Losonci István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Losonci István
Született1510[1]
nem ismert
Elhunyt1552. július 27. (41-42 évesen)[1]
Temesvár
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • hadvezér
  • politikus
Tisztsége
  • főispán (1547 – 1552. július 27., Nógrád vármegye)
  • Temes vármegye főispánja (1551–1552)
Halál okalefejezés
SablonWikidataSegítség

Losonci István (egyes helyeken: Losonczy; ?– Temesvár, 1552. július 27.) Temesvár kapitánya, nagybirtokos, főnemes.

Élete[szerkesztés]

1542-ben Perényi Péterrel, Joachim őrgróf parancsnoksága alatt, a Pestet ostromló seregben harcolt. Eleinte Szapolyai János pártján állt, ezért I. Ferdinánd német-római császár több ízben vádat emelt ellene. Miután 1547-ben Nógrád vármegye főispánja lett, kegyelmet kapott. Ezt úgy próbálta meghálálni Ferdinándnak, hogy Báthori Andrással, Nádasdy Tamással és Castaldo Jánossal Erdélybe indultak, hogy megszerezzék azt a Habsburg Birodalom számára.

1551-ben lett Temesvár kapitánya, egyben Temes vármegye főispánja. Sok csapást mért a Délvidéken portyázó törökre. Könnyűszerrel visszaverte Mohammed beglerbég első ostromát. A törökök 1552-ben ismét ostrom alá vették Temesvárt, az ostromló hadat ezúttal Kara Ahmed pasa vezette. Mivel a felmentő seregre nem számított, saját pénzén próbált felmentő erőket szerezni. A Tóth Mihály vezetésével érkező 1700 fős csapat a szentandrási ütközetben vereséget szenvedett. Az elhúzódó ostrom miatt a németspanyol zsoldosok készek voltak átadni a várat a töröknek. Losonci várkapitány engedett a katonák nyomásának, és átadta a töröknek a várat. Ahmed pasa a védőknek szabad elvonulást ígért, de ígéretét megszegve seregével a kivonuló katonákra támadt. A vár kapitánya és a katonák hősiesen védekeztek, sokan elestek, sokat elfogtak és rabságba hurcoltak. A sebesült Losoncit elfogták. Ahmed lefejeztette, fejét elküldte Konstantinápolyba.

Családja[szerkesztés]

1540 körül vette feleségül Országh László özvegyét, Pekry Annát. A házasságból két leánygyermek született: Losonci Fruzsina (* 1544) és Losonci Anna (* 1553), Balassi Bálint szerelme. Halála után I. Ferdinánd a Losonci lányokat fiúsította. Fruzsina Báthori Miklós országbíróhoz, Anna Ungnád Kristófhoz, a későbbi horvát bánhoz ment feleségül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2023. augusztus 20.)

Források[szerkesztés]