Loituma lány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A népszerű animáció

A Loituma lány (angolul Loituma Girl vagy esetleg Leekspin) egy flash animáció, melyet egy tradicionális, savói finn népi zene az Ievan Polkka című számra készítettek. A zenét a Loituma együttes szerezte 1995-ben és a Loituma című albumban jelent meg (az USA-ban Things of Beauty néven 1998-ban). Az animáció 2006 áprilisának végén jelent meg az interneten és gyorsan nagy népszerűségre tett szert, kitört a Loituma-láz, mely az együttesnek is nagy sikert hozott.

Tartalma[szerkesztés]

Az animáció öt képkockából áll, mely a Bleach című anime második epizódjában látható a 12. és 14. perc között. A szám 27 másodperc hosszú, mely alatt az animáció ismétlődik. A klipben Orihime egy póréhagymát pörget, miközben a többi szereplőhöz beszél. A jelenet egyben egy vicctéma, mely megbélyegzi a karaktert, mivel valami szokatlan és ehetetlen ételt akar főzni: a Bleachben Orihime rémesen főz.

Népszerűsége[szerkesztés]

Az animáció népszerűsége a desuchan.net oldalnak köszönhető, a megjelenése után pár nappal oldalak ezrei hivatkoztak erre a linkre, vagy töltötték fel a saját szerverükre. 2006. július 10-én a finn Helsingin Sanomat nevű újság azt írta, hogy a Loituma lány az együttes népszerűségét is növelte. Az animáció a World of Warcraft rajongói között is hamar népszerűségre tett szert. Mint a legtöbb internetes jelenségnél, itt is számos paródia, feldolgozás készült az animációról.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Loituma Girl című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]