Luna E–8–5–405

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luna E–8–5–405
Luna-16.jpg
Típus űrszonda
Indítás dátuma 1970. február 6.
Hordozórakéta Proton-K

Luna E–8–5–405 (Luna–16C-, Луна-16C) (oroszul: Hold) harmadik nemzedékű szovjet holdautomata a Luna-program része.

Küldetés[szerkesztés]

Feladata Hold-program keretében kifejlesztett űrhajó technikai próbája világűr körülmények között. A program része volt az automatikus Holdra szállás, mintavétel, majd a Hold elhagyásával visszatérés a Földre.

Jellemzői[szerkesztés]

Építette és üzemeltette az OKB–1 (oroszul: Особое конструкторское бюро №1,- ОКБ-1), később Lavocskin-tervezőiroda.

1970. február 6-án a Bajkonuri indítóbázisról, a négylépcsős, az emelkedést segítő szilárd hajtóanyagú segédrakéták párhuzamos elrendezésével, egy Proton-K hordozórakétával (8K78K) állították Föld körüli parkolópályára. Három ponton stabilizált (Föld, Hold és Nap központú) űreszköz. A hordozórakéta technikai hibája miatt a kísérlet sikertelen volt.

A leszálló egység részei a fékező-leszálló, az állványzat és a visszatérő egység. Minden egység energiaellátását kémiai akkumulátorok biztosították. A fékező-leszálló egység: üzemanyagtartályokból-, fékező rakétajatóműből-, vezérlő-ellenőrző egységből-, rádió adó-vevő berendezésből-, antennából-, állványzatból (lengéscsillapítókkal)-, stabilizáló egységből (giroszkóp)-, magasság és sebesség mérőből állt. Az állványzat biztosította az üreges mintavevő fúró stabilitását. Tetején egy nagy nyomásnak és hőnek ellenálló tartály volt elhelyezve, ide helyezte mintát az automatika. A kapcsolatot 4 rúdantennán keresztül biztosították. Visszatérő egység hajtóanyagból és rakétahajtóműből, a hozzá tartozó rádió-adó berendezésből-, vezérlő-ellenőrző egységből-, korrekciós hideggáz fúvókákból, stabilizáló (giriszkóp) egységből tevődött össze.

Források[szerkesztés]

* Űrhajózási lexikon. Főszerk. Almár Iván. Budapest: Akadémiai – Zrínyi. 1981. ISBN 963 05 2348 5

További információk[szerkesztés]

Elődje:
Koszmosz–305

Luna-program
1969–1976

Utódja:
Luna–16