Lumbágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lumbágó vagy derékzsába
A gerinc lumbális része
A gerinc lumbális része

SzinonimákHexenschuss
LatinulLumbago
AngolulLow back pain
Osztályozás
BNO-10M54.5
BNO-9724.2
Adatbázisok
OMIM603932
MedlinePlus007422 007425
eMedicinepmr/73 
MeSH IDD017116
A Wikimédia Commons tartalmaz Lumbágó vagy derékzsába témájú médiaállományokat.

Lumbágón (derékzsába, németesen: hexenschuss, a. m. boszorkánylövés) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.

Az orvosi szakirodalom ezeket az elváltozásokat a fibromialgia csoportba sorolja. A latin fibro előtag a rostos szöveteket, izmokat, inakat, szalagokat, a mialgia izomfájdalmat jelent.[1]

Előfordulása nem korhoz kötött, fiataloknál is előfordul, bár idősebb korban gyakoribb lehet az erősebb kopások és bemaródások miatt.

Fontos tudni, hogy a lumbágó és az isiász nem önálló betegség, hanem egyéb egészségi problémák következménye. Leggyakoribb oka az idegrost-összenyomódás, melyet általában porckorongsérv vált ki. A probléma hátterében állhat még a csigolyák közötti ízületek kopásos betegsége is.

A lumbágó és az isiász a gerincoszlop alsó részének túlterhelésére vagy működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jelek. Véglegesen általában nem gyógyíthatóak, de odafigyeléssel jól karbantartható állapot érhető el.

Az isiászos fájdalmak, a lumbágóval ellentétben, nem korlátozódnak csak a keresztcsont tájékára, hanem az ülepen át az egyik alsó végtagba (ritkán mindkettőbe) kisugárzódnak. Érzészavarok léphetnek föl, amelyek a combra, a lábszárra, a lábfejre is ráterjedhetnek és a végtag izomzatának gyengeségével, akár átmeneti bénulásos jelenségeivel is járhatnak. A lumbágó (és az isiász is) merev, görcsös tartásba kényszeríti az érintettet, akinek a legtöbb mozdulat újabb nyilalló fájdalmat okozhat.

Tünetek[szerkesztés]

A lumbágó sokszor egy apró, hirtelen mozdulatot követően vagy egy nehéz tárgy felemelésekor jelentkezik (jellemzően akkor, ha emelkedéssel egyidejűleg a testünkkel elfordulunk). A váratlan, heves fájdalom a gerincoszlop ágyéki részén, a keresztcsontnál jelentkezik, és néha annyira erős, hogy a legtöbb mozdulat lehetetlenné válik. A hát izomzata ezen a területen összehúzódik, és ez okozza a fájdalmat, amely kisugárzik a farba vagy a lábba, s akkor isiászról beszélünk.

Az érintett ilyenkor jellegzetesen görbült, merev tartással mozog. A köhögés, nevetés, szellentés vagy tüsszentés újabb fájdalmat okoz. Az erőlködés miatt fájdalommal járhat a székletürítés is.

Az izmok néha egyik oldalra görbítik a gerincet, ahol a hosszú hátizmok megfeszülnek, s feszes húrként kitapinthatók. A fájdalom nem kisugárzó. A deréktáj ütögetésre, nyomásra is érzékeny.

A fájdalom okai[szerkesztés]

Az ágyéki gerincfájdalmat gyakran csontritkulás által okozott csigolyatörés, megerőltetés, porckorongsérv, porckorongkopás, a csigolyák elcsúszása, a gerinccsatorna beszűkülése, gerincferdülés és „elsődleges fájdalmas izombetegség” (fibromyalgia) okozhatja.

Az erős fájdalmat a gerincvelőből kilépő idegköteg rándulása okozza, ez a hátizomzat görcsös összehúzódását váltja ki, a görcsös izomzat pedig nyomja a fájdalomérző idegvégződéseket.

A csigolyák kis ízületeinek tokját és szalagkészülékét éri túlságosan nagy inger. Ez az izomzat „reflexes” feszüléséhez vezet. Az idegek izgalmi állapota is felléphet. Lumbágót okozhatnak a kis csigolyaízületeken előforduló kopási jelenségek, amelyek ezeknek az ízületeknek a hibás állását eredményezik. Ilyen esetben is húzódások, rándulások és izomfeszülések következhetnek be. Ha bizonyos időközönként újra megismétlődnek a fájdalomrohamok, a csigolya közti porckorong előesése lehet az ok.

