Linzi egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Linzi egyházmegye
Elhelyezkedés
OrszágAusztria
FőegyházmegyeBécsi
Metropolita körzetBécsi egyháztartomány
é. sz. 48° 18′ 01″, k. h. 14° 17′ 10″
Statisztikai adatok
Terület11 909 km²
Lakosság
Teljes1 480 000
Egyházmegyéhez tartozók963 820
További jellemzők
Egyházrómai katolikus egyház
Rítusrómai
Alapítás ideje1785
SzékesegyházNew Cathedral, Linz
Vezetése
PápaFerenc
PüspökManfred Scheuer
Nyugalmazott püspökMaximilian Aichern O.S.B.
Ludwig Schwarz
Honlap
Linzi egyházmegye weboldala
Linzi egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Linzi egyházmegye témájú médiaállományokat.

A Linzi egyházmegye németül: Bistum Linz a római katolikus egyház egyik osztrák egyházmegyéje, amely a Bécsi főegyházmegye szuffragán egyházmegyéje. A püspöki székvárosa Linz.

Története[szerkesztés]

József császár arra kényszerítette a németországi Passaui egyházmegyét (1784.), hogy mondjon le felső-ausztriai plébániáiról, és ezzel létrehozta a Linzi egyházmegyét. Amikor VI. Piusz pápával megerősíttették az egyházmegye felállítását (pápai bullával, 1785. január 28-án), Passau segédpüspökét, Ernest Johann Nepomukot, herbersteini grófot nevezték ki Linz „első püspökévé”, és elfogadta az egyházmegye felállítását. a jezsuita Szent Ignác-templom lett az egyházmegye székesegyháza.

A 19. század vége felé Linz városa annyira megnőtt, hogy már nem volt elég hely a katedrálisban. Az akkori püspök, Franz-Josef Rudigier ekkor új, nagyobb katedrálist építtetett a neogótika stílusában (ma Új katedrális). 1909-ig a „Szent Ignác-katedrális” Linz hivatalos székesegyháza volt.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Diocèse de Linz című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]