Lilibet brit királyi hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lilibet sussexi hercegnő szócikkből átirányítva)
Lilibet hercegnő
brit királyi hercegnő
UralkodóházWindsor-ház
SzületettLilibet Diana Mountbatten-Windsor
2021június 4. (2 éves)
Santa Barbara, Amerikai Egyesült Államok
KeresztnévLilibet Diána
ÉdesapjaHenrik sussexi herceg
ÉdesanyjaMegán sussexi hercegné
TestvéreArchie brit királyi herceg
VallásaAnglikán

Lilibet brit királyi hercegnő (Princess Lilibet of Sussex; Santa Barbara, 2021. június 4. –) a brit királyi család amerikai születésű tagja. Henrik sussexi herceg és Megán sussexi hercegné lánya. III. Károly brit király unokája, aki a brit trónöröklési rendben a hetedik helyet foglalja el. Dédnagyanyja, II. Erzsébet brit királynő uralkodása idején született, akinek gyermekkori beceneve Lilibet volt.

Születése, neve, származása[szerkesztés]

Lilibet Diána Mountbatten-Windsor a Santa Barbara Cottage Hospitalban született 2021. június 4-én. Születése és neve két nappal később lett bejelentve. Apai dédnagyanyja, II. Erzsébet brit királynő, akit a családja Lilibetnek becézett, és apai nagyja, Diána walesi hercegné után nevezték el. Beceneve Lili. Henrik sussexi herceg és Megán sussexi hercegné második gyermeke, testvére Archie brit királyi herceg.

Lilibet a Brit királyi család tagja.

2023. március 3-án keresztelte meg John Harvey Taylor, Los Angeles püspöke az Episcopal Church-ben, amely az anglikán közösség egy tartománya.

Címei[szerkesztés]

  • 2021. június 4. – 2022. szeptember 8. Miss Lilibet Diána Mountbatten-Windsor (Miss Lilibet Diana Mountbatten-Windsor)
  • 2022. szeptember 8. – Ő királyi fensége Lilibet sussexi hercegnő (Her Royal Highness Princess Lilibet of Sussex)

III. Károly trónra lépésével Lilibet az uralkodó fiának gyermekeként jogosulttá vált a „hercegnő” cím és a „királyi fenség” stílus használatára, V. György király 1917-ben kiadott szabadalma értelmében. A források azonban arról számoltak be, hogy nem világos, hogy használni fogja-e ezt a címet, és megjegyezték, hogy a királyi család nem minden tagja választhatja a cím használatát. Lilibet szülei szóvivőjének 2023. március 8-i nyilatkozatában, amelyben megerősítette a napokkal korábbi megkeresztelkedését, volt az első alkalom, hogy szülei nyilvánosan használták a „hercegnő” címet, és a bejelentés „Lilibet Diana hercegnőként” hivatkozott rá. A királyi család hivatalos weboldalát 2023. március 9-én frissítették a „Lilibet sussexi hercegnő” kifejezéssel. Szülei bejelentették, hogy lányuk címét formális körülmények között használják majd, de nem mindennapi beszélgetésekben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  2. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. [2020. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  3. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. [2021. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  4. Miroslav Marek: Spencer 5 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
  5. Miroslav Marek: Hamilton 3 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)