Lucius Cornelius Scipio Barbatus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lucius Cornelius Scipio Barbatus
Született i. e. 4. század
Róma
Elhunyt i. e. 3. század
Róma
Állampolgársága római
Gyermekei
SzüleiPublius Cornelius Scipio Barbatus
Foglalkozása
Tisztség
Sírhely Tomb of the Scipios
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lucius Cornelius Scipio Barbatus témájú médiaállományokat.

Lucius Cornelius Scipio Barbatus (Kr. e. 4. századKr. e. 3. század) római politikus, hadvezér, a patrícius származású Cornelia gens tagja volt. Két fia, Cnaeus Asina és Lucius egyaránt elérte a consuli rangot.

Apját Cnaeusnak hívták, akiről közelebbit nem tudunk. Kr. e. 298-ban Cnaeus Fulvius Maximus Centumalus kollégájaként consuli magistraturát viselt, és Volterrae mellett legyőzte az etruszkokat a III. szamnisz háború keretében. Kr. e. 297-ben, majd Kr. e. 295-ben ismét Quintus Fabius Maximus Rullianus és Publius Decius Mus consulok alatt szolgált: először az előbbi legatusaként a szamniszok ellen, majd propraetorként a nagy offenzívában a kelták, a szamniszok és etruszkok ellen. Kr. e. 293-ban Lucius Papirius Cursor alatt szolgált a döntő hadjáratban.

Az eddig ismertetett életút Livius történeti munkájából ismeretes, de ellentmond neki a Scipiók síremlékében talált epitáfium-felirat, amely egy szót sem ejt etruriai győzelmekről, ellenben apuliai és samniumi hódításokat emleget. Ezen tettek valószínűleg Kr. e. 297-hez kötődnek.


Elődei:
Marcus Fulvius Paetinus
és
Titus Manlius Torquatus
Consul
Kr. e. 298
Kollégája:
Cnaeus Fulvius Maximus Centumalus
SPQR
Utódai:
Quintus Fabius Maximus Rullianus
és
Publius Decius Mus

Külső hivatkozások[szerkesztés]