Ljudmila Alekszandrovna Putyina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ljudmila Ocseretnaja
(Людмила Очеретная)
Lyudmila Putina Portrait2.jpg
Oroszország first ladyje
Hivatali idő
2000. május 7. 2008. május 7.
Elnök Vlagyimir Putyin
Előd Naina Jelcina
Utód Szvetlana Medvegyeva
Hivatali idő
2012. május 7. 2013. június 6.
Elnök Vlagyimir Putyin
Előd Szvetlana Medvegyeva
Utód nem tölti be senki

Születési név Людмила Александровна Шкребнева
Született 1958. január 6. (64 éves)[1]
Kalinyingrád, OSZSZSZK, Szovjetunió

Szülei Yekaterina Shkrebneva
Aleksander Shkrebnev
Házastársa
Gyermekei
 • Katerina Tikhonova
 • Maria Vorontsova
Foglalkozás
Iskolái Faculty of Philology of Saint Petersburg State University (–1986, romanisztika)
Vallás

Ljudmila Alekszandrovna Ocseretnaja (oroszul: Людмила Александровна Очеретная, korábban Putyina, Путина, ejtsd [lʲʊdˈmʲiɫə ɐlʲɪkˈsandrəvnə ˈputʲɪnə], született Skrebnyeva, Шкребнева) (Kalinyingrád, 1958. január 6. –) Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök és volt miniszterelnök volt felesége.

Születése és tanulmányai[szerkesztés]

Ljudmila Kalinyingrádban, a Szovjetunióban született, Alekszandr Skrebnyev (Александр Абрамович) lányaként született, akinek apai neve különböző jelentések szerint Abramovics vagy Avramovics volt. Шкребнев vagy Александр Александр Аврамович Шкребнев) és Jekatyerina Tyihonovna Skrebnyeva (Екатерина Тихоновна Шкребнева). Apja a Kalinyingrádi Mechanikai Gyárban dolgozott.

Nyelvész végzettséget szerzett. 1986-ban Ljudmila a Leningrádi Állami Egyetem filológiai tanszékének spanyol nyelv és filológia szakán szerzett diplomát.

Felnőttkor és házasság[szerkesztés]

Ljudmila és Vlagyimir (1983)

Tanulmányait követően az Aeroflot kalinyingrádi kirendeltségének légiutas-kísérője lett. Leningrádban ismerkedett meg Vlagyimir Putyinnal, és 1983. július 28-án összeházasodtak. A házaspárnak két lánya van, Marija (született 1985. április 28-án Leningrádban, Szovjetunió) és Jekatyerina (Katya) (született 1986. augusztus 31-én Drezdában, NDK).

1990 és 1994 között Ljudmila német nyelvet tanított a Leningrádi Állami Egyetem filológiai tanszékén.

1997 elején és korábban férjével, családjával és Nyikolaj Samalov családjával együtt a svájci Davosban nyaralt.

1998 júliusában ő, férje és családjuk Dél-Franciaországban nyaralt, ahol férje fontos megbeszéléseken vett részt, mielőtt az FSZB vezetője lett volna, ami után a Putyin család lemondta az augusztusra tervezett davosi nyaralásukat.

First Lady[szerkesztés]

Vlagyimir politikai hatalomra kerülése után Ljudmila visszafogottan viselkedett az orosz politikai színpadon, általában kerülte a rivaldafényt, kivéve, ha azt a protokoll megkövetelte, és nyilvános szerepét a férjét támogató nyilatkozatokra korlátozta.

Szerep a helyesírási vitában[szerkesztés]

Ljudmila Putyina First Lady-ként az orosz nyelv fejlesztését célzó alap kurátora volt, és néha nyilatkozatokat tett az orosz nyelvvel és oktatással kapcsolatban. Az orosz nyelv „fenntartása és megőrzése” iránti preferenciája arra késztette, hogy nyilvános nyilatkozatokat tegyen az ortográfiai reform ellen. Az Orosz Tudományos Akadémia szponzorált egy bizottságot az orosz nyelv ortográfiájának tanulmányozására és változtatási javaslatok kidolgozására. Ajánlásaikat nyolc évnyi munka után 2002-ben hozták nyilvánosságra, de Putyina ezt követően elutasította őket, és többek között Oroszország fellendülő gazdaságával indokolta, hogy az ortográfiai reform nem csak szükségtelen, de időszerűtlen is. Bár az egyik moszkvai újság azt állította, hogy „Ljudmila Putyina de facto lemondott minden, a helyesírás reformjára irányuló kísérletről”, tény, hogy a reformokra adott nyilvános és tudományos reakciók eléggé negatívak voltak ahhoz, hogy ezt a bizonyos reformkísérletet elvetették.

