Linagliptin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Linagliptin
IUPAC-név
8-[(3R)-3-aminopiperidin-1-il]-7-(but-2-in-1-il)-3-metil-1-[(4-metilkinazolin-2-il)metil]-3,7-dihidro-1H-purin-2,6-dion
Kémiai azonosítók
CAS-szám 668270-12-0
PubChem 10096344
KEGG D09566
ATC kód A10BH05
UNII 3X29ZEJ4R2
ChEMBL 237500
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C25H28N8O2
Moláris tömeg 472,54 g/mol
Terápiás előírások
Licenc adat Linagliptin (USA)
Trajenta (EU)
Jogi státusz Rx-only
Terhességi kategória B (US)
Alkalmazás orális


A linagliptin (INN) 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló, szájon át szedhető gyógyszer. Használható első vonalbeli szerként, vagy a metformin helyettesítésére, ha az valamilyen okból nem alkalmazható, vagy nem hatásos.

Az Európai Bizottság 2011. július 25-én engedélyezte a linagliptin önálló használatát, továbbá metforminnal, valamit metforminnal és szulfonilkarbamiddal kombinált alkalmazását is.[1] Az USA-ban az FDA 2011. május 3-án hagyta jóvá a szer alkalmazását.[2] Magyarországon az OEP 2012. május 23-án fogadta be a gyógyszert 70%-os tb-támogatással.

Előnyei[szerkesztés]

A többi hasonló szerhez képest:

  • ritkábban lép fel hipoglikémia (a vércukorszint kóros csökkenése, mely önmagában is életveszélyes, de hosszabb távon is csökkenti a várható élettartamot)
  • nem okoz testsúlygyarapodást (ami gyakori a szulfonilkarbamid(en) típusú szert szedőknél), kedvezően befolyásolja a lipidprofilt
  • a felezési ideje 5–7 nap, ezért könnyen adagolható, folyamatos szedés esetén egyenletes a hatása
  • a betegek jól tolerálják
  • antioxidáns hatása van, ami védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen, melyek cukorbetegségben még az átlagosnál is gyakoribbak.

A linagliptin legnagyobb előnye, hogy a többi antidiabetikumhoz képest jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hatásmód[szerkesztés]

Szelektív, kompetitív dipeptidil-peptidáz-4(en) (DPP-4) gátló. Ez a hormon felelős többek között az inkretin(en) hormonok lebontásáért.

Az inkretin hormonokat a bél nyárkahártyája termeli. Serkentik az inzulintermelést még a vércukorszint emelkedése előtt. Gátolják a glükagon(en) (az inzulin ellenhormonja) képződését. Lassítják a gyomor kiürülését, a táplálékfelvételt és annak felszívódását, ezáltal a vércukorszint emelkedését.

A linagliptin az első olyan DPP-4 gátló, ami főleg a májon és az epeutakon keresztül választódik ki, és csak 5%-ban ürül a vesén keresztül változatlan formában. Ez azt jelenti, hogy csökkent vesefunkció mellett is alkalmazható.

Mellékhatás[szerkesztés]

A leggyakoribb mellékhatás a hipoglikémia.

A linagliptin forgalomba kerülése után jelezték, hogy néhány esetben hasnyálmirigy-gyulladás(en) fordult elő. A linagliptin-kezelés abbahagyása után a pancreatitis gyógyulását figyelték meg.

Állatkísérletekben nem tapasztaltak magzatkárosító hatást, viszont a linagliptin kiválasztódott az anyatejbe. Nem ismert, hogy milyen hatása van a csecsemőre. Emberi tapasztalatok nincsenek, ezért a linagliptin kerülendő terhesség és szoptatás alatt.

Adagolás[szerkesztés]

Napi adag 5 mg. Étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető. Ha metforminnal együtt adják, a metformin adagját nem kell módosítani. Metforminnal és szulfonilkarbamiddal együtt megfontolandó a szulfonilkarbamid-adag csökkentése a hipoglikémia veszélyének csökkentésére.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy kicsi a kockázata annak, hogy a linagliptin más gyógyszerrel kölcsönhatásba lép.

Készítmények[szerkesztés]

Magyarországon:[3]

  • Jentadueto 2,5 mg/850 mg filmtabletta
  • Jentadueto 2,5 mg/1000 mg filmtabletta
  • Trajenta 5 mg filmtabletta

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]