Luther braunschweigi herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Luther braunschweigi herceg
Wg braunschweig.gif

Német Lovagrend nagymestere
Uralkodási ideje
1331 1335
Uralkodóház Welf-ház
Született 1275[1][2]
Elhunyt 1335. április 18. (59-60 évesen)
Sztum
NyughelyeKönigsberg Cathedral
Édesapja Albert I, Duke of Brunswick-Lüneburg
Édesanyja Alessina
COA Luther von Braunschweig.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Luther braunschweigi herceg témájú médiaállományokat.

Luther braunschweigi herceg más formában Lothar németül Luther von Braunschweig vagy Luther von Brunswick (1275. k. – Marienburg, 1335. április 18.) a Német Lovagrend 18. nagymestere 1331 és 1335 között.

Élete[szerkesztés]

A német Welf-család tagja volt, édesapja I. Albert braunschweig-lüneburgi herceg, édesanyja Adelaide egy észak-itáliai herceg Boniface de Monferatto lánya volt. Apja halála után ő lett a Lüneburg, Braunschweig (Brunswick) hercege, de nem léphetett házasságra, épp a lovagi kötelezettség miatt, ezért nem maradt utódja.
Fiatalon belépett a német lovagrendbe és elsősorban Christburgban (ma Dzierzgoń, Lengyelország) látott el különböző feladatokat egészen 1308-ig, amikor Gollub (ma Golub-Dobrzyń) komturává nevezték ki. Egy évvel később Christburg, 1313-tól pedig Marienburg (ma Malbork) komtura volt. 1314-től újból komtura és ezúttal fegyvermestere volt Christburgnak és kivette a részét a poroszországi német kolonizációból is.

1331. február 17-étől lett a rendi mester, Werner von Orselnt követve. Mindjárt az uralkodása elején háborúba keveredett Lengyelországgal. Az általa vezetett teuton seregek megszállták Nagy-Lengyelországot és Kujáviát. Sikerült elfoglalnia Kaliszot, de a płowcei csatában a lengyel király legyőzte. Ennek ellenére a következő évben folytatta támadásait Kujáviában és bevette Brześć Kujawskit, majd Inowrocławot, s a területet a német lovagrend tartományává nyilvánította.
A béke megteremtése érdekében a magyarok és a csehek is bekapcsolódtak a két fél közti tárgyalásokba. Károly Róbert találkozóra hívta a cseh és a lengyel uralkodót, melyeken más országok is képviseltetni akarták magukat. Luther nem sokkal halála előtt kinevezte a küldötteket, aki Visegrádon tárgyaltak a békéről mind a lengyelekkel, mind a litvánokkal.

Luther tovább folytatta az építkezéseket a Máriavárban, többek között az uralkodói rezidencia építését, s emelt egy monostort is. Elmélyülten foglalkozott a vallástudománnyal és számos verset, valamint egy teológiai könyvet is írt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. The Peerage. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Werner von Orseln
A Német Lovagrend nagymestere
1331 – 1335
A Német Lovagrend nagymesteri rendkeresztje
Következő uralkodó:
Dietrich altenburgi várgróf