Logan – Farkas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Logan (film) szócikkből átirányítva)
Logan – Farkas
(Logan)
2017-es amerikai film
RendezőJames Mangold
Producer
Vezető producerStan Lee
AlapműRozsomák
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneMarco Beltrami
OperatőrJohn Mathieson
Vágó
  • Michael McCusker
  • Dirk Westervelt
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő137 perc
Költségvetés97 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2017. február 17. (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál)[1]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24167/2017)
Bevétel
  • 619 021 436 $ (152, világszerte)
  • 226 277 068 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Logan – Farkas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Logan – Farkas (eredeti cím: Logan) 2017-ben bemutatott amerikai akció-dráma-sci-fi, amelynek rendezője James Mangold. Az X-Men filmsorozat tizedik filmje, valamint a Farkas-trilógia harmadik és egyben utolsó része az X-Men kezdetek: Farkas (2009) és a Farkas (2013) után. A főszerepben Hugh Jackman, Patrick Stewart, Richard E. Grant, Boyd Holbrook, Stephen Merchant és Dafne Keen látható.[2][3][4] A film gyártói a 20th Century Fox, a Marvel Entertainment, a TSG Entertainment és a The Donners' Company, forgalmazója a 20th Century Studios.

A forgatás 2016. május 2-án kezdődött Louisianában, és 2016. augusztus 13-án fejeződött be Új-Mexikóban.[5][6][7] A Logan forgatásának helyszínei Louisiana, Új-Mexikó és Mississippi államban voltak.[8][9][10]

A film premierje 2017. február 17-én volt a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon,[11] az Egyesült Államokban pedig 2017. március 3-án került a mozikba IMAX és normál változatban.

Cselekmény[szerkesztés]

A film 2029-ben játszódik, amikor a legtöbb mutáns már meghalt. Logan és a professzor is öregebb már, képességük gyengült, a professzor rohamai irányíthatatlanok, ha nem veszi be rendszeresen a gyógyszerét, amit Logan szerez neki. Logan limuzinsofőrként keresi a kenyerét, míg Charles a rejtekhelyén tartózkodik (egy rozsdás, nagy méretű, fém víztartályban), Kalibán társaságában. Kettőjük távoli célja egy yachtot venni, és kiköltözni a tengerre. Viszont a dolgok kezdenek rosszra fordulni, mikor Logant felkeresi egy nő, hogy a lányával együtt vigye őket a távoli északra, előbb Észak-Dakotába, majd Kanadába. Az útért olyan sok pénzt ajánl, hogy Logan nem utasíthatja vissza. Másnap a megbeszélt helyen azonban Logan holtan találja a nőt, akit meggyilkoltak.

Logan el akar menekülni a professzorral együtt (a lányt hátrahagyva), azonban rejtekhelyükön rajtuk üt egy csapat zsoldos, akik a lányt akarják elkapni. Ő azonban Loganhoz hasonlóan képes hosszú pengéket kiereszteni az ökölbe szorított kezéből, és lekaszabolja a nyakára küldött zsoldosokat.

Ezután mégis együtt menekülnek hármasban, éjszakai megállójuk Las Vegas. Itt Logan lecseréli a golyók által kilyuggatott limuzint, ez alatt a hotelszobát fegyveresek rohanják meg. Azonban a professzornak éppen rohama van, ami a közelében lévő több száz ember átmeneti bénulását okozza, így a fegyveresek mozdulni sem bírnak. Logan mindegyiket leszúrja.

A professzor elmondja Logannek, hogy tud kommunikálni a lánnyal (aki egyetlen szót sem szól az egész út alatt), aki az ő, Logan genetikai gyermeke. Közben előkerül egy videó is, amin az őt felbérlő nő elmondja, hogy a lány valójában nem az ő lánya, hanem egy intézet kísérleti „terméke”, ahol gyilkológépekké képzik ki őket. Azonban az ápolónő tudomására jutott, hogy a gyerekeket meg akarják ölni az őket létrehozók, ezért kiszabadítja őket, de csak Laura marad mellette, a többiek magányosan menekültek el.

