Luxemburgi Otgiva flamand grófné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Luxemburgi Otgiva szócikkből átirányítva)
Luxemburgi Otgiva flamand grófné

Született986
Elhunyt1030. február 21. (43-44 évesen)[1]
NyughelyeSaint Peter's Abbey
ÉdesapjaFrederick of Luxembourg
ÉdesanyjaIrmentrude van de Wetterau
Testvére(i)
HázastársaIV. Balduin flamand gróf
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Luxemburgi Otgiva flamand grófné témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Luxemburgi Otgiva vagy Odgiva (986 körül – 1030. február 21.) a luxemburgi grófi család leszármazottja, IV. Balduin flamand gróf felesége.

Otgiva születési dátumára vonatkozóan nem maradt fenn semmilyen információ. Fia, V. Balduin 1028-ban fellázadt apja ellen és 1030-ban békültek ki. Szintén ismert, hogy 1035-ben, apja halálakor V. Balduin már elérte a nagykorúságot, valamint, hogy még apja uralkodása alatt mint tanú szerepelt egy okiratban feleségével, Adèle-lel együtt.[2] Másrészt Otgiva férje, IV. Balduin valamikor 980-ban született és még kiskorú volt 987-988-ban, amikor örökölte a grófi címet. Mindezek alapján Otgiva születését valamikor 980 és 995 közé teszik, de mivel leszármazása nem ismert pontosan, ezért minden kísérlet a születés pontos meghatározására azon alapul, hogy kit tartanak valószínűbbnek apjaként.

Családja[szerkesztés]

1012 körül házasodott össze férjével, IV. Balduin flamand gróffal és a házasságból két gyermek született:

Otgiva leszármazása[szerkesztés]

Otgiva szüleinek kilétére vonatkozóan a kortárs források és a modern kutatások éles ellentétben állnak egymással. A középkori források szinte kivétel nélkül Luxemburgi Giselbertet (9951059. augusztus 10.) adják meg, mint Otgiva apját. A modern kutatások alapján viszont szinte minden történész Frigyest, Moselgau grófját (965 – 1019. október 6.) valószínűsítik, mint lehetséges apát.[3]

Az anomália egyik oka, hogy Frigyes apasága meglehetősen jól illeszkedik a Luxemburg-házról és Otgiváról fennmaradt információkhoz, míg a középkori források szinte kivétel nélkül Giselbert nevét tartalmazzák. Ezen a néven azonban csak egy luxemburgi gróf ismert, aki 1059-ben halt meg és a fent említett Frigyes fia, és Otgiva testvére volt. Tehát abban az esetben is, ha Otgiva csak 1000 körül született, akkor is nehéz elképzelni, mint Giselbert gyermekét, akinek a születését hagyományosan 995 körülre teszik. Elméletileg, ha a becslések tűréshatárát is figyelembe vesszük, elképzelhető ez a változat, de legalább három generáción keresztül meglehetősen szoros időrendet feltételez a gyermekszületésekre.

Az egyik középkori forrás, a Flandria Generosa (1164 körül) szintén Giselbertet adja meg apának, de közli öt bátyjának nevét is: Adalbero metzi püspök, Frigyes lotaringiai herceg, Henrik bajor herceg, Giselbert, és Luxemburgi Theoderic, akik viszont bizonyosan a fent említett Frigyes fiai voltak.[4] Ennek alapján Otgiva öt olyan személy testvére, akik szinte bizonyosan Frigyes fiai voltak. E szöveg alapján a modern történészek érthető módon Frigyes, Moselgau grófjának gyermekeként tüntetik fel Otgivát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. „Balduinus marchysus cum Adela uxore sua adhuc vivente patre suo” Vanderkindere (1902) 1: 298, aki Van Lokeren #108-t idézi
  3. Mint például. [2007. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. december 14.)
  4. "Iste Balduinus vir pulcher, formosus corpore et stature grandis, uxorem accepit Ogivam, filiam Gisleberti comitis de Lixelenborg, cuius fratres fuerunt hi: Adalbero Metensis episcopus, Fredericus dux Lotaringie, Henricus dux Baioarie, Gislebertus comes de Salinis, Theodericus de Luzelenburch" Flandria Generosa, Monumenta Germaniae Historica, Scriptores series 9: 318. A "cuius" bizonyosan Otgivára vonatkozik, nem Giselbertre, hiszen utóbbi neve is szerepel a listában.

Források[szerkesztés]

  • Charles Cawley: Medieval Lands. Online változata a Foundation for Medieval Genealogy weboldalán [1] elérhető