Mária Manuéla portugál infánsnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mária Manuéla portugál infánsnő
Mária Manuéla, Asztúria hercegnéje
Mária Manuéla, Asztúria hercegnéje
Született 1527. október 15.
 Portugália, Coimbra
Elhunyt 1545. július 12. (19 évesen)
 Spanyolország, Valladolid
Állampolgársága portugál
Házastársa Fülöp asztúriai herceg
Gyermekei Károly
SzüleiIII. János portugál király
Habsburg Katalin kasztíliai infánsnő
Foglalkozása nemes
Tisztség Royal Consort of Spain
Halál okagyermekágyi láz
Sírhely Panteón de Infantes
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária Manuéla portugál infánsnő témájú médiaállományokat.

Mária Manuéla portugál infánsnő, férjezett Mária Manuéla asztúriai hercegné (portugálul: Infanta Maria Manuela de Portugal, spanyolul: Princesa consorte María Manuela de Asturias; Coimbra, 1527. október 15.Valladolid, 1545. július 12.) az Avis-házból származó portugál infánsnő és trónörökösnő, a házassága révén spanyol infánsné és Asztúria hercegnéje.

Élete[szerkesztés]

Blason Princes héritiers de Portugal.svg

Mária Manuéla portugál infánsnő 1527. október 15-én látott napvilágot Coimbra városában III. János portugál király (1502–1557) és Habsburg Katalin kasztíliai infánsnő (1507–1578) második gyermekeként és egyben elsőszülött leányaként. Édesapjának és a spanyol Habsburgoktól származó édesanyjának összesen kilenc gyermeke született, azonban közülük csupán kettő – Mária Manuéla és János Mánuel – érte meg a felnőttkort, a többiek csecsemőként elhaláloztak. Mária Manuéla infánsnőt édesapja nem sokkal születése után a portugál trón várományosának nevezte meg, így Mária Manuéla infánsnői rangja mellett a Portugália hercegnője[megj 1] címet is viselte. Trónörökösi pozícióját csak János Mánuel születésekor veszítette el.

A portugál infánsnőt dinasztikus érdekek miatt jegyezték el a spanyol trón várományosával, Fülöp asztúriai herceggel (1527–1598), akihez kétszeresen is elsőfokú unokatestvéri rokonság fűzte.[megj 2] A választás hátterében I. Károly spanyol király az irányú erőfeszítései húzódtak, hogy lehetőleg katolikus szövetségest találjon.[1] Szintén szerepet játszott a vőlegény családja részéről a pénzszűke, hiszen a folyamatos háborúk kimerítették a kincstárat, a portugál uralkodó pedig igen bőkezű hozományt ígért leánya keze mellé.[1] A frigyet csak akkor tartották meg, mikor az egyébként egyidős felek betöltötték tizenhatodik életévüket. A portugál infánsnő gazdag hozománnyal utazott el spanyol földre,[1] Caia és Badajoz városait is érintve. A legmagasabb spanyol méltóságok fogadták, mint például Juan Martínez Guijarro cartagenai püspök és Juan Alonso de Guzmán herceg. A hatalmas pompa jellemezte esküvőt a toledói érsek celebrálta Salamanca városában 1543. november 12-én. A következő napon az ifjú házaspár meglátogatta közös nagyszülőjüket, az őrültsége miatt a tordesillasi kolostorba zárt II. Johanna kasztíliai királynőt.

1545. július 8-án Valladolid városában Mária Manuéla asztúriai hercegné életet adott egyetlen gyermekének, Habsburg Károly asztúriai hercegnek (1545–1568). A herceg szellemileg fogyatékos volt szülei közeli és többszörös rokonsága miatt, de élete vége felé fizikai rendellenességek is mutatkoztak nála. Négy nappal később Mária Manuéla portugál infánsnő, spanyol infánsné és asztúriai hercegné belehalt a nehéz szülés szövődményeibe. A hercegnőt a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostorban, a spanyol királyi család hagyományos temetkezési helyén temették el.

Jegyzetek[szerkesztés]

Megjegyzések
  1. Portugálul Princesa de Portugal avagy Princesa herdeira de Portugal.
  2. Mária Manuéla portugál infánsnő édesapja és Fülöp asztúriai herceg édesanyja I. Mánuel portugál király, míg a portugál hercegnő édesanyja és az spanyol infáns édesapja I. Fülöp kasztíliai király gyermekei voltak.
Forráshivatkozások
  1. a b c Margarita Conde Benavides: Comentario sobre la boda de Felipe II y María Manuela de Portugal (spanyol nyelven) (HTML). servantesvirtual.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 29.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]