Az úton látnak egy balesetet, amit vadul száguldó robot-kamionok okoznak. Ennek során lovak szabadulnak el. A professzor összpontosításával a lovak lenyugszanak és visszatérnek gazdáikhoz, egy három tagú családhoz, akik meghívják Loganékat magukhoz vacsorára, majd ott marasztalják őket éjszakára. A vízellátás problémái miatt a házigazda és Logan elmegy, hogy elhárítsa a hibát. Ez alatt a házba bejut Logan hasonmása, egy szúrással megöli a professzort, és magával akarja hurcolni a lányt.

Logan összecsap vele, de a küzdelem kiegyenlített, majd Logan gyengülése előtérbe kerül. Ekkor közbeavatkozik a házigazda, és a kocsijával elüti a hasonmást, és egy fához szorítja. A hasonmás ugyanis megölte a feleségét és a fiát, és őt magát lelőtte puskával.

Logan kiszabadítja a Laurát, és tovább utaznak a céljuk felé, bár Logan nem hisz benne, hogy létezik az Éden nevű hely, mivel annak koordinátái egy X-Men képregényben voltak olvashatók. Csak azért vezet tovább, mert be akarja bizonyítani a lánynak, hogy a megadott hely nem létezik. Az út vége felé azonban elég rosszul van, így a lánynak kell vezetnie az autót (kiderül, hogy Laura tud beszélni, elsősorban spanyolul). Logan öntudatlanul érkezik meg végcéljukhoz, ahol egy csapat fiatal fogadja őket és fából egy magas sziklára épült házban laknak. Felszerelésük is van hozzá, hogy megmentsék Logan életét.

A fiatalok pár nap múlva nekivágnak az erdei útnak a közeli kanadai határ felé, ami a szabadságot jelenti a számukra. Logan nem indul velük, de amikor észreveszi, hogy katonai drónok eredtek a csapat nyomába, rohanni kezd, hogy megmentse őket. Rengeteg zsoldos lekaszabol, akik a fiatal mutánsok nagy részét elfogják. Logan újból szembekerül a hasonmásával, aki már majdnem legyőzi, amikor Laura lelövi egy adamantium lövedékkel. Loganban lassan elfogy a maradék életerő.

Szereplők[szerkesztés]

Karakter Színész Magyar hang[12]
Farkas / X24 Hugh Jackman Sinkovits-Vitay András
Charles Xavier professzor Patrick Stewart Horányi László
Donald Pierce Boyd Holbrook Szvetlov Balázs
Laura / X-23 Dafne Keen Vida Sára
Caliban Stephen Merchant Karácsonyi Zoltán
Gabriela Elizabeth Rodriguez Pikali Gerda
Dr. Zander Rice Richard E. Grant Hirtling István
Will Munson Eriq La Salle Sótonyi Gábor
Csonttörő Daniel Bernhardt

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven)
  2. Shepherd, Jack: Logan trailer: First clip for Wolverine 3 features Hugh Jackman's Old Man Logan and Patrick Stewart's Professor X. The Independent, 2016. október 20. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
  3. Pollard, Andrew: Dafne Keen is LOGAN's X-23. Starburst, 2016. október 25. [2017. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
  4. Collinson, Gary: Elise Neal Joins WOLVERINE 3. FlickeringMyth.com, 2016. november 1. (Hozzáférés: 2016. november 12.)[halott link]
  5. Varma, Arjun: Filming dates and locations for Avatar 2, Wolverine 3, Transformers 5 and other big upcoming films revealed?. International Business Times, 2016. február 2. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  6. Trumbore, Dave: 'Wolverine 3', 'Avatar 2' Rumored to Start Shooting in April. Collider , 2016. február 1. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
  7. Anderton, Joe: Watch: Hugh Jackman Celebrates the End of 'Wolverine 3' Filming with a Nice Shave. Digital Spy , 2016. augusztus 20. (Hozzáférés: 2016. november 1.)
  8. Cook, Justin: First Wolverine 3 set photos show Hugh Jackman's Logan sporting a beard. FlickeringMyth.com, 2016. június 1. (Hozzáférés: 2016. november 12.)[halott link]
  9. Mueller, Matthew: Wolverine 3 Wraps Filming. ComicBook.com, 2016. augusztus 19. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
  10. New Casting Calls on Marvel's "Wolverine 3" in LA. AuditionsFree.com, 2016. június 27. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
  11. http://www.hirado.hu/2017/02/09/kezdodik-a-berlini-nemzetkozi-filmfesztival/
  12. ISzDb – Logan: Farkas (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. március 25.)

További információk[szerkesztés]