Littasy György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Littasy György
Vajda M. Pál felvétele
Vajda M. Pál felvétele
SzületettLittasi György
1912. szeptember 17.
Budapest
Elhunyt1996. január 12. (83 évesen)
Állampolgárságamagyar
HázastársaKönig Erika (h. 1942)[1]
Gyermekeiöt lány, két fiú
SzüleiLittasi Nándor
Benesch Mária
Foglalkozásaoperaénekes
IskoláiOrszágos Magyar Királyi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1938)
KitüntetéseiLiszt Ferenc-díj (1956)
A Wikimédia Commons tartalmaz Littasy György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Littasy György (időnként tévesen Littassy; külföldön Georg Littasy, eredeti neve Littasi György) (Budapest, 1912. szeptember 17.[2]1996.január 12.[3] ) magyar operaénekes (basszus).

Élete[szerkesztés]

Édesapja szabómester volt. A Nemzeti Zenedében kezdte tanulmányait. Hegedült és gordonkázott, mégis a Zeneakadémián dr. Molnár Imre énekestanítványa lett 1932 és '38 között.[4]

Az Operaház 1939-ben szerződtette. 1939. szeptember 30-án debütált a Farsangi lakodalom Domokosaként. A felszabadulás után az igazolóbizottság a második világháború alatt tanúsított viselkedése miatt két évre eltiltotta a budapesti szerepléstől. Emiatt a Vaszy Viktor vezetése alatt álló Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának lett tagja néhány évre. 1949-ben visszakerült a fővárosba, ismét a Magyar Állami Operaházban énekelt, Székely Mihály mellett a társulat legtöbbett foglalkoztatott basszistája volt.

1956-ban feleségével és hét gyermekével emigrált.[5] Még decemberben, majd '57 elején négyszer énekelte Sarastrot Mozart Varázsfuvolájában a bécsi Staatsoper színpadán.[6] Később a darmstadti Városi Színház és az amszterdami Holland Opera tagja volt. A disszidálása után 1968-ban (Sarastro) és 1994 végén, egy évvel halála előtt lépett fel Budapesten. Ezen az utolsó estjén a Fináncot énekelte Puccini Bohéméletében.

Egyike volt a negyvenes, ötvenes évek vezető hazai basszistáinak. Oratóriuménekesként is gyakran szerepelt.

Két crossover kitérője is volt: Madách Ember tragédiájának 1938-ban készült hanglemezfelvételén Gábor főangyalt játszotta,[7] az 1955-ben készült Gábor diák c. filmben Greguss Zoltán énekhangja volt.[8]

Szerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]