Liviu Dragnea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Liviu Dragnea
Conferinta de presa la sediul PSD Arad - 22.05 (3) (14279137510) (cropped).jpg
a Szociáldemokrata Párt elnöke
Hivatali idő
2015. július 22. 2019. május 27.
Előd Victor Ponta
Utód Viorica Dăncilă (ideiglenesen)
Románia Képviselőházának elnöke
Hivatali idő
2012. december 19. 2019. május 27.
Előd Florin Iordache
Utód Carmen Mihălcescu alelnök (ideiglenesen)
Románia közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős minisztere
Hivatali idő
2012. december 21. 2014. december 17.
Előd Eduard Raul Hellvig
Utód Sevil Shhaideh
Románia belügyminisztere
Hivatali idő
2009. január 20. 2009. február 11.
Előd Gabriel Oprea
Utód Dan Nica
Teleorman Megyei Tanács elnöke
Hivatali idő
2000 2012
Utód Adrian-Ionuț Gâdea

Születési név Liviu-Nicoale Dragnea
Született 1962. október 28. (59 éves)
Gratia, Románia
Párt

Házastársa Bombonica Dragnea (2015-ig)
Foglalkozás
Iskolái

Bukaresti Műszaki Egyetem

"I.Károly" Nemzetvédelmi Egyetem
Vallás Román ortodox egyház

Liviu Dragnea aláírása
Liviu Dragnea aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Liviu Dragnea témájú médiaállományokat.

Liviu Nicolae Dragnea (Gratia, Teleorman megye, Románia, 1962. október 28. – ) román mérnök, politikus, a Szociáldemokrata Párt és a romániai parlament alsóházának (képviselőház, románul Camera Deputaților) elnöke. Az első Boc-kormányban 2009. január–február között belügyminiszter, a második Ponta-kormányban 2012 decembere és 2014 márciusa között közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős miniszter volt.

Politikai karrierje[szerkesztés]

1994-ben lett tagja a Demokrata Pártnak (PD). 1995-től 2000-ig a Teleorman megyei PD alelnöke. 1996-2000 között Teleorman megye prefektusa volt. 2000-ben elhagyta a PD-t és a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) csatlakozott. 2005-ben a PSD alelnöke lett. A 2008-as helyi választás után a Teleormani Megyei Tanács elnöke lett.

2009. január 20-án belügyminiszter lett az első Boc-kormányban, Gabriel Opreát váltotta a pozícióban. Február 3-án lemondott tisztségéről. Az alig tíz napot a hivatalában töltő Dragnea azzal indokolta „becsületbeli lemondását”, hogy az Emil Boc vezette kormány túl kevés pénzt különített el a közigazgatási és belügyi szaktárca (románul Ministrul Afacerilor Interne, MAI) számára a központi költségvetésben. Ilyen anyagi körülmények között Dragnea nem látta megvalósíthatónak a mandátuma átvételekor kitűzött célokat.

A 2012-es parlamenti választásokon bekerült a román parlamentbe. 2012. december 21-én a második Ponta-kormány közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős minisztere lett. 2013. március 29-én átvette a Szatmári PSD vezetését.

2012 óta a román képviselőház elnöke. Képviselőként már több törvénytervezetet is javasolt, ezek közül 2 törvény lett.

A 2016-os romániai parlamenti választásokon győztes PSD vezetőjeként nem lehetett miniszterelnök a büntetlen előéletet előíró összeférhetetlenségi szabályok miatt, ezért sorra bizalmi embereit (Sevil Shhaideh, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă) javasolta kormányfőnek.

Büntetőügyei[szerkesztés]

2019 május 28-tól jogerős 3 éves börtönbüntetését tölti.

Hatalommal való visszaélés és csalásra való felbujtás[szerkesztés]

Liviu Dragneát jogerősen 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, az államfő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A politikus csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Hivatali visszaélés és okirathamisítás[szerkesztés]

Liviu Dragneát 2016. július 6-án a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bíróság elé állította hivatali visszaélés és hamis okirat kiállítása miatt, amivel alkalmazta pártja 2 tagját a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál. Ezért végül 2019. május 27-én, a 2019-es EP-választás és a korrupcióellenes népszavazás utáni napon 3 év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság. Büntetése letöltését a rahovai börtönben (Bukarest) kezdte meg.[1]

A TelDrum-ügy[szerkesztés]

2017. november 13-án a DNA egy újabb ügyben idézte be Liviu Dragneát gyanúsítottként. A PSD elnöke alig félórát tartózkodott a vádhatóság épületében, amíg közölték vele, hogy egy 2001-ben alakult bűnszövetkezet megszervezésével, hivatali visszaéléssel, és uniós támogatások eltérítésével gyanúsítják.

A DNA közleménye szerint a több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében. A DNA arra a következtetésre jutott: 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt, bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.[2]

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Avasfelsőfalu város díszpolgára
  • Leon megye díszpolgára (Amerikai Egyesült Államok, Florida állam)
  • Kitűnőségért járó román Oscar-díj (Oscarul românesc pentru excelență)
  • Jeruzsálemi iránytű-díj (The Compass of Jerusalem award)
  • „A romániai zsidó kisebbség barátja” becsületrend

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liviu Dragnea című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]