Luis Walter Alvarez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Luis Alvarez szócikkből átirányítva)
Luis Walter Alvarez
Született1911. június 13.
San Francisco, Kalifornia
Elhunyt1988. szeptember 1.(77 évesen)
Berkeley, Kalifornia
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Geraldine Smithwick
  • Janet L. Landis
GyermekeiWalter Alvarez
Foglalkozása
  • fizikus
  • magfizikus
  • egyetemi oktató
  • feltaláló
Tisztsége
  • egyetemi oktató
  • elnök (Amerikai Fizikai Társaság)
Iskolái
Kitüntetései
Halál okatüdőrák

Luis Walter Alvarez aláírása
Luis Walter Alvarez aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Luis Walter Alvarez témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Luis Walter Alvarez (San Francisco, Kalifornia, 1911. június 13.Berkeley, Kalifornia, 1988. szeptember 1.) fizikai Nobel-díjas amerikai fizikus.

1968-ban Fizikai Nobel-díjat kapott "jelentős eredményeiért a részecskefizikában, különösképp a nagyszámú rezonanciaállapot felfedezéséért, mely azáltal vált lehetővé, hogy továbbfejlesztette a hidrogén buborékkamrát és az adatok vizsgálatát"

Élete[szerkesztés]

Luis Alvarez nagyapja spanyol származású volt. Fiatalként különösen érdekelték a gépek, berendezések technológiája. 11 éves korában, mikor az újságban olvasott egy új találmányról, a rádióról, apja segítségével épített egyet.

18 évesen kezdett el fizikát tanulni a Chicagói Egyetemen. 1936-ban doktori címet szerzett, utána közvetlenül Berkeleyben, a Kaliforniai Egyetem tantestületének tagja lett, a Sugárlaboratórium vezetője.

1938-ban fedezte fel, hogy bizonyos radioaktív elemek egy héjelektron befogásával (a Jukava Hideki és Szakata Sóicsi által megjósolt K-befogás) bomlanak el. Az atomhéj egy elektronja egyesül a maggal, és így eggyel kisebb rendszámú elem keletkezik.

1939-ben elsőként mérte meg a neutron mágneses momentumát Felix Blochhal. (A mágneses momentum a neutron mágneses mezejének erősségének és irányának jellemzője.)

1940 és 1943 között a cambridge-i Massachusetts Institute of Technology munkatársa lett. Itt a mikrohullámú radarberendezés kifejlesztésén dolgozott. 1943 és 1944 között a Chicagói Egyetem munkatársa lett.

A második világháború alatt a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársaként dolgozott. Részt vett az atombomba kifejlesztésében a Manhattan terv keretében. Javaslata szerint az atombomba felrobbantását láncreakciót előidéző belső robbanás segítségével valósították meg. Korábbi munkái miatt dolgozott a mikrohullámú jelzőberendezések és radarantennák kifejlesztésében, valamint egy földi irányítású leszállórendszer kidolgozásában. Az ő eljárása alapján vezették be azt az eljárást, amely során radart használtak a bombázás során a cél megjelölésére.

1945-ben a fizika professzora lett.

1949-ben, az első szovjet kísérleti atomrobbantás után Ernest Lawrence-szel felkereste Teller Edét, és a hidrogénbomba munkálatainak folytatására buzdította.

A második világháború után Alvarez segédkezett az első lineáris protongyorsító építésénél (a berendezés az ő nevét viseli: Alvarez-LINAC) és kifejlesztette a folyékony hidrogénnel töltött buborékkamrát, amellyel ki lehet mutatni a szubatomi részecskéket és azok reakcióit. Kísérletei során számos, úgynevezett instabil elemi részecskét fedezett fel. A hatvanas évek végén elsőként alkalmazta a müontechnikát az egyiptomi Kefrén-piramis letapogatásához. Ezzel az eljárással bebizonyította, hogy nincs rejtett kamrája a piramisnak.

1978-ban professor emeritus címet kapott.

1980 táján népszerűsítette fiának, a geológus Walter Alvarez katasztrófaelméletét.

(Megállapítása szerint a Földet egy olyan, nagy irídiumtartalmú agyagréteg borítja, ami 65 millió évvel ezelőtt keletkezett. Álláspontja szerint ez csak úgy jöhetett létre, hogy a Föld összeütközött egy kisbolygóval vagy egy üstökössel. Véleménye szerint ez okozta a dinoszauruszok kipusztulását is.)

Kitüntetései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Collier 1940-1949 Recipients (angol nyelven). National Aeronautic Association. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
  2. a b c Luis Alvarez Biographical (angol nyelven). Nobel Alapítvány. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
  3. California Scientist of the Year Award Recipients (angol nyelven). California Science Center Foundation. [2013. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
  4. The President's National Medal of Science: Recipient Details. National Science Foundation. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
  5. a b c d Luis Alvarez - Biographical. nobelprize.org. (Hozzáférés: 2017. november 21.)
  6. Luis Alvarez - Facts. nobelprize.org. (Hozzáférés: 2017. november 21.)
  7. PRIZE AMOUNT AND MARKET VALUE OF INVESTED CAPITALCONVERTED INTO 2016 YEAR'S MONETARY VALUE. nobelprize.org. (Hozzáférés: 2017. november 21.)