Luther Ingram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luther Ingram
Életrajzi adatok
Születési névLuther Thomas Ingram
Született1937. november 30.
Jackson, Tennessee, USA
Elhunyt2007. március 19. (69 évesen)
Belleville, Illinois USA
Pályafutás
MűfajokR&B, soul
Aktív évek1965 – 1992
Hangszerénekhang
Tevékenység
KiadókKoko Records
IPI-névazonosító00014789273

Luther Ingram weboldala
SablonWikidataSegítség

Luther Thomas Ingram (Jackson, Tennessee, 1937. november 30.Belleville, Illinois, 2007. március 19.) R&B soul énekes és zeneszerző volt.

Tennessee állambeli Jacksonban született. Dalai a pop és az R&B listákra is felkerültek, bár egy lemezkiadó társaságnak, a Koko Recordsnak dolgozott. Ez saját menedzserének és producerének, Jogny Baylornak a tulajdonában álló vállalat. Kokonak és Baylornak közeli kapcsolatai voltak a memphisi székhelyű Stax Records-szal.

Ingram legismertebb számát, az (If Loving You Is Wrong) I Don't Want to Be Right címűt, Homer Banks, Carl Hampton és Raymond Jackson írta. Ez a szám első helyezést ért el a Billboard R&B listáján, és a kiadók listáján, a Hot 100-on harmadik lett. (Később, 1972-ben Miller Jackson és Barbara Mandrell nagy sikerrel újraénekelte. A sikeres számaihoz tartozik ezen felül az "Ain't That Loving You (For More Reasons Than One)" és az "I'll Be Your Shelter" is. A Straples Singers Respect Yourself című slágerüknek társszerzője volt.

Ingram 69 évesen 2007. március 19-én az Illinois állambeli Belleville város III. kórházában szívrohamban meghalt. Halála előtt évekig cukorbetegségben, és részleges vakságban szenvedett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]