemberg
SzüleiIlona nassaui hercegnő
György Viktor waldeck–pyrmonti herceg
Foglalkozásaarisztokrata
Halál okagyermekágyi láz
SírhelyeLudwigsburgi régi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária hercegnő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mária waldeck–pyrmonti hercegnő, férjezett Mária württembergi hercegné (németül: Prinzessin Marie zu Waldeck und Pyrmont, teljes nevén Georgine Henriette Marie; Bad Arolsen, 1857. május 23.Ludwigsburg, 1882. április 30.) waldeck–pyrmonti hercegnő, házassága révén württembergi trónörökös hercegné.

Élete[szerkesztés]

Mária Georgina hercegnő 1857 májusában jött világra György Viktor waldeck–pyrmonti uralkodó herceg és Ilona nassau–weilburgi hercegnő harmadik leányaként. Testvérei közé tartozott a későbbi holland királyné, Emma hercegnő és Waldeck-Pyrmont utolsó uralkodója, Frigyes herceg.

1877. február 15-én Mária hercegnő feleségül ment Vilmos württembergi trónörökös herceghez. Vilmos herceg apai és anyai ágról is a Württembergi-házból származott; nagybátyja, Károly württembergi király tette meg őt a trón várományosának, mivel az uralkodónak nem volt saját gyermeke. Mária hercegnő politikailag jelentéktelen uralkodócsaládból származott, de ennek akkor a württembergi közvélemény még nem tulajdonított jelentőséget, lévén hogy Károly király még életben volt. Vilmos herceg és Mária hercegnő frigyéből három gyermek született:

A házaspár életét hamar tragédia árnyékolta be, mikor néhány hónapos korában elhunyt egyetlen fiuk, Ulrich herceg. Vilmos herceg trónra kerülését követően Ulrich herceg halála heves vitákat szított a württembergiek körében, mivel a hercegen kívül a királynak nem született más fia, és így az uralkodó kénytelen volt egy katolikus unokaöccsét megtenni trónörökösnek. Egészen addig a Württembergi-ház protestáns ága gyakorolta a királyi hatalmat, de ezzel a lépéssel a katolikus ág kezébe került a nagyobb befolyás. A württembergi protestánsok szándékos merényletet sejtettek Ulrich herceg halála mögött, és az országban közel száz év óta először lángoltak fel a vallási ellentétek. Ezeknek aztán az 1918-as novemberi forradalom vetett véget, mely megszüntette a monarchiát.

Mária trónörökös hercegné 1882. április 24-én egy koraszülött leányt hozott világra, aki még aznap elhunyt. A hercegné hat nap múlva, április 30-án gyermekágyi láz következtében követte a másvilágra gyermekét. A ludwigsburgi palota magántemplomában helyezték örök nyugalomra Ulrich herceg mellé; később férjét és férje második feleségét is oda temették.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marie von Waldeck-Pyrmont című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Sönke Lorenz, Dieter Mertens, Volker Press (szerk.): Das Haus Württemberg – Ein biographisches Lexikon; Kohlhammer, Stuttgart, 1997, ISBN 3-17-013605-4, 335. oldal
  • Decker-Hauff, Hansmartin: Frauen im Hause Württemberg; DRW-Verlag, Leinfelden-Echterdingen 1997, ISBN 3-87181-390-7, 266. oldal

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. p10174.htm#i101735, 2020. augusztus 7.