Válás[szerkesztés]

2013. június 6-án ő és Putyin nyilvánosan bejelentették házasságuk közös döntésen alapuló felbontását. A válás bejelentését az orosz hírmédia számára a Kreml Állami Palotájában, a Kreml Balett Esmeralda című romantikus balettelőadásának szünetében tették meg a kamerák előtt, véget vetve a kapcsolatukkal kapcsolatos, évek óta tartó találgatásoknak.[2] 2014 áprilisában a Kreml megerősítette, hogy a válásukat véglegesítették.

2016 januárjában jelentették, hogy Ljudmila 2015 elején férjhez ment Artur Ocseretnijhez[3] (oroszul: Артур Сергеевич Очеретный; született 1978. március 29-én[4])

Ingatlanüzlet[szerkesztés]

A Reuters szerint Ljudmila segített létrehozni és támogatja a személyközi kommunikáció fejlesztésének központja (CDIC) nevű alapítványt, amely dollármilliókat termel. A CDIC irodái Moszkva központjában, a Vozdvizsenka utcában találhatók a korábban Volkonszkij-ház néven ismert épületben, amely a saját tulajdonát képezi. Az épület, amely egykor Lev Tolsztoj nagyapjáé volt, az orosz kulturális örökségi nyilvántartásban szerepelt, de 2013-ban teljesen átépítették, két emeletről négyre emelve a magasságát, a moszkvai polgárok számos tiltakozása és tiltakozása ellenére, beleértve egy Vlagyimir Putyinhoz intézett, megválaszolatlan felhívást, amelyet a város 200 híres tudományos és kulturális személyisége írt alá.

Az épületet főként kereskedelmi bérlők foglalják el, köztük a VTB Bank, a Sberbank, a Severstroygroup nevű építőipari vállalat, egy szusiétterem és egy Burger King. Az épület teljes bérleti díja körülbelül 3-4 millió dollár.

A bérlők a bérleti díjat a Meridian nevű cégnek fizetik, amely viszont az Intererservis nevű cég tulajdonában van, amely teljes egészében Ljudmila tulajdonában van. A nővére, Olga Alekszandrovna Comajeva korábban az Intererservis vezérigazgatója volt. Artur Ocseretnij, Ljudmila férje, a CDIC igazgatótanácsának elnöke.

Kitüntetések és érmek[szerkesztés]

 • NémetországNémetország: Jacob Grimm-díj (2002)
 • KirgizisztánKirgizisztán: A Spiritualitás Újjászületéséért Nemzetközi Szövetség "Rukhaniyat" díjának díjazottja (2002)
 • OroszországOroszország: A Komszomolszkaja Pravda "Az év emberei 2002" versenyének díjazottja "Az év pedagógusa" kategóriában (2002)
 • KazahsztánKazahsztán: A Gumilevről elnevezett Eurázsiai Nemzeti Egyetem tiszteletbeli professzora (2005)
 • KazahsztánKazahsztán: Arany Harcos érem (2005)
 • OroszországOroszország: Kalinyingrád díszpolgára (2007)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://cn.ieonline.microsoft.com/knows/search?mkt=zh-cn&q=Lyudmila+Putina
 2. Putyin válik. index.hu, 2013. június 6. (Hozzáférés: 2022. április 25.)
 3. Emma Burrows: Putin’s ex-wife sets Russian rumor mill churning (angol nyelven). dw.com, 2016. január 28.
 4. Очеретный Артур Сергеевич (orosz nyelven). Деловой Петербург. [2021. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva].

Források[szerkesztés]