Liliuokalani hawaii királynő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Liliuokalani hawaii-i királynő szócikkből átirányítva)
Lili‘uokalani
Lydia Liliʻu Loloku Kamakaʻeha Pākī
Liliuokalani fényképe uralkodóként
Liliuokalani fényképe uralkodóként

Hawaii királynője
Lili‘uokalani
Uralkodási ideje
1891. január 29.
1893. január 17. (trónfosztva)
1895. január 24. (lemondott)
ÖrököseVictoria Kaʻiulani (1875–1899)
ElődjeI. Kalākaua
UtódjaSanford B. Dole (elnök)
A hawaii királyi ház feje
Lili‘uokalani
Uralkodási ideje
1895. január 24. 1917. november 11.
Elődjeönmaga mint teljes jogú királynő
UtódjaEdward David Kalākaua (II. Kalākaua)
Életrajzi adatok
UralkodóházKalākaua-ház
Született1838. szeptember 2.
Honolulu, Hawaii
Elhunyt1917. november 11. (79 évesen)
Honolulu, Hawaii
NyughelyeHonolulu
ÉdesapjaKaisera (Caesar) Kaluaiku Kapaʻakea, Alii (törzsfő) (1815–1866)
ÉdesanyjaAnalea Keohokāloeʻe/Keohokālole (Kekauluohi) hawaii hercegnő (1816–1869)
Testvére(i)
HázastársaJohn Owen Dominis, Hawaii hercege (1832–1891)
Gyermekeinem születtek
Lili‘uokalani aláírása
Lili‘uokalani aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Lili‘uokalani témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Liliuokalani (Honolulu, 1838. szeptember 2.Honolulu, 1917. november 11.), hawaii nyelven: Lili‘uokalani, Hawaii királynője, születési neve: Lydia Liliʻu Loloku Kamakaʻeha Pākī, férjezett neve: Lydia K. Dominis, az 1898-ban az Egyesült Államokhoz csatolt szigetország egyetlen női, és egyben utolsó uralkodója. Elkeseredetten küzdött az annexió ellen, vezetője volt az Oni pa'a (Állj szilárdan) mozgalomnak. 1895-ben felkelést indított Sanford B. Dole úgynevezett ideiglenes köztársasága ellen. Tehetséges muzsikus volt, Aloha Oe, The Queen's Jubilee, és a Ku’u Pua I Paoakalani című dalai mind a mai napig közismertek.

Élete[szerkesztés]

John Owen Dominis, Hawaii hercege, királyi hitves, Liliuokalani férje
Hawaii királynője

Anyja III. Kamehameha királynak a tanácsadója volt. Születésekor Abner Paki és felesége, Laura Konia (I. Kamehameha király unokája) fogadta örökbe. Gyermekkorát és tanulmányait Bernice Pauahi, örökbe fogadó szüleinek gyermekével töltötte. A leány a hawaii hercegnők számára kívánatosnak tartott missziós hagyományban nevelkedett, modern iskoláztatást kapott (Royal School, eredetileg a Chief's Children's School) ennek köszönhetően folyékonyan beszélt angolul, s körutazást tett a nyugati világban. Öccse W. P. Leleiohoku régensherceg halála után, 1877-ben, ő lett a kijelölt trónörökös, és 1891-ben került bátyja, I. Kalākaua után az uralkodói székbe.

1862. szeptember 16-án feleségül ment John Owen Dominishoz, aki később Oʻahu és Maui kormányzója lett. A párnak nem volt gyermeke, ezért Liliuokalanit a királyi tisztségeben unokahúga, Victoria Kaʻiulani (18751899) hercegnő követte volna, de unokahúga hamarabb halt meg mint ő.

Az erőskezű matriárka megpróbálta helyreállítani a Kalakaua alatt meggyengült királyi egyeduralom régi erejét. Szándékát már korábban világossá tette, amikor is szembeszállt a kölcsönösségi szerződés 1887-es megújításával. A I. Kalākaua király alatt aláírt egyezmény kiváltságos kereskedelmi koncessziókat adott az Amerikai Egyesült Államoknak, és rendelkezésre bocsátotta Pearl Harbor kikötőjét. A királynő USA ellenes álláspontja végleg szembefordította vele a külföldi üzletembereket (a haloékat), akik trónra lépése után mindent megtettek, hogy hatalmát megdöntsék.

A Sanford B. Dole vezette Misszionárius Párt 1893. januárjában lemondásra szólította fel, majd trónfosztottnak nyilvánította Liliuokalanit, és bejelentette az ideiglenes kormány megalakulását azzal a céllal, hogy az országot az Amerikai Egyesült Államokhoz csatolja. A vérontás elkerülése céljából Liliuokalani lemondott, de egyúttal az amerikai elnökhöz, Grover Clevelandhez fordult, hogy helyezze vissza hatalmába. Az elnök így is rendelkezett, Dole azonban megtagadta ennek végrehajtását, mondván, hogy az elnöknek nincs joga efféle beavatkozásra. 1895-ben lázadás tört ki a királynő mellett, a royalista Robert Wilcox vezetésével. Ezt a felkelést Dole hívei leverték, Liliuokalanit pedig árulás vádjával házi őrizetbe helyezték. 1895. január 24-én – hogy bebörtönözött támogatóinak amnesztiát eszközöljön ki – hivatalos lemondó nyilatkozatot írt alá. Ezután visszavonult a közélettől. 1898-ban adta ki emlékiratait „Hawaii története Hawaii királynőjének szemével” (Hawaii's Story by Hawaii's Queen) címmel.

Egyéb[szerkesztés]

Liliuokalani királynő története ihlette Ábrahám Pál (1892–1960) „Hawaii rózsája” (Die Blume von Hawaii) című operettjét.

Könyve[szerkesztés]

  • Liliuokalani: Hawaii's Story by Hawaii's Queen, Boston, Lee and Shepard, 1898. URL: Lásd További információk

Irodalom[szerkesztés]

  • Uralkodók és dinasztiák, Magyar Világ Kiadó, 2001.

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Kalākaua
Hawaii uralkodója
1891–1893
Kalākaua-ház
A Hawaii Királyság címere
Következő uralkodó:
Sanford B. Dole (elnök)