London Wall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
London Wall
Traianus szobra a London Wall egyik maradványa előtt (Tower Hill)
Traianus szobra a London Wall egyik maradványa előtt (Tower Hill)
OrszágEgyesült Királyság
TelepülésCity of London
Építési adatok
Építés évei.sz. 190 és 225 között
Típuserődítmény
Felhasznált anyagokmészkő, tégla,
TulajdonosEnglish Heritage
Alapadatok
Magassága6,3 [1] m
Hosszúságaeredetileg 3 200 m
Elhelyezkedése
London Wall (London)
London Wall
London Wall
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′Koordináták: é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz London Wall témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A London Wall egy római kori védelmi fal az Egyesült Királyságban, London történelmi központjában. A 2. század végén épült védvonal, a rómaiak által alapított Londinium területhatáraként szolgált, hogy megvédjék a Temze mellett fekvő stratégiai fontosságú kikötővárost. A késő középkorban még ez a fal jelölte City of London határait. London terjeszkedését követően nagy részét lebontották, építőanyagát a környező települések építésére használták. Jelentős része mára eltűnt, de maradványai még ma is láthatóak.

A London Wall nevet viseli az az 1956-ban épített közút is, amely az egykori fal nyomvonalának egy része mellett húzódik végig, London helytörténeti múzeumától (Museum Of London), az Old Broad Street-ig.[2]

Története[szerkesztés]

A rómaiak által épített falat valamikor a 2. század végén és a 3. század elején emelték a Temze bal partja mentén. A városfal kövei alatt a régészek olyan dátumozott pénzérméket találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy a fal nagy valószínűséggel 190 és 225 között épülhetett.[3] A fal építésének pontos oka nem ismert, de néhány történész a piktek inváziójával hozta összefüggésbe, akik 180 körül lerohanták Hadrianus falát.

A London Wall és kapuinak elhelyezkedése Londinium körül

Egy másik változat szerint, a London Wall azon politikai válság kapcsán épült, amely a császári trónért folyó küzdelemben Septimius Severus és Clodius Albinus vívott egymással 190-ben. A falat Albinus rendelkezésére kezdték el építeni, mert úgy érezhette, hogy meg kell védenie a provincia fővárosát ellenfelétől. Végül 197-ben a lugdunumi csatában Septimius legyőzte riválisát.[2] A fal építőanyaga javarészt 85 ezer tonna kenti mészkőből épült, amelyet vízi úton szállítottak Maidstone-ból. Eredeti állapotában több mint 3,2 kilométer hosszú, 2 - 3 méter vastag, 6 méter magas volt és egy 2,59 négyzetkilométernyi területet zárt körbe. Több mint 20 bástyája volt és a külső fal mentén, egy két méter mély, 3 – 5 méter széles, száraz sáncárok is húzódott. Hadrianus fala és a római útépítés után, a London Wall volt az egyik legnagyobb megvalósult építkezés, a római kori Britanniában.[3][4] Mivel Londinium stratégiai jelentőséggel bírt, ezért a rómaiak a 4. században tovább erősítették a falat, mielőtt 410-ben a római hadsereg elhagyta Britanniát. A fal a rómaiak távozása után is aktív használatban maradt. 457-ben a London ellen portyázó szászok támadásai ellen védte a várost. A falat megerősítették és karbantartották, így a következő 1200 évben mindvégig megőrizte védekező funkcióját. A középkorban több kapuval és bástyával, valamint lőrésekkel egészítették ki. 1666 szeptemberében, a nagy londoni tűzvész tragédiájakor, a falon belül szinte az egész középkori város elpusztult. Az észak, északnyugati irányban terjedő tűzben, a városfal három nyugati kapuja (Ludgate, Newgate, és Aldersgate) szinte teljesen megsemmisült. A 18. és a 19. században a fal jelentős részét lebontották, újrafelhasználták, illetve házak alapjaiként beépítették. 1940. december 29-én a náci Németország londoni légitámadását követően – ellentmondásos módon – úgy maradt épségben egy ilyen falszakasz, hogy a lebombázott 18. századi lakóház romjai alól feltárultak, az egykori római falak maradványai, amelyek a ház alapjai voltak. Ez a hely ma, a "Museum Of London"-hoz közeli "Noble Street" mentén található. A manapság megtalálható falmaradványok legjelentősebb részei, az említett "Noble Street"-en kívül, néhány alapfal és bástya a "Museum Of London", valamint a "Barbican Estate", a "St Alphage Gardens" és a "Tower Hill" környékén található. Az egyik legnagyobb és legkönnyebben megközelíthető falrészlet, a Tower Hill metróállomás bejárata mellett található, mely előtt Traianus római császár szobrának másolata áll.[2]

A London Wall kapui[szerkesztés]

Moorgate – régi illusztráció a London Wall egyik kapujáról (1650))
A Great Stone Gateway Londonium nyolcadik kapuja, amely a London Bridge déli hídfője volt (1616))

A falon több kapu is volt, amelyek a bejutást biztosították a városba, illetve a városon kívüli fontos római útvonalakhoz vezettek. Eredetileg öt kapu épült, de a középkor folyamán még két kaput nyitottak a falon. Az utak kiszélesítése miatt, ezek a kapuk sokszor akadályt jelentettek, ezért a kapukat a 18. század folyamán lebontották. A hét kapu neve - az óramutató járásának megfelelően a következők voltak:

  • Ludgate – a városfal legnyugatibb kapuja volt, 1760-ban lebontották.
  • Newgate – a kaput 1767-ben bontották le
  • Aldersgate – (Newgate és Cripplegate között 350 körül épült). A nagy londoni tűzvész során 1666-ban súlyosan megrongálódott, de helyrehozták és 1761-ig állt.
  • Cripplegate – a kapu, és az egész környék a második világháborúban, a nácik támadásai következtében teljesen megsemmisült.
  • Moorgate – Nem eredeti római kori kapu, 1415-ben épült Cripplegate and Bishopsgate között. A kaput 1761-ben bontották le.
  • Bishopsgate – A Liverpool Street vasúti pályaudvar építése miatt, 1890-ben lebontották.
  • Aldgate – A London Wall legkeletibb kapuja volt. 1672-ben távolították el.

A nyolcadik városkapu – amely nem a fal része – a London Bridge-on keresztül vezetett a városba, amely a híd déli hídfőjénél állt.[1][5]

London Wall Walk[szerkesztés]

A London Wall egykori nyomvonala mentén, kiépítettek egy térképekkel és információkkal ellátott turistaútvonalat, amelyen nyomon követhetőek a fal fennmaradt részei. Az 1984-ben a Museum Of London által létrehozott egyfajta tanösvény, 21 csempézett táblával jelzett helyszínből áll, a Tower Hilltől kiindulva a Museum Of Londonig. A City Wall keleti végének első szakasza ugyan a Londoni Tower udvarában tekinthető meg, (ide külön belépővel lehet bejutni), de a London Wall Walk túra útvonal kiinduló pontja a Tower Hillnél, található. Az útvonal teljes hossza: 2,8 km (kb. egy kétórás sétaút).[3][5]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b London Wall Walk
  2. a b c City Wall
  3. a b c History Of London Wall. English Heritage.org.uk
  4. Anglia nevezetes és kevésbé ismert műemlékei. [2016. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 20.)
  5. a b Seven Gates

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a London Wall című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.