Az isiászos rohamot rendszerint a porckorong kiboltosulása, vagy előesése idézi elő. Ilyenkor a porckorong nyomja az ülőideg egyik gyökerét, amely az ágaival az ágyéki gerincoszlop és a keresztcsont magasságában lép ki a gerinccsatornából.

A gerincoszlopot csigolyacsontok alkotják, amelyek között hajlékony porckorongok helyezkednek el. Ezek a porckorongok a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból. Bizonyos szokatlan mozdulatok egyiket vagy másikat kimozdíthatják a helyéről, amely így sérvhez hasonlóan megnyom egy ideget, és ez megindítja a fájdalmat. Amikor az így irritált ideg az ülőideg, amely biztosítja az inger továbbítását a legfontosabb farizmok és az alsó végtagok felé, akkor a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében valamint a lábfejben, holott ezek a testrészek teljesen egészségesek.

A lumbágó és az isiász kezelésének megkezdése előtt fontos kizárni a gerincsérvet, illetve megtalálni a fájdalom okát.

Mit lehet tenni a fájdalom ellen?[szerkesztés]

A heves fájdalom alatt legjobb, ha sima, nem süppedős felületen a hátunkon fekszünk. Előtte tegyünk a lábunkhoz párnát vagy összehajtogatott/feltekert takarót.

Lépcsőszerű fekvéssel tehermentesítjük a porckorongokat: a hátunkon fekve kicsit húzzuk fel térdünket és kezünkkel segítve a lábszárat helyezzük a párnára vagy takaróra. Maradjunk mindaddig fekve, amíg megtehetjük. Ha fájdalmak lépnének föl, óvatosan forduljunk, vagy helyezkedjünk, amíg a fájdalom el nem múlik.

Sokféle külsőleg használandó izomlazító krémet és oldatot alkalmazhatunk. Ezek a bőrön át felszívódva nemcsak fokozzák a helyi vérellátást, hanem ennek következtében a fájdalmakat is mérséklik, és „egyenesebb” tartást tesznek lehetővé.

Fontos, hogy az alvás kemény felszínen – akár az ágyra, a lepedő alá tett bútorlapon, melyre lesimított takarót helyezünk – történjen. Heveny szakban, pár napig semmilyen melegítés, hűtés, erőteljes masszázs vagy fürdőterápia nem javasolható.

Esetleges komplikációk[szerkesztés]

Amennyiben egy porckorongsérv huzamosabb ideig nyom egy ideget, az adott területen előidézhet érzékelési zavarokat, bénulásos tüneteket, vagy okozhat vizelési, székletürítési panaszokat. Az esetleges komplikációk elkerülhetők időben megkezdett gyógykezeléssel.

Mikor kell orvoshoz fordulni?[szerkesztés]

Vizsgáltassuk meg magunkat reumatológus vagy ortopédia-szakorvossal, ha a fájdalmak tovább tartanak néhány napnál, hogy az okokat tisztázzuk. Nagyon heves vagy hosszan tartó fájdalmak esetén okvetlenül forduljunk orvoshoz. Ugyancsak orvosi vizsgálatra van szükség, ha érzészavarok vagy bénulásos jelenségek lépnek föl, illetve ha a vizeléssel, székletürítéssel problémákat tapasztalunk.

Mit tehet az orvos[szerkesztés]

Az orvosnak bizonyos esetekben különböző vizsgálómódszerekhez (pl.: röntgen, ultrahang) kell folyamodnia, hogy pontosan meghatározhassa a sérülés elhelyezkedését. Elrendelheti a hát izomzatának teljes nyugalmát, előírhat meleg fürdőt vagy fizioterápiás gyógymódot. Jótanácsokat ad a különböző tevékenységekre vonatkozó, helyes testtartást illetően, melynek segítségével elkerülhető a megerőltetés. A lumbágó és az isiász kezelése során szükség van izomlazító készítmény alkalmazására, ezek általában recept nélkül is kaphatók. Előfordulhat, hogy heveny lumbágó esetén kórházi kezelést rendel el. A porckorongsérv operációja főként a bénulásos tünetek megnyilvánulásakor és a húgyhólyag működési rendellenességeinek kialakulásakor indokolt.

