Lilli Carati

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lilli Carati
Született1956. szeptember 23.[1][2]
Varese
Elhunyt

Besano
MűvészneveLilly Carati, Lili Carati, Ileana Caravati, Ileana Carenati, Lilly Karati
Állampolgárságaolasz
Nemzetiségeolasz
Foglalkozása
Halál okaagyrák

Magassága170 cm (1974)[7]
Színészi pályafutása
Aktív évek1970–1987
Híres szerepeiAvere vent’anni (1978)
Világvége közös ágyunkban (1978)
Meztelen vakáció (1979)
Az alkóv (1984)
A kéj (Il piacere, 1985)
Voglia di guardare (1986)
Tevékenységszínész

A Wikimédia Commons tartalmaz Lilli Carati témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lilli Carati (Varese, 1956. szeptember 23.Besano, Varese megye, 2014. október 20.[8][9]) olasz fotómodell, filmszínésznő, pornószínésznő. Feltűnő szépsége révén 1974-ben a Miss Itália szépségverseny második helyezettje, majd számos olasz filmvígjáték és erotikus film főszereplője. Pénzügyi nehézségei miatt 1987–1990 között pornográf filmekben landolt, ez megtörte játékfilmes karrierjét. Két évtizednyi mellőzés után, 2010-ben tűnt fel ismét, televíziós és dokumentumfilmekben.

Élete[szerkesztés]

Pályakezdése[szerkesztés]

Lilli Carati a lombardiai Varesében született, kereskedőcsaládban. A sötétbarna hajú, barna szemű leány Milánóban divatmodellként kezdett dolgozni. 18 évesen, 1974-ben a „Miss Italia” szépségverseny döntőjében (1974. szeptember 8-án Calabriában) második helyezést ért el, elnyerve a „Miss Elegance” titulust.[10] Franco Cristaldi (1924–1992) filmproducer, a Vides Cinematografica vállalat alapítója, a Miss Itália zsűrijének tagja felfigyelt rá, „felkarolta” és filmszerepeket kínált neki. Lilli Carati több filmjének forgatókönyvét maga Cristaldi írta.

Színésznői pályája[szerkesztés]

Első filmfőszerepe az 1976-os La professoressa di scienze naturali volt (rend. Michele Massimo Tarantini). Természetrajz-tanárnőt játszott, aki kikezd egy fiútanítványával, miközben idősebb csodálóját, Báró Cacciapuopolót (Michele Gammino) is bátorítja. Végül feleségül megy a báróhoz, de megtartja ifjú szeretőjét is. Következő iskolás filmje az 1977-es La compagna di banco, Mariano Laurenti rendezésében. Lilli Carati egy kőgazdag kosárlabdázó diáklányt alakít (Simona Girardit). Mindkét filmben szerepel a népszerű komikus, Alvaro Vitali, az efféle filmek rendszeres szereplője, a szép lányok fáradhatatlan, de reménytelen imádója. 1977-ben Claudio de Molinis Candido eroticó-jában is egy ifjú diáklányt, Charlotte-ot alakította, aki mostohaanyjának szeretőjét nézi ki magának, ebből kiváló szerelmi háromszöget (ménage à trois) alakítva ki.

Bár Lilli Carati legnagyobb kasszasikert hozó filmjei a habkönnyű olasz erotikus vígjátékok (commedia erotica all’italiana) kategóriájába estek. Szerepelt néhány más jellegű filmben is, így Bruno Corbucci 1977-es Squadra antifurto c. krimijében, amelynek főszereplője Tomás Milián volt, az 1950-es évek olasz kalandfilmjeiben népszerűvé vált kubai-amerikai színész. 1978-ban Giovanni Brusadori Le evase – Storie di sesso e di violenze (angolul: Jailbirds) című filmjének főszerepét játszotta, ez a nők erőszakos szexuális kizsákmányolását állította középpontba. 1978-ban (Ileana Caravati művésznéven) egy kis kámeaszerepet játszott Lina Wertmüller Világvége közös ágyunkban (La fine del mondo nel nostro solito letto in una notte piena di pioggia) c. filmdrámájában. Ezekben a filmekben meg tudta mutatni figyelemre méltó színművészi tehetségét is.

Lilli Carati és Gloria Guida az Avere vent’anni-ban, 1979.

