Luna–20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Luna–20
Luna sample return and Lunokhod lunar rover models.jpg
Ország  Szovjetunió
Küldetés típusa lander
Küldetés
Célégitest Hold
Indítás dátuma 1972. február 14.
Indítás helye Baikonur Cosmodrome Site 81/24
Hordozórakéta Proton
Leszállás a Holdon 1972. február 21.
Felszállás a Holdról 1972. február 22.
Földetérés 1972. február 25.
Időtartam 11 nap
Az űrszonda
Tömeg 5727 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Luna–20 témájú médiaállományokat.

A Luna–20 (E-8-5-408-, Луна-19) (oroszul: Hold) harmadik nemzedékű szovjet automatikus holdszonda. A Luna-program második űreszköze, amely földön kívüli anyagot sikeresen visszahozott a Földre.

Küldetés[szerkesztés]

Összetett elektronikát, navigációs berendezést, hajtóműrendszert és robot mechanikát tartalmazott, hogy megvalósíthassa a Hold megközelítését, a sima leereszkedést, a mintavételt és a Hold elhagyását, elősegítve a Földre történő visszatérést.

Jellemzők[szerkesztés]

Építette és üzemeltette az OKB–1 (oroszul: Особое конструкторское бюро №1,- ОКБ-1), később Lavocskin-tervezőiroda.

1972. február 14-én a Bajkonuri indítóbázisról, a négylépcsős, az emelkedést segítő szilárd hajtóanyagú segédrakéták párhuzamos elrendezésével, egy Proton-K/D hordozórakétával (8K78K) állították Föld körüli parkolópályára. Feladata, felépítése, szerkezete megegyezett a Luna–16, Luna–18 űrszondával. Műszerezettségét tekintve a korábbi holdszputnyikok továbbfejlesztett változata. Az orbitális egység pályája 88.73 perces, 51.5 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya adatai perigeuma 191 kilométer, az apogeuma 238 kilométer volt. Az utolsó fokozat hajtóművének újraindításával segítették elérni szökési sebességet. Három ponton stabilizált (Föld, Hold és Nap központú) űreszköz. A repülési idő 4,4 nap volt. Hasznos tömege 5600 kilogramm.

Február 15-én pályakorrekciót végeztek.

Február 18-án végrehajtott fékezést követően Hold körüli körpályára állították. Hold körüli pályaadatai: 65 fokos hajlásszög, periszelénium (a Holdhoz legközelebb eső pontja, első forgásnál: 100 kilométer) és az aposzelénium (a Holdtól legtávolabb eső pontja, első forgásnál 100 kilométer). Újbóli fékezéssel előkészítették a leszállást. Módosított pályaadatok: 65 fokos hajlásszög, periszelénium (a Holdhoz legközelebb eső pontja, első forgásnál: 21 kilométer) és az aposzelénium (a Holdtól legtávolabb eső pontja, első forgásnál 100 kilométer).

Február 21-ig 54 keringést hajtott végre, 85 alkalommal végeztek rádiókapcsolatot. A fékező egység indításával sima leszállást hajtott végre a Termékenység tenger (Appolonius, Mare Foecunditatis) közelében, hegyvidéki területen. 18 kilométerrel a Luna-18 katasztrófa helyétől.

A leszállóegység részei a fékező-leszálló, az állványzat és a visszatérő egység. Minden egység energiaellátását kémiai akkumulátorok biztosították. A fékező-leszállóegység: üzemanyagtartályokból-, fékező rakétahajtóműből-, vezérlő-ellenőrző egységből-, rádió adó-vevő berendezésből-, antennából-, állványzatból (lengéscsillapítókkal)-, stabilizáló egységből (giroszkóp)-, magasság és sebesség mérőből állt. Az állványzat biztosította az üreges mintavevő fúró stabilitását. Tetején egy nagy nyomásnak és hőnek ellenálló tartály volt elhelyezve, ide helyezte mintát az automatika. A kapcsolatot 4 rúdantennán keresztül biztosították. Visszatérő egység hajtóanyagból és rakétahajtóműből, a hozzá tartozó rádió-adó berendezésből-, vezérlő-ellenőrző egységből-, korrekciós hideggáz fúvókákból, stabilizáló (giroszkóp) egységből tevődött össze.

Feladata fényképek készítése, a telefotométerekkel a fúrás valamennyi fázisát rögzítése. Vizsgálta a Hold éjszakai körülményeit, adatokat gyűjtve egy hosszú időtartamú holdfelszíni állomás berendezéseinek kidolgozásához. Üreges fúrógépével leszállás után egy órával, 4 perc 34 másodperc alatt, előbb 9, majd 15 centiméterre behatolt a Hold talajába, áramtúlfogyasztás miatt leállt. Harmadik nekiindulással 34 cm mélyre hatolt. A gépi kar segítségével 55 gramm kőzetmintát helyeztek el egy hermetikusan záródó tartályba, amely a visszatérő egység szerves részeként a leszállóegység tetejére volt telepítve. A leszállóegység egyben a Hold-Föld rakéta startállványa volt.

Február 22-én a leszállás követő 27,6 órával a Hold-Föld rakéta a visszatérő tartállyal elindult a Földre.

Február 25-én két nap 20 óra 14 perces repülés után Zsezkazgantól 40 kilométerre északnyugatra leszállt.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Luna–20. zarya.info. (Hozzáférés: 2013. február 3.)
  • Luna–20. skyrocket.de. (Hozzáférés: 2013. február 3.)
  • Luna–20. ib.cas.cz. [2013. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 3.)
  • Luna–20. nasa.gov. [2017. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 3.)

Elődje:
Luna–19

Luna-program
1969–1976

Utódja:
Luna–21