Lista-élszínezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén a lista-élszínezés (list edge-coloring) olyan gráfszínezés, ami a listaszínezés és az élszínezés kombinációja. A lista-élszínezési probléma egy esete egy gráfból és az egyes éleihez hozzárendelt, megengedhető színek listájából áll. Egy lista-élszínezés az egyes élek színének a megengedett színek közül való kiválasztása; a jó élszínezés során két szomszédos él színe mindig különböző.

Egy G gráf k-lista-élszínezhető (k-edge-choosable), ha a G éleihez k színből álló listák tetszőleges hozzárendeléséhez tartozik jó lista-élszínezés.

A G gráf ch′(G)-vel jelölt lista-élkromatikus száma vagy listakromatikus indexe (edge choosability, list edge colorability, list edge chromatic number vagy list chromatic index) az a legkisebb k pozitív egész szám, melyre G k-lista-élszínezhető. Egy sejtés szerint mindig megegyezik a gráf élkromatikus számával.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A ch′(G) néhány tulajdonsága:

  1. ch′(G) < 2 χ′(G).
  2. ch′(Kn,n) = n. Ez a Dinitz-sejtés, amit (Galvin 1995) bizonyított.
  3. ch′(G) < (1 + o(1))χ′(G), tehát a lista-élkromatikus szám és az élkromatikus szám aszimptotikusan megegyeznek (Kahn 2000).

Itt χ′(G) a G élkromatikus száma, Kn,n pedig megegyező méretű partíciókból álló teljes páros gráf.

Listaszínezési sejtés[szerkesztés]

A lista-élszínezéssel kapcsolatos leghírhedtebb nyitott kérdés a lista-élszínezési sejtés.

ch′(G) = χ′(G).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List edge-coloring című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]