Legemlékezetesebb sikerét Lilli Carati az 1978-ban bemutatott Avere vent’anni (Húszévesen) c. zenés játékfilmben aratta, amelyet Fernando Di Leo rendezett. A morbid történet két lányról szól, akik lepattannak otthonról, korlátlan szabadságot keresve egy római hippi közösséghez csatlakoznak, de hamarosan beszippantja őket a prostitúció, bűnözők kezébe kerülnek, végül kegyetlenül meggyilkolják őket. Lilli Carati partnere ebben a filmben Gloria Guida volt, az 1970-es évek népszerű erotikus filmsztárja. A filmben a két színésznő rövid leszbikus találkozást is lebonyolít egymással. A film olaszországi bemutatását a cenzúra az erőszakos és szexjelenetek eltávolításához kötötte, a mű emiatt a vártnál szürkébb és unalmasabb lett. Ennek ellenére kultuszfilmé vált, vágatlan változatát 2004-ben (!) bemutatták a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

1979-ben Pasquale Festa Campanile Il corpo della ragassa c. filmjében Lilli egy látszólag naiv, valójában minden hájjal megkent vidéki lányt alakított, aki az 1950-es évek Olaszországában egy Pygmalion-szerű történetbe keveredik. Ugyanebben az évben a Meztelen vakáció (Senza buccia) című habkönnyű filmvígjátékban a 22-23 éves Lilli a 27 éves Cicciolinával együtt szerepelt, mindketten mindent megmutattak magukból, amit a filmcenzúra megengedett.

Claudio de Molinis 1981-ben bemutatott Hay un fantasma en mi cama (olaszul: C’è un fantasma nel mio letto) c. spanyol–olasz filmben Lilli Carati ifjú asszonyként férjével nászútra érkezik egy ódon angliai kastélyba, ahol a 17. századi várúr, Sir Archibald szelleme kísért. A kísértetet Renzo Montagnani (1930–1997) alakította, akivel már az Il corpo della ragassá-ban együtt játszottak (Montagnani akkor a Lilli által alakított Teresa–Trisin apjának szerepét vitte). Ugyanebben az évben Alessandro Lucidi és Mario Lucidi rendező-testvérpár ismét összehozta Lilli Caratit Montagnanival az Il marito in vacanza c. film két főszerepében. Montagnani egy idős professzort szerepében igyekszik elcsábítani szép kolléganőjét, Lucia Coradinit (Lilli Carati).

1984-ben Lilli – színésznő-barátnője, Jenny Tamburi révén – megismerkedett Joe d’Amatóval, számos sikeres olasz erotikus film rendezőjével. Négy d’Amato-filmben szerepelt, 1984-ben Az alkóv c. romantikus drámában, 1985-ben A kéj (Il piacere) címűben, 1986-ban a Voglia di guardare-ban – e háromban Laura Gemserrel közösen – és a Lussuriában.

Lilli Carati meztelen fotói több alkalommal is megjelentek az olasz Playmen és Albo Blitz magazinokban.

Pornószínésznőként[szerkesztés]

A majdnem-szépségkirálynő útja innentől lefelé vezetett. Más színésznő-kortársaihoz hasonlóan Lilli is rákapott a kábítószerre, pénzzavarba került és a pornófilmiparban keresett jövedelemforrást. 1987–1988-ban Giorgio Grand rendező kemény pornófilmjeiben vállalt szerepeket, Rocco Siffredivel és más profi pornószínészekkel közös akciókban. A műfaj kedvelői Lilli anális szexjeleneteit tartották a legjobbaknak. 1989-ben Alex de Renzy és Henri Pachard The Whore című pornófilmjében szerepelt utoljára, de itt már csak mellékszerepben. 1990 körül visszavonult a nyilvánosságtól. A Silvio Berlusconi miniszterelnök és Mariastella Gelmini oktatási miniszterasszony személye körül felmerült szexbotrányokkal kapcsolatban az olasz bulvársajtó gyakran gúnyos összehasonlításokat tett a leleplezett politikusok és Lilli Carati szexuális szokásai között.[11]

Visszatérése, elhunyta[szerkesztés]

2008 után Lilli Carati ismét megjelent a televízióban és a filmiparban. Dokumentumfilmben szerepelt a RAI TV-ben, és interjúkat is adott. 2011-ben Luigi Pastore rendező bejelentette, hogy a La fiaba di Dorian (Dorian meséje) című, készülő új horrorfilmjében az érett asszonnyá vált Lilli Caratinak adja a főszerepet.[12][13] A filmet 2012–13 folyamán forgatták, a készítők Carati nagy visszatérésére számítottak, a színésznőnél azonban agytumort diagnosztizáltak. Betegsége miatt ki kellett válnia a forgatásból.[14]

Lilli Carati 2014. október 20-án, 58 éves korában a Varese megyei Besanóban elhunyt.[8][9] Luigi Pastore átdolgozta a készülő film forgatókönyvét. A horrorfilm 2015-ben új címmel (Violent Shit: The Movie) került a mozikba, Lilli Carati elkészült és beillesztett jeleneteivel.[14][15]

Filmszerepei[szerkesztés]

