Luszine Zakarján

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luszine Zakarján
Életrajzi adatok
Születési névСветлана Абетовна Закарян
Született1937. június 1.
Ahalcihe, Grúz SZSZK
Elhunyt1992. december 30. (55 évesen)
Jereván
SírhelyVagarsapat, Szent Gajane-templom udvara
IskoláiYerevan Komitas State Conservatory (–1962)
Pályafutás
Műfajokopera, egyházi ének, népdal
Hangszerének
Hangszoprán
Díjak
  • People's Artist of the Armenian SSR (1972)
  • Szent Meszrop Mastoc érdemrend
  • Honored Artist of the Armenian SSR
Tevékenységoperaénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Luszine Zakarján témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Luszine Zakarján (örményül: Լուսինե Զաքարյան; oroszul: Лусинэ Закарян, születési nevén: Светлана Абетовна Закарян; Ahalcihe, 1937. június 1.Jereván, 1992. december 30.) szovjet-örmény operaénekes (szoprán).

Életpályája[szerkesztés]

Grúzia déli részén, a Szamche-Dzsavaheti régióban nőtt fel. 1952-ben családjával az örmény fővárosba, Jerevánba költözött, ahol zenei tanulmányokba kezdett. 1957-ben beiratkozott a jereváni Komitasz Állami Konzervatóriumba, ahol hamar nyilvánvalóvá vált énekesi tehetsége.

1970 és 1983 között az örmény rádió és televízió szimfonikus zenekarának szólistája volt, emellett az örmény apostoli ortodox egyház vagarsapati székesegyházának kórusában is énekelt.

Operaszerepek mellett repertoárjába örmény népdalok és örmény egyházi énekek is tartoztak, aminek köszönhetően hozzájárult az örmény egyház spirituális énekeinek újjászületéséhez. Interpretációi összekapcsolták a tradicionális népművészetet az egyházi liturgiával. Különösen igyekezett Komitasz (1869–1935) és Makar Ekmalján (1856–1905) örmény zeneszerzők elfeledett műveit újra megismertetni. A szovjet érában, amikor számos zenei stílust (például az egyházi zenét) tiltottak, volt elég bátorsága egyházi énekeket színpadra vinni.

Egészségügyi problémái miatt művészi pályája korán véget ért: 1990 decemberében, 53 évesen lépett fel utoljára.[1] Két év múlva, 1992 decemberében hunyt el cukorbetegség következtében. Vagarsapatban a Szent Gajane-templom udvarának temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Elismerései[szerkesztés]

  • az Örmény SZSZK népművésze (1972)
  • az Örmény SZSZK állami díja

Képek[szerkesztés]

Születésének 75. évfordulóján kiadott örmény bélyeg
Emléktáblája Jerevánban
Sírhelye a Szent Gajane-templom udvarán

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lussine Sakarjan című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]