Lovagterem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lovagterem egy vár lakóépületében vagy egy kastélyban kialakított nagyméretű helyiség, ami alkalmassá vált sok ember befogadására, ünnepségek, lakomák megtartására. Díszes kialakítása reprezentálta a nemesi család gazdagságát, előkelőségét. Nyílászáróit (ajtók és ablakok) mindig az adott korszak ízlésvilágának megfelelően alakították ki (pl. gótikus vagy reneszánsz stílus szerint).

A lovagterem elnevezés csak a 19. században jelent meg a romantikus várhistóriáknak köszönhetően. Az előző korokban egészen egyszerűen teremnek, nagy helyiségnek nevezték, a várlakók ott gyűltek össze a közös étkezésekre, tanácskozásokra.

A lovagtermekben ma gyakran színházi előadásokat, koncerteket, konferenciákat és egyéb kulturális rendezvényeket tartanak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rittersaal című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Knight's Halls
A Wikimédia Commons tartalmaz Lovagterem témájú médiaállományokat.