Lockheed Ventura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lockheed Ventura
Egy amerikai haditengerészeti PV–1 Ventura 1943-ban
Egy amerikai haditengerészeti PV–1 Ventura 1943-ban

Funkció közepes repülőgép
Gyártó Lockheed
Sorozatgyártás 1941–1945
Gyártási darabszám 3028

Első felszállás 1941. július 31.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lockheed Ventura témájú médiaállományokat.

A Ventura kétmotoros, többcélú közepes bombázó repülőgép, melyet a Lockheed fejlesztett ki és gyártott a második világháború idején, az Egyesül Államok légierői, valamint a Brit Nemzetközösség légierői részére. Alkalmazták bombázó, éjszakai vadász, tengeralattjáró-elhárító és partvédelmi feladatokra is.

A Lockheed Model 18 Lodestar polgári repülőgéptípusból lett továbbfejlesztve, a Brit Királyi Légierőnél a Lockheed Hudsont váltották le vele. Két Pratt & Whitney R–2800 csillagmotor hajtotta, mely korának egyik legnagyobb teljesítményű csillagmotorja volt. Ebből fakadóan a repülőgép agilis és gyors volt.

Az amerikai haditengerészet azután alkalmazta, miután a hadsereg légierői monopol helyzetbe kerültek a szárazföldi bombázók üzemeltetése terén. A tengerész változatok, a PV–1 Ventura és PV–2 Harpoon a háború végére megbízható típusváltozatokká váltak, azonban a konfliktusok befejezését követően az amerikai állományból kivonták. Számos csendes-óceáni és dél-amerikai ország vette át a gépeket és tartotta évtizedekig hadrendben.

A típus változatai a polgári légi közlekedésben is kedveltté váltak, gyors és exkluzív járatokon üzemeltették őket, személy és teherszállításra, illetve vállalatok magánrepülőgépeivé váltak.