  • 1975: Di che segno sei?, rend. Sergio Corbucci („Chevingum”)
  • 1976: La professoressa di scienze naturali, rend: Michele Massimo Tarantini (Stefania Marini)
  • 1976: Squadra antifurto, rend. Bruno Corbucci (Vanessa)
  • 1977: La compagna di banco, rend. Mariano Laurenti (Simona Girardi)
  • 1977: Poliziotto sprint, rend. Stelvio Massi (Francesca)
  • 1977: L’avvocato della mala, rend. Alberto Marras (Paola Carati)
  • 1978: Világvége közös ágyunkban (La fine del mondo nel nostro solito letto in una notte piena di pioggia), rend. Lina Wertmüller (kámea)
  • 1978: Candido erotico, rend. Claudio De Molinis (Charlotte)
  • 1978: Le evase – Storie di sesso e di violenze, rend. Giovanni Brusadori (Monica Hadler)
  • 1978: Avere vent’anni, regia di Fernando Di Leo (1978) (Tina) (partner: Gloria Guida)
  • 1979: Il corpo della ragassa, rend. Pasquale Festa Campanile (Teresa Aguzzi/Tirisìn)
  • 1979: Meztelen vakáció (Senza buccia), rend. Marcello Aliprandi (Barbara) (partner: Cicciolina)
  • 1980: Buitres sobre la ciudad, rend. Gianni Siragusa (Isabelle) (csak Spanyolorsz.)
  • 1980: Fogadjunk! (Qua la mano), rend. Pasquale Festa Campanile (Rossana), fősz: Adriano Celentano
  • 1981: Habibi, amor mio, rend. Luis Gòmez Valdivieso (csak Spanyolorsz.)
  • 1981: C’è un fantasma nel mio letto, rend. Claudio De Molinis (Adelaide Fumagalli)
  • 1981: Il marito in vacanza, rend. Alessandro Lucidi és Maurizio Lucidi (Luisa Corradini)
  • 1984: Magic Moments, rend. Luciano Odorisio (kámea)
  • 1985: Az alkóv (L’alcova), rend. Joe D’Amato (Alessandra) (partnetek: Annie Belle, Laura Gemser)
  • 1985: A kéj (Il piacere), rend. Joe D’Amato (Fiorella) (partner Laura Gemser)
  • 1986: Voglia di guardare, rend. Joe D’Amato (Francesca) (partner Laura Gemser)
  • 1986: Lussuria, rend. Joe D’Amato (Marina)
Pornófilmjei
  • 1987: Lilli Carati’s dream, rend. Giorgio Grand (névtelen szereplőként, csak házi videó kiadás)
  • 1987: Una moglie molto infedele, rend. Giorgio Grand (Maria, kemény pornó)
  • 1987: Il vizio preferito di mia moglie, rend. Giorgio Grand (Signora Ferroni, kemény pornó)
  • 1988: Una ragazza molto viziosa,, rend. Giorgio Grand (Kathy, kemény pornó)
  • 1988: Una scatenata moglie insaziabile,, rend. Giorgio Grand (kemény pornó)
  • 1990: Le superscatenate, rend. Alex de Renzy és Henri Pachard (Gina, kemény pornó)
Visszatérése után
  • 2008: Sorpresa Latina (Latin meglepetés), rendező Nicola Scorza, 2008. (A dokumentumfilmet bemutatták a 2008-as Dubai Filmfesztiválon[16]
  • 2015: Violent Shit: The Movie (eredetileg La fiaba di Dorian (Dorian meséje), horror, rend. Luigi Pastore (az okkultistanő)[17][18][14]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BnF források (francia nyelven)
  2. Adult Film Index
  3. 2017. október 9., Lilli Carati, 6213
  4. La Stampa (olasz nyelven). Italiana Editrice
  5. VareseNews (olasz nyelven)
  6. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. október 20.)
  7. IL PICCOLO (olasz nyelven), 1974. szeptember 9.
  8. a b Addio Lilli Carati, ex signorina bene della commedia scollacciata (olaszul)
  9. a b http://www.lastampa.it/2014/10/21/spettacoli/morta-lilli-carati-icona-sexy-degli-anni-gObxZX5XRqn8orjc7XVdtK/pagina.html
  10. http://www.imdb.com/name/nm0135988/bio#trivia
  11. http://www.narutoforums.com/archive/index.php/t-694231.html[halott link]
  12. http://www.cupofbrain.info/tag/la-fiaba-di-dorian/[halott link]
  13. http://varesenoir.wordpress.com/tag/la-fiaba-di-dorian/
  14. a b c New Comments, Info: Lilli Carati’s Swan Song, “VIOLENT SHIT: THE MOVIE”. fangoria.com, 2015. május 13. [2017. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 20.)
  15. Violent Shit: The Movie (ImDb-oldal)
  16. „Sorpresa Latina” dok. film. [2008. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 18.)
  17. Archivált másolat. [2016. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 18.)
  18. Archivált másolat. [2011. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 18.)

További információk[szerkesztés]