Ugrás a tartalomhoz

Linux Mint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Viloris (vitalap | szerkesztései) 2021. április 12., 10:51-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (→‎Mint és Ubuntu: táblázatba+kieg)
Linux Mint
Linux Mint 18 MATE felülettel
Linux Mint 18 MATE felülettel
ForráskódFree and Open Source Software
OS-családLinux
Stabil verzióLinux Mint 19.3 („Tricia”)
Kernelmonolitikus
Felhasználói felületCinnamon, MATE, Xfce
LicencGPL
Státuszaktuális
Weboldalhttps://linuxmint.com/

A Linux Mint egy asztali számítógépekre szánt Linux-disztribúció. Egyik ágán – mely egyszerűbben kezelhető és kevesebb szakértelmet igényel, – Ubuntu alapú, és azzal kompatibilis is, továbbá vele azonos csomagtárolókat használ. Míg legbelül Ubuntu alapú, addig az asztal, és a felhasználói felület területén különbözik tőle, mivel a felhasználói élményt célzott tökéletesíteni. Ezt leginkább úgy próbálja elérni, hogy kifinomultabb asztali témát használ, továbbá az egyedi Linux Mint Menüt, valamint a MintSoftware-t, ami olyan rendszereszközök gyűjteménye, melyeket arra terveztek, hogy a rendszer menedzsmentet, és adminisztrációt megkönnyítse a végfelhasználók számára. Ez az ág Cinnamon, MATE és Xfce felületekkel érhető el. A KDE asztali környezet a Linux Mint 19-es verziójától már nem érhető el, de a tárolókban továbbra is megtalálható, így kézzel telepíthető marad.

Másik ágon Debian (testing) alapú, azzal kompatibilis, ellenben több szakértelmet igényel és kevésbé felhasználóbarát. Az Ubuntuval, vagy az Ubuntu alapú Linux Mint verziókkal nem kompatibilis, viszont folyamatosan frissül (semi-rolling), nincsenek verziói, csak frissítőcsomagjai.

Másik jellemzője, hogy mivel európai fejlesztésű (ír), a szoftver szabadalmakkal nem sokat foglalkozik és a medibuntu csomagtároló elérhető[1] volt telepítés után, továbbá sok korlátozott szoftvercsomag (codec-ek, flash lejátszó, stb.) hozzá tartozik az alapkonfigurációhoz.

MintSoftware

A Linux Mint saját szoftvergarnitúrával is rendelkezik, ami a felhasználói élmény megkönnyítésének céljából készült.

 • MintUpdate: kimondottan Minthez fejlesztett Frissítéskezelő, melyet az Ubuntu Frissítéskezelőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt fejlesztettek ki. A MintUpdate a frissítéshez egy (1-től 5-ig számozott) biztonsági szintet társít, a frissítés stabilsága, és fontossága alapján.
 • Mint4win: lehetővé teszi, hogy a windows rendszerterületen belülre telepítsük fel a Linux Mint-et kipróbálási céllal. Előnye a lemezről futtatott rendszerrel szemben, hogy sokkal gyorsabb a működése, minden változás elmentődik, így programok telepíthetőek, frissíthetőek benne. Hátránya a legfeljebb 30GB-os tárterület, a külön partícióra telepített verziónál viszont alig lassabb. S ha már nincs többé szükségünk rá, a windows programok közül egyszerűen eltávolíthatjuk. Ez a program csak a Cinnamon és MATE verziók korábbi kiadásainál érhető el, az aktuális (Linux Mint 16) lemezképeinek méretét nem támogatja.
 • Driver Manager: a számítógép komponenseihez kereshetünk és telepíthetünk vezérlőket. A software-properties-gtk -hoz hasonlóan működik, de felhasználóbarátabb külsőt kapott, így könnyebben használható.
 • Software Sources: egyszerűen áttekinthetővé és testreszabhatóvá teszi a telepítési forrásokat, ahonnan az operációs rendszer és programjai frissülnek.
 • Control Center (Cinnamon): a rendszer összes paraméterét és beállítását tartalmazó rész.
 • Spices Management (Cinnamon): a felhasználói felület egyszerűbb testreszabhatóságát szolgálja, amivel például közvetlenül letölthetünk és telepíthetünk témákat, kisalkalmazásokat.
 • MintInstall
 • MintDesktop
 • MintConfig
 • MintAssistant
 • MintUpload
 • MintMenu: programindító menü, melyből a programoktól kezdve a rendszerbeállítások nagy részéig minden elérhető, ahol akár kereshetünk is elemekre, hogy gyorsabban elérjünk 1-1 menüpontot. A kialakítása felhasználói felületenként eltérő.

Mint és Ubuntu

Linux Mint 14 ("Nadia"), MATE desktop

A különböző kiadások női neveket kapnak, az ABC betűi szerint, a 4.0 például a Daryna nevet viseli. A Mint végleges kiadása a Cinnamon, MATE és Xfce asztali környezettel az aktuális Ubuntu megjelenése után kb. 1 hónappal készülnek el.

  Régi, nem támogatott kiadás
  Régi, de még támogatott kiadás
  Aktuális kiadás
  Jövőbeni kiadás
Verzió
(Kódnév)
Ubuntu verzió Megjegyzés
1.0 beta (Ada) Kubuntu 6.06 (Dapper Drake)
2.0 (Barbara) Ubuntu 6.10 (Edgy Eft)
2.1 (Bea) Ubuntu 6.10 (Edgy Eft)
2.2 (Bianca) Ubuntu 6.10 (Edgy Eft)
3.0 (Cassandra) Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn)
3.1 (Celena) Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn)
4.0 (Daryna) Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon)
5 (Elyssa) Ubuntu 8.04 (Hardy Heron)
6 (Felicia) Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex)
7 (Gloria) Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)
8 (Helena) Ubuntu 9.10 (Karmic Koala)
9 (Isadora) Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx)
10 (Julia) Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat)
11 (Katya) Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal)
12 (Lisa) Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot)
13 (Maya) Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin)
14 (Nadia) Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)
15 (Olivia) Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail)
16 (Petra) Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander)
17 (Qiana) LTS Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
17.1 (Rebecca) Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
17.2 (Rafaela) Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
17.3 (Rosa) Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
18 (Sarah) Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus)
18.1 (Serena) Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus)
18.2 (Sonya) Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus)
18.3 (Sylvia) Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus)
19 (Tara) Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver) 2023 áprilisáig támogatott
19.1 (Tessa) Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver) 2023 áprilisáig támogatott
19.2 (Tina) Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver) 2023 áprilisáig támogatott
19.3 (Tricia) Ubuntu 18.04 (Bionic Beaver) 2023 áprilisáig támogatott
20 (Ulyana) Ubuntu 20.04 (Focal Fossa) 2025-ig támogatott
20.1 (Ulyssa) Ubuntu 20.04 (Focal Fossa) 2025-ig támogatott

 megjegyzés: az Ubuntuhoz hasonlóan a letöltött képfájlt CD/DVD-re (v. pendrive-ra) kell kiírni, amiről indítható a rendszer. Először Live CD/DVD-ként indul, ami egy használható operációs rendszer. A lemez felajánlja a merevlemezre telepítés lehetőségét is.

Jegyzetek

 1. A medibuntu tároló mára már megszűnt.

További információk

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Linux Mint témájú médiaállományokat.