Liviu Dragnea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Liviu Dragnea
Conferinta de presa la sediul PSD Arad - 22.05 (3) (14279137510) (cropped).jpg
Szociáldemokrata Párt Elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2015. július 22.
Románia Képviselőházának elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2012. december 19.
Románia közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős minisztere
Hivatali idő
2012. december 21. 2014. december 17.
Előd Eduard Raul Hellvig
Utód Sevil Shhaideh
Románia belügyminisztere
Hivatali idő
2009. január 20. 2009. február 11.
Előd Gabriel Oprea
Utód Dan Nica
Teleorman Megyei Tanács elnöke
Hivatali idő
2000 2012
Utód Adrian-Ionuț Gâdea

Születési név Liviu-Nicoale Dragnea
Született 1962. október 28. (56 éves)
Gratia, Románia
Párt Szociáldemokrata Párt

Házastársa Bombonica Dragnea (2015-ig)
Foglalkozás
Iskolái

Bukaresti Műszaki Egyetem

"I.Károly" Nemzetvédelmi Egyetem

Liviu Dragnea aláírása
Liviu Dragnea aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Liviu Dragnea témájú médiaállományokat.

Liviu Dragnea (Gratia, 1962. október 28. –) román mérnök és politikus, elnöke a Szociáldemokrata Pártnak (Partidul Social Democrat) és a képviselőháznak (Camera Deputaților), volt tagja a Demokrata Pártnak (Paritidul Democrat - PD). Belügyminisztere volt az Emil Boc által vezetett kormánynak (január-február 2009). 2012 decemberében megválasztották közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős miniszternek.

Politikai karriere[szerkesztés]

1994 óta tagja a PD-nek (Partidul Democrat) és alelnöke a Teleormani PD-nek 1995 től 2000-ig. 1996-2000 között Teleorman megye prefektusa volt. 2000-ben elhagyta a PD-t és a PSD-hez (Partidul Social Democrat) pártolt át, 2005-ben pedig a PSD alelnöke lesz. A 2008-as helyi választás után a Teleormani Megyei Tanács elnöke lesz. 2009. január 20-án belügyminiszter lett, Gabriel Opreát váltotta fel. Liviu Dragnea február 3-án lemondott erről a tisztségről. A 2012-es december 9-i parlamenti választások következtében mandátumot szerzett a román parlamentbe. 2012. december 21-én Románia közigazgatási és regionális fejlesztésekért felelős minisztere lett. 2013. március 29-én átvette a Szatmári PSD vezetését.

Belügyminisztérium (MAI - Ministrul Afacerilor Interne)[szerkesztés]

Csak három hétre volt a Boc-kormány belügyminisztere (2009. január 20.február 11.). Az alig tíz napot a hivatalában töltő szociáldemokrata Dragnea azzal indokolta "becsületbeli lemondását", hogy az Emil Boc vezette kormány túl kevés pénzt különített el a közigazgatási és belügyi szaktárca számára a költségvetésben. Ilyen anyagi körülmények között Dragnea nem látta megvalósíthatónak a mandátuma átvételekor kitűzött célokat.

Felfüggesztett szabadságvesztése[szerkesztés]

Liviu Dragneát jogerősen 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, az államfő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A politikus csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

A DNA vádjai (Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség)[szerkesztés]

2016[szerkesztés]

Liviu Dragneát 2016. július 6-án a román Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség bíróság elé állította hivatali visszaélés és hamis okirat kiállítás miatt, amivel alkalmazta pártja 2 tagját a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál.

2017[szerkesztés]

Liviu Dragneát 2017. november 13-án a DNA egy újabb ügyben idézte be gyanúsítottként. A PSD elnöke alig félórát tartózkodott a vádhatóság épületében, amíg közölték vele, hogy egy 2001-ben alakult bűnszövetkezet megszervezésével, hivatali visszaéléssel, és uniós támogatások eltérítésével gyanúsítják.
Az ügyészség közleménye szerint a több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében. A DNA arra a következtetésre jutott: 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt, bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.[1]

Képviselő (2012–)[szerkesztés]

Liviu Dragnea 2012 óta a román képviselőház elnöke. Képviselőként már több törvénytervezetet is javasolt, ezek közül 2 törvény lett.

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Negrești-Oaș város díszpolgára
  • Leon megye díszpolgára (Amerikai Egyesült Államok, Florida állam)
  • Kitűnőségért járó román Oscar-díj (Oscarul românesc pentru excelență)
  • Jeruzsálemi irántyű (The Compass of Jerusalem award)
  • "A romániai zsidó kisebbség barátja" becsületrend

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liviu Dragnea című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

1. https://www.szatmar.ro/Ujabb_ugyben_inditott_bunvadi_eljarast_a_szocialdemokratak_elnoke_ellen_a_korrupcioellenes_ugyeszseg/hirek/88450