Megelőzés[szerkesztés]

 • Amikor nehezebb súlyt kell emelni, azt egyenes derékkal kell tenni; a csípőt egyenesen, míg a térdet hajlítva ereszkedjen le a felemelendő tárgyért, ne a hátat vagy a kart görbítse be. Az emelkedéskor a comb- és farizom dolgozzon, a hátizmok csak stabilizálják a törzset.
 • Tanulás, munka közben, vagy a számítógép előtt ne üljünk órákon keresztül görnyedten, mert ez hátgerincferdülést okozhat. Legalább óránként álljunk fel, mozgassuk meg tagjainkat, nyújtózkodjunk.
 • Válasszunk olyan széket, amely helyesen, a csípő fölött támasztja meg a hátat.
 • Kerüljük az állandó és hosszan tartó egy helyben való állást is, mivel ez igénybe veszi a hátizomzatot.
 • Amennyiben huzamosabb ideig állunk, időnként mozgassuk meg izmainkat, lazán, nem erőből nyújtózkodjunk.
 • Fizikai munka végzésekor ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük túl magunkat túl nagy súly emelésével vagy mozgatásával.
 • Tartózkodjunk a hidegtől, a huzattól és a nedves levegőtől, mert ezek elősegíthetik a lumbágó kialakulását.
 • Erősítsük hátizmainkat tornagyakorlatokkal.
 • Sportolás előtt ne sajnáljuk az időt a bemelegítéstől.
 • A hátproblémák gyakran megelőzhetők megfelelő fekhely, nem túl puha matrac kiválasztásával.
 • Ha súlytöbbletünk van, igyekezzünk megszabadulni tőle, mert nagy terhet ró a hátgerincre.
 • Számos helyen létezik „hátiskola”, ahol megtanulhatjuk a megfelelő testtartást, valamint a hátizomzat helyes módon történő használatát és ellazítását.

Alternatív gyógymódok[szerkesztés]

A keresztcsonti fájdalmaknál az esetek túlnyomó többségében a fájdalmak azokban az izmokban lokalizálódnak, amelyek a hátgerincet és a mellkast a hátsó medencével kötik össze. Ilyenkor a fájdalom általában a tartósan fáradt hátizmokban lép fel, és nem a porckorongokban vagy az idegekben, amint azt általában feltételezik. Az alábbi összeállítás a külföldön bevált szelíd gyógymódokat ismerteti.

Az ájurvédikus szerek a hátpanaszok megelőzésére, valamint akut fájdalomcsillapításra szolgálnak. Ide tartoznak többek közt a Vata-tea, a Vata-aromaolaj és az olajmasszázsok. Az ájurvédikus tanok a következő fűszerkeveréket ajánlják fájdalomcsillapítónak: Dörzsöljünk szét öt szem mandulát, egy-egy teáskanál szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, fokhagymalevet és egy negyed teáskanál feketeborsot, és keverjük kevés vízzel péppé. Ezzel kenjük be a fájó testrészt, majd a kezelt felület intenzív felmelegedése után töröljük le a masszát egy tiszta ruhával.

 • Akupunktúra

A kezelés során az ún. meridiánok vonalában elhelyezkedő pontokat stimulálják. A kezeléssel az akupunktúra tanai által feltételezett energetikai egyensúlyt állítják helyre. Mivel az akupunktúra invazív (bőr alá hatoló), ezért anatómiai ismeretekkel, valamint kellő tapasztalattal rendelkező orvoshoz érdemes csak fordulni.

 • Penzel-féle akupresszúra-masszázs

Ezt a masszázst akkor alkalmazzák, ha a szervezetben valamilyen működési zavar áll fenn. Az idegi reflexpályákon és szabályozó mechanizmusokon keresztül hat. Így lehetséges, hogy a hátpanaszok és -fájdalmak megszűnnek anélkül, hogy a hátat megérintették vagy kezelték volna. Különösen hátgerincpanaszok, a kis- és nagyízületek megbetegedése, reumás tünetek, idegfájdalmak és vérkeringési zavarok esetén jelenthet hatékony segítséget. A módszernek semmi köze sincs a kiropraktikához, hanem masszázzsal kombinált finom mozgásról van szó.

 • Breuss-féle porckorongmasszázs

Rudolf Breuss osztrák gyógyító fedezte fel, hogy a hátgerinc mentén orbáncfűolajjal végzett gyengéd masszírozás az összepréselődött és kiszáradt porckorongokat regenerálja. Ezáltal a gerincoszlop visszanyeri elveszett mozgékonyságát és szilárdságát. Ráadásul az orbáncfű gyógyító hatással van a sérült idegvégződésekre is.

 • Kiropraktika

A kiropraktikus nem a hátfájást kezeli, hanem csak azokat az izomfeszültségeket próbálja meg oldani, amelyek egy ízületet feszült állapotba kényszerítenek.

