London Wall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
London Wall
Traianus szobra a London Wall egyik maradványa előtt (Tower Hill)
Traianus szobra a London Wall egyik maradványa előtt (Tower Hill)
Település City of London
Építési adatok
Építés éve i.sz. 190 és 225 között
Típus erődítmény
Felhasznált anyagok mészkő, tégla,
Tulajdonos English Heritage
Alapadatok
Magassága6,3 [1] m
Hosszúságaeredetileg 3 200 m
Elhelyezkedése
London Wall (London)
London Wall
London Wall
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′Koordináták: é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′
A Wikimédia Commons tartalmaz London Wall témájú médiaállományokat.

A London Wall egy római kori védelmi fal az Egyesült Királyságban, London történelmi központjában. A 2. század végén épült védvonal, a rómaiak által alapított Londinium területhatáraként szolgált, hogy megvédjék a Temze mellett fekvő stratégiai fontosságú kikötővárost. A késő középkorban még ez a fal jelölte City of London határait. London terjeszkedését követően nagy részét lebontották, építőanyagát a környező települések építésére használták. Jelentős része mára eltűnt, de maradványai még ma is láthatóak.

A London Wall nevet viseli az az 1956-ban épített közút is, amely az egykori fal nyomvonalának egy része mellett húzódik végig, London helytörténeti múzeumától (Museum Of London), az Old Broad Street-ig.[2]

Története[szerkesztés]

A rómaiak által épített falat valamikor a 2. század végén és a 3. század elején emelték a Temze bal partja mentén. A városfal kövei alatt a régészek olyan dátumozott pénzérméket találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy a fal nagy valószínűséggel 190 és 225 között épülhetett.[3] A fal építésének pontos oka nem ismert, de néhány történész a piktek inváziójával hozta összefüggésbe, akik 180 körül lerohanták Hadrianus falát.

A London Wall és kapuinak elhelyezkedése Londinium körül

Egy másik változat szerint, a London Wall azon politikai válság kapcsán épült, amely a császári trónért folyó küzdelemben Septimius Severus és Clodius Albinus vívott egymással 190-ben. A falat Albinus rendelkezésére kezdték el építeni, mert úgy érezhette, hogy meg kell védenie a provincia fővárosát ellenfelétől. Végül 197-ben a lugdunumi csatában Septimius legyőzte riválisát.[2] A fal építőanyaga javarészt 85 ezer tonna kenti mészkőből épült, amelyet vízi úton szállítottak Maidstone-ból. Eredeti állapotában több mint 3,2 kilométer hosszú, 2 - 3 méter vastag, 6 méter magas volt és egy 2,59 négyzetkilométernyi területet zárt körbe. Több mint 20 bástyája volt és a külső fal mentén, egy két méter mély, 3 – 5 méter széles, száraz sáncárok is húzódott. Hadrianus fala és a római útépítés után, a London Wall volt az egyik legnagyobb megvalósult építkezés, a római kori Britanniában.[3][4] Mivel Londinium stratégiai jelentőséggel bírt, ezért a rómaiak a 4. században tovább erősítették a falat, mielőtt 410-ben a római hadsereg elhagyta Britanniát. A fal a rómaiak távozása után is aktív használatban maradt. 457-ben a London ellen portyázó szászok támadásai ellen védte a várost. A falat megerősítették és karbantartották, így a következő 1200 évben mindvégig megőrizte védekező funkcióját. A középkorban több kapuval és bástyával, valamint lőrésekkel egészítették ki. 1666 szeptemberében, a nagy londoni tűzvész tragédiájakor, a falon belül szinte az egész középkori város elpusztult. Az észak, északnyugati irányban terjedő tűzben, a városfal három nyugati kapuja (Ludgate, Newgate, és Aldersgate) szinte teljesen megsemmisült. A 18. és a 19. században a fal jelentős részét lebontották, újrafelhasználták, illetve házak alapjaiként beépítették. 1940. december 29-én a náci Németország londoni légitámadását követően – ellentmondásos módon – úgy maradt épségben egy ilyen falszakasz, hogy a lebombázott 18. századi lakóház romjai alól feltárultak, az egykori római falak maradványai, amelyek a ház alapjai voltak. Ez a hely ma, a "Museum Of London"-hoz közeli "Noble Street" mentén található. A manapság megtalálható falmaradványok legjelentősebb részei, az említett "Noble Street"-en kívül, néhány alapfal és bástya a "Museum Of London", valamint a "Barbican Estate", a "St Alphage Gardens" és a "Tower Hill" környékén található. Az egyik legnagyobb és legkönnyebben megközelíthető falrészlet, a Tower Hill metróállomás bejárata mellett található, mely előtt Traianus római császár szobrának másolata áll.[2]

A London Wall kapui[szerkesztés]

Moorgate – régi illusztráció a London Wall egyik kapujáról (1650))
A Great Stone Gateway Londonium nyolcadik kapuja, amely a London Bridge déli hídfője volt (1616))

A falon több kapu is volt, amelyek a bejutást biztosították a városba, illetve a városon kívüli fontos római útvonalakhoz vezettek. Eredetileg öt kapu épült, de a középkor folyamán még két kaput nyitottak a falon. Az utak kiszélesítése miatt, ezek a kapuk sokszor akadályt jelentettek, ezért a kapukat a 18. század folyamán lebontották. A hét kapu neve - az óramutató járásának megfelelően a következők voltak:

 • Ludgate – a városfal legnyugatibb kapuja volt, 1760-ban lebontották.
 • Newgate – a kaput 1767-ben bontották le
 • Aldersgate – (Newgate és Cripplegate között 350 körül épült). A nagy londoni tűzvész során 1666-ban súlyosan megrongálódott, de helyrehozták és 1761-ig állt.
 • Cripplegate – a kapu, és az egész környék a második világháborúban, a nácik támadásai következtében teljesen megsemmisült.
 • Moorgate – Nem eredeti római kori kapu, 1415-ben épült Cripplegate and Bishopsgate között. A kaput 1761-ben bontották le.
 • Bishopsgate – A Liverpool Street vasúti pályaudvar építése miatt, 1890-ben lebontották.
 • Aldgate – A London Wall legkeletibb kapuja volt. 1672-ben távolították el.

A nyolcadik városkapu – amely nem a fal része – a London Bridge-on keresztül vezetett a városba, amely a híd déli hídfőjénél állt.[1][5]

London Wall Walk[szerkesztés]

A London Wall egykori nyomvonala mentén, kiépítettek egy térképekkel és információkkal ellátott turistaútvonalat, amelyen nyomon követhetőek a fal fennmaradt részei. Az 1984-ben a Museum Of London által létrehozott egyfajta tanösvény, 21 csempézett táblával jelzett helyszínből áll, a Tower Hilltől kiindulva a Museum Of Londonig. A City Wall keleti végének első szakasza ugyan a Londoni Tower udvarában tekinthető meg, (ide külön belépővel lehet bejutni), de a London Wall Walk túra útvonal kiinduló pontja a Tower Hillnél, található. Az útvonal teljes hossza: 2,8 km (kb. egy kétórás sétaút).[3][5]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b London Wall Walk
 2. a b c City Wall
 3. a b c History Of London Wall. English Heritage.org.uk
 4. Anglia nevezetes és kevésbé ismert műemlékei. [2016. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 20.)
 5. a b Seven Gates

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a London Wall című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.