Lolcat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy LOLCat kép - "kaphatok rendszergazdai jogokat, kérem?" (angolul hibás helyesírással)

A lolcat (az interneten elterjedt LOL, laughing out loud, azaz „hangos nevetés”, kb. „haha” és az angol cat, azaz „macska” szavakból[1][2]) elterjedt internetes jelenség. Történeti hátteréhez nem csak a Cuteoverload fémjelezte „cukiság”-őrület tartozik hozzá, hanem az úgynevezett leetspeak is, amit a gémerek/hekkerek jól ismernek, és az instant üzenetküldőkben is megjelent. Ehhez jönnek még ugye a webkultúrában főleg a hekkerszcénából érkező rövidítések legismertebbjei, a LOL, a ROFL, a LMAO, vagy a ROFLMAO, valamint a warezoldalakon elterjedt z-használat, úgyis mint warez, rulez, byez, donez. Vagy leetspeakesen: „ware2”, vagy akár: „vv4®32”, illetve "1337". 2007-ben ezek a bemenetek adódtak össze és váltak tőlünk nyugatra és távolkeletre népőrületté.

Formája[szerkesztés]

A „recept” a következő:

  • vegyél egy vicces macskás képet, vágd meg kb. 500 pixel szélesre
  • nyisd meg Photoshopban, és Impact vagy Arial Black betűtípussal írj a képre[3]
  • lehetőleg rövid, az 1337speaket és az üzenetküldős rövidítéseket tartalmazó mondat legyen, és legyenek benne helyesírási hibák is[3][4] (kb. mintha egy macska írta volna)
  • publikáld mindenhol, ahol csak tudod
  • tökéletes lolkép nincs (ahogy tökéletes cukimacska sem), és ez így van jól, fő a szándék

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dwight Silverman: Web photo phenomenon centers on felines, poor spelling. Houston Chronicle, 2007. június 6. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  2. Rutkoff, Aaron: With LOLcats Internet Fad, Anyone Can Get In on the Joke. Wall Street Journal, 2007. augusztus 25. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  3. a b Anil Dash: Anil Dash: Cats Can Has Grammar, 2007. április 23. [2013. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  4. Annalee Newitz: I'M IN YR X Y-ING YOUR Z – A Grammar of Lolcats. Table of Malcontents, a Wired magazin blogja, 2007. április 27. (Hozzáférés: 2016. január 23.)

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]