Lwówi vajdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lwówi vajdaság
1920. december 3.1939. december 4.
Lwówi vajdaság címere
Lwówi vajdaság címere
Poland Voivodeships adminstrative division 1930 Lwów Voivodeship.svg
Fővárosa Lviv
A Wikimédia Commons tartalmaz Lwówi vajdaság témájú médiaállományokat.

A Lwówi vajdaság (lengyelül: województwo lwowskie) a második világháború előtti Lengyelország (19181939) közigazgatási egysége volt. 1939 szeptemberében a Molotov–Ribbentrop-paktum értelmében a Wehrmacht és a szovjet hadsereg szállta meg a területet. Lengyelország megszállása alatt földalatti lengyel adminisztráció működött a vajdaságban 1944 augusztusáig.

A háború után Lengyelország nem kapta vissza a vajdaságot. Przemyśltől keletre átlósan kettészakították a lengyel–szovjet határegyezmény alapján. Ahogyan azt Joszif Sztálin az 1943 végi teheráni konferencián követelte, és ahogy az 1945-ös jaltai konferencia megerősítette, a vajdaság keleti felét az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság kapta.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sylwester Fertacz (2005), "Krojenie mapy Polski: Bolesna granica" (Carving of Poland's map). Magazyn Społeczno-Kulturalny Śląsk. Retrieved from the Internet Archive on 5 June 2016.
  2. Warlords: An Extraordinary Re-Creation of World War II. Da Capo Press, 285. o. (2007) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lwów Voivodeship című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.