 • Elektroterápia

Gyenge váltakozó árammal még igen erős fájdalmak esetén is segíteni lehet. Ezért alkalmazza némelyik gyógyító az alacsony frekvenciájú áramot. A páciens nyaki, hát- és ágyéki gerincfájdalmak esetén 5-6 „orvosi” árammal való kezelést kap, ami után általában javulás mutatkozik. (a „gyenge váltakozó áram” néhány tizedvoltos vagy még kisebb feszültséget jelent).

 • Gyógyfürdők

A mélyreható iszapfürdők és gyógyföldpakolások egyaránt alkalmasak megelőzésre és utókezelésre. Az alkáli-hidrogénkarbonátos, hidrogénkarbonátos, vagy sós vizek megfelelőek lehetnek.[2]

 • Izmakogia

Ez a műszó a helyes, tehát természetes légzés, állás, ülés, járás és fekvés technikájának fogalmát jelenti. Az iparilag fejlett államokban az emberek többsége a mozgás során rossz izmokat használ. Ennek következtében elgémberedünk, izmaink begörcsölnek és feszült izmaink ízületeinket és a gerincünket satuszerűen összenyomják. Az osztrák dr. Martha Podleschak a kb. 50 éves izmakogiát „új egészség és életmód iskolává” fejlesztette. A program a hétköznapok során is könnyen végrehajtható, mégis hatékony gyakorlatokból áll; pl.: állás közben a testünk súlypontját könnyedén egyik lábunkról a másikra áthelyezzük. Így mindenféle külső eszköz vagy szer nélkül, bármikor könnyíthetjük testünk izmainak pillanatnyi túlterhelését és csökkenthetjük a begörcsölés veszélyét.

 • Japán gyógyáramlatok

Ősi öngyógyító módszer, mely alkalmas az ágyéki gerinc- és isiászfájdalmak kezelésére. Egészséges állapotban a medencecsont mentén, a gerinc mindkét oldalán található pontokat kell ujjheggyel ingerelni. Lumbágó kezelésére is alkalmas: ha feszültséget érzünk az ágyékcsigolyák tájékán, az imént említett pontokat gyengéden megmasszíroztatjuk, vagy magunknak masszírozzuk.

 • Konyhasó-terápia

Orvosi vizsgálatok hiányában sok hát-, gerinc- és porckorongfájdalomtól szenvedő ember tapasztalata, hogy néha még a műtétet is sikerült elkerülni a segítségével. Feltalálója már több mint 1300 beteget gyógyított meg kizárólag konyhasóoldat-injekcióval. Egyik magyarázat lehet az, hogy a gyulladások visszahúzódnak. Egy kezelés 12 napig tart, napi egy injekció beadásával.

 • Moxakezelés

A moxázás hagyományos kínai gyógymód. Az ürömfű égetése során keletkezett hő a meridiánokban megindítja az egészséges energiaáramlást. A hő ezenkívül a görcsbe merevedett hátat és izomzatot is nyugtatja. A moxatapasz alkalmazási területe és hatása megegyezik a közvetlen és közvetett ürömfűkezeléssel, a moxaszivarral és moxakemencével. A moxatapaszokat a használati utasítás útmutatásai szerint a megfelelő akupunktúrás és moxálási pontokra helyezzük. A tapaszok, anélkül, hogy égetnének, kellemesen melegítik a kezelt területet.

Előfordul, hogy az állkapocscsont hibás helyzete károsan befolyásolja az egész testtartást. Hátgerinc- és medencecsont-ferdülést okozhat, olyan kísérő tünetekkel, melyeket rendszerint tévesen a porckorongsérv számlájára írnak. Azok a betegek, akiknél a hozzáértő specialista helyes diagnózist állít fel, meglepődve tapasztalják, hogy állcsontjuk helyzetének korrekciójával egyidejűleg hát- és gerincpanaszuktól is megszabadulnak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dr. Jakab Csilla: Derékba törő fájdalom: lumbágó és isiász (magyar nyelven). vital.hu. (Hozzáférés: 2015. május 14.)
 2. Szegedi Éva: Milliárdokat visznek el a hiányzó lumbágósok (magyar nyelven). origo.hu, 2008. november 6. (Hozzáférés: 2015. május 14.)
 3. Segítség hátfájás ellen. Az izmokon múlik minden. (magyar nyelven). TermészetGyógyász Magazin, 2001. szeptember 26. [2014. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 14.)

Források[